Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2016 13:24 | Správy | Domáce správy

Časť protiteroristických opatrení sme v roku 2016 nezrealizovali: Nedostatok peňazí!

Niektoré protiteroristické opatrenia, ktoré spadali pod Ozbrojené sily SR sa tento rok nezrealizovali.

Dôvodom bol nedostatok finančných prostriedkov. Vyplýva to z informácie o návrhu postupu realizácie organizačných a personálnych opatrení v OS SR na boj proti terorizmu plánovaných na roky 2017 a 2018, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

V rámci protiteroristických opatrení mala mať armáda pripravených 800 profesionálnych vojakov pre potreby policajného zboru. Kvôli tomuto opatreniu chceli OS SR nad rámec bežnej regrutácie prijať tento rok viac o 500 vojakov a v roku 2017 viac o 300. V priebehu tohto roku však armáda predpokladá, že regrutuje iba 636 osôb. Z toho počtu pôjde pre samotnú potrebu armády 538 osôb. Dôvodom menšej regrutácie bolo, že rezortu chýbala v rozpočte suma 1.334.144 eur, ktorá by bola potrebná na zvýšenú regrutáciu. "Z uvedeného dôvodu plnenie opatrenia zabezpečenia síl na spoločné hliadkovanie a udržiavanie bezpečnosti a verejného poriadku na posilnenie Policajného zboru SR nebolo realizované," uvádza ministerstvo obrany.

Na rok 2017 a 2018 plánuje armáda prijať 1013 osôb, ktoré budú určené na posilnenie policajného zboru v boji proti terorizmu. V roku 2017 to má byť 643 osôb a v roku 2018 - 370 osôb. "Samotná realizácia tejto úlohy je podmienená vyčlenením dodatočných finančných prostriedkov v rozpočte kapitoly MO SR v roku 2017 a 2018 vo výške 47.421.781 eur," upozorňuje rezort.

 

Ministerstvo obrany však v materiáli informuje, že časť vojakov prešla školením, aby mohla pôsobiť v rámci zmiešaných hliadok spolu s policajtmi. Do konca tretieho štvrťroka sa zaškolilo 1216 vojakov. V preškoľovaní chce rezort obrany pokračovať aj v ďalších dvoch rokoch.

Protiteroristické opatrenia sa týkali aj 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. Tu bol v tomto roku spracovaný návrh novej organizačnej štruktúry pluku, zameraný na posilnenie bojových, výcvikových a spravodajských spôsobilostí. Armáda chcela posilniť pluk aj personálne. Uskutočnili sa dve výberové konania, a to v marci a máji tohto roka. "Avšak z dôvodu nepridelenia finančných prostriedkov, doplnenie nebolo realizované," priblížil rezort obrany. V súčasnosti prebieha proces obstarávania materiálno-technického vybavenia pluku. Rezort obrany chce podľa dokumentu v najbližších dvoch rokoch pokračovať v optimalizácii štruktúr velenia a riadenia špeciálnych síl, ale aj doplňovať ich materiálne vybavenie.

Do protiteroristických opatrení bol zapojený aj nový prápor ISTAR (spravodajstvo, sledovanie, zisťovanie cieľov a prieskum - Intelligence, Surveillance, Target Aqusition and Reconnaissance, pozn. TASR). Prápor je v súčasnosti v procese výstavby s očakávaným ukončením do konca roku 2017. Pre tento prápor sa mali do konca tohto roka prioritne obstarať technické prostriedky na prieskum a sledovanie. To sa taktiež neuskutočnilo pre chýbajúce financie. V ďalších dvoch rokoch plánuje ministerstvo začať obstaranie technických prostriedkov na prieskum a sledovanie, a začať s výcvikom špecialistov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!