Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2016 19:11 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Diváci smútia: Zomrel herec z legendárnych českých komédií!

Vo veku 94 rokov zomrel v libereckom hospici v noci na piatok herec František Peterka.

Informáciu televízie Prima potvrdil ČTK zdroj z hercovho okolia. Peterka sa stal nezabudnuteľným pre niekoľko generácií divákov ako Krakonoš z večerníčka Krkonošské rozprávky alebo rolami v celej rade komédií - napríklad trénera džuda v Jáchyme, hoď ho do stroje !, kde uplatnil svoje športové nadanie. Liberecké divadlo už vyvesilo čiernu zástavu, na tejto scéne vytvoril asi 250 rolí. "Dozvedela som sa to pred chvíľou, hneď som dala pokyn," povedala ČTK riaditeľka divadla Jarmila Levka. Úmrtie herca televízii Prima potvrdil liberecký herec a kolega z divadla Ladislav Dušek.

Otvoriť galériu

Peterka túžil uspieť ako vzpierač, ale nakoniec ho osud zaviedol do divadla. Herecké začiatky si odbil vo Slováckom divadle v Uherskom Hradišti, odkiaľ zamieril do libereckého Divadla F. X. Šalda, kde vytvoril okolo 250 rolí. Už od konca 40. rokov sa začal objavovať vo filmoch. Až do roku 1992, kedy sa naposledy objavil vo filme Karla Kachyňu Krava, stvárnil desiatky filmových rolí.

Nech už bol Peterka v hlavnej, alebo vedľajšej úlohe, vždy dokázal pritiahnuť pozornosť svojim sebavedomým vystupovaním, fyzickou kondíciou a hlbokým hlasom, ktoré ho predurčovali pre role "tvrďasov". Tiež si zahral napríklad vo filme

Otvoriť galériu

 

Svoje vlohy pre komédiu potom plne využil v snímke Zajtra to roztočíme, miláčik ...!. Hoci si Peterka získal generácie detí rolou Krakonoša, na natáčanie krkonošských rozprávok nespomínal rád, pretože sa vtedy moc nevyspal. "Zo skúšky v divadle som išiel do Prahy na Barrandov, tam sme točili do rána, a potom som sa zas vracal do Liberca," opísal v minulosti svoj vtedajší život. Za týždeň vtedy naspal sotva pár hodín a ešte musel ako Krakonoš fajčiť fajku, hoci bol nefajčiar.

Otvoriť galériu

V roku 2001, kedy mal Peterka 79 rokov, poznamenal vitálneho muža ťažký úraz. Na obvyklej prechádzke okolo libereckej priehrady ho nepozorná vodička vozidlom prirazila na zvodidlá tak nešťastne, že mu jednu nohu zlomila a druhú čiastočne rozdrvila. Herec prekonal štyri desiatky operácií, stratil 50 kilogramov na váhe a musel chodiť o barlách. "Prvý rok som prosil pána boha, aby si ma vzal. Ten ďalší rok som to zase bral späť," povedal Peterka pred niekoľkými rokmi ČTK.

Napriek tomu sa zase dokázal postaviť na nohy. Prinútila ho k tomu iná tragická udalosť z jeho života. "Mamička umrela v 98 rokoch, pretože pošmykla na schodoch, keď vynášala popol," uviedol v roku 2012. Mamička podľa neho vtedy utrpela otras mozgu a musela do postele, a tým, že ležala, už nenabrala energiu a v krátkej dobe potom zomrela. Táto skúsenosť bola zrejme hlavným dôvodom, prečo sa po ťažkom úraze snažil čo najskôr začať znovu chodiť. Ďalšie operácie prekonal v posledných rokoch kvôli infarktu a zlomenine krčku. Posledné mesiace svojho života strávil v libereckom hospici.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily