Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2016 18:35 | Správy | Zahraničné správy

Osudný pád lietadla s futbalistami: Z prvoligového tímu prežili traja hráči!

V Kolumbii havarovalo lietadlo s 81 ľuďmi na palube.

Lietadlo s futbalistami brazílskeho tímu Chapecoense sa zrútilo v Kolumbii, kam leteli kvôli finále Juhoamerického pohára. Na palube bolo 81 cestujúcich, šesť ľudí vrátane troch hráčov podľa posledného oficiálneho vyhlásenia brazílskeho úradu pre civilné letectvo tragédiu prežilo. Teraz sú v starostlivosti lekárov v niekoľkých nemocniciach.

Juhoamerická konfederácia CONMEBOL oznámila, že do odvolania prerušila všetky súťaže. Predseda konfederácie Alejandro Domínguez sa vydal na miesto havárie. Brazílsky zväz teraz zvažuje, aký osud bude mať tamojšia liga, ktorá má pred sebou záverečné kolo.

Klub Chapecoense cestoval do kolumbijského Medellínu na stredajšie pohárové finále s tímom Atlético Nacional. Krátko pred pristátím na medzinárodnom letisku lietadlo zo zatiaľ nezistených príčin havarovalo. Stalo sa tak v noci v ťažko prístupnej oblasti, prácu záchranárov komplikuje vytrvalý dážď. Z celkom siedmich ľudí, ktorých sa podľa posledných správ podarilo z trosiek vyslobodiť živých, bol ako prvý preživší potvrdený dvadsaťsedemročný obranca Alan Ruschel, ktorý má početné zlomeniny vrátane panvy a zranení chrbtice. O život bojujú tiež brankár Jackson Follmann, ktorého zranenia lekári zatiaľ nespresnili, a obranca Neto, ktorý je v nemocnici so zranením hlavy a hrudníka a ktorého stav je stabilný.

Otvoriť galériu

 

Novinár Rafael Valmorbida, jeden z 21 zástupcov médií na palube, je podľa posledných správ po operácii zranenia hrudníka. Ďalšími dvoma zachránenými sú bolívijská stevardka a ďalší člen posádky, ich stav je podľa lekárov taktiež stabilizovaný. Druhý brankár Danilo, ktorý bol siedmym zachráneným, zraneniam po prevoze do nemocnice podľahol.

Podľa informácií španielskeho denníka Šport rovnaké lietadlo pred necelými troma týždňami prepravovalo argentínsku futbalovú reprezentáciu. Mužstvo s hviezdnym útočníkom Lionelom Messim letelo do Brazílie k zápasu kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta, ktorý prehralo 0:3.

Klub Chapecoense bol založený v roku 1973, ešte pred siedmimi rokmi pôsobil až vo štvrtej lige. V roku 2013 postúpil do najvyššej súťaže a tento rok sa nečakane dostal do finále Juhoamerického pohára, usporiadaného konfederáciou CONMEBOL, ktorého víťaz sa kvalifikuje do prestížneho Pohára osloboditeľov. 

Otvoriť galériu

V brazílskej lige bol tím Chapecoense na deviatom mieste a útočil na najlepší výsledok medzi elitou. V kádri boli s výnimkou jedného Argentínčana futbalisti brazílskej národnosti, kapitán Cleber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid.

"Nebola to iba partia ľudí, ktorá sa rešpektovala z profesionálneho hľadiska, bola to rodina a priatelia na celý život. Panovala tú skvelá atmosféra, aj po porážkach sa všetci smiali," povedal v emotívnom televíznom vystúpení prezident klubu Plinia David de Nes Filho. "Keď sme sa včera ráno lúčili, hovorili mi, že si letia splniť náš spoločný sen. Dnes nad ránom tento sen skončil," doplnil Filho, ktorý mal pôvodne cestovať s tímom, ale zdržali ho pracovné povinnosti. Aký vplyv bude mať nočná tragédia na brazílsky futbal, nie je zatiaľ jasné. V tamojšej lige zostávalo odohrať posledné kolo. 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim