Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2016 13:28 | Správy | Domáce správy

Rebríček transparentnosti: Ktoré mesto na Slovensku skončilo najlepšie? Pred štyrmi rokmi ešte boli poslední!

Najtransparentnejším mestom na Slovensku je Vranov nad Topľou, nasleduje za ním Martin a Rožňava.

Najhoršie z hľadiska otvorenosti je na tom Veľký Meder. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka transparentnosti 100 najväčších miest na Slovensku, ktorú dnes predstavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Víťaz rebríčka Vranov nad Topľou sa ešte pred štyrmi rokmi delil o poslednú 99. priečku s Bytčou. "Jeho predstavitelia však po nelichotivom umiestnení vyjadrili odhodlanie výrazne otvoriť mesto verejnej kontrole a už v roku 2014 sa stali skokanom ročníka," uviedla TIS. V prípade Rožňavy vyzdvihla, že jej dosiahnuté skóre otvorenosti sa zásadne vymyká štandardom pre mestá porovnateľnej veľkosti. Kým mestá pod 20 000 obyvateľov dosiahli v priemere 48 percent bodov, Rožňava získala 75,4 percenta.

"Tento rebríček je podľa nás dôležitý, lebo veľmi veľa ľudí, peňazí i nápadov pochádza z regiónov a miest, ktoré sa uplatňujú aj v národnej politike. Rebríček nehovorí, čo všetko je zlé, ale porovnáva vývoj, a tým sa snaží mestá motivovať," priblížil Gabriel Šípoš z TIS.

 

TIS zistilo, že až dve tretiny miest sa oproti roku 2014 väčšmi otvorili kontrole a taktiež, že noví primátori neznamenajú automaticky vyššiu transparentnosť. Oproti roku 2010, kedy TIS merala otvorenosť samospráv prvýkrát, sa celkové skóre miest zlepšilo o 11 percentuálnych bodov.

Aktuálne porovnanie podľa TIS ukázalo, že otvorenejšie sú mestá na strednom Slovensku, ako aj mestá s primátorom zo stredopravých strán. Zlepšenie nastalo v počte miest, ktoré zverejňujú zvukové záznamy či videozáznamy zo zastupiteľstiev, alebo ktoré majú zverejnený etický kódex volených predstaviteľov. Online nahlásiť problém a sledovať jeho riešenie umožňuje svojim obyvateľov už 62 zo 100 samospráv.

Stagnáciu či zhoršenie TIS eviduje v tom, že iba tretina samospráv prijíma automaticky zamestnancov cez výberové konania. "Až deväť z desiatich samospráv nepoužilo za dva roky pri predaji majetku ani raz elektronickú aukciu. Iba šesť zo 100 primátorov zverejňuje na webe mesta svoje majetkové priznania," priblížila TIS. Značné nedostatky z pohľadu otvorenia sa verejnej kontrole a väčšieho zapojenia obyvateľov do vecí verejných podľa TIS pretrvávajú, napríklad pri zverejňovaní správ z kontrol hlavného kontrolóra, v automatickej možnosti pre obyvateľov vystúpiť k prerokovanému bodu na mestskom zastupiteľstve, zverejňovaní zápisníc z výberových konaní či vo vytvorení špecifického nástroja na oznamovanie korupcie.

Mimovládna organizácia hodnotila v rebríčku najmä to, ako samosprávy pristupujú k zverejňovaniu informácií a či majú zavedené pravidlá na procesy. "Prístup k informáciám umožňuje verejnú kontrolu vedenia miest, pravidlá zas obmedzujú priestor na svojvôľu," vysvetlil Michal Piško z TIS s tým, že otvorenosť merali pomocou 96 indikátorov v 11 oblastiach, ako zmluvy a rozpočet, prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, personálna politika či verejné obstarávanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO