Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2016 07:55 | Správy | Politika

Nepríjemná správa pre Európu: Donald nás vyjde poriadne draho!

Strach a panika. Tak by sa v krátkosti dala charakterizovať nálada na svetových trhoch pár minút po tom, ako bolo jasné, že novým americkým prezidentom sa stane Donald Trump (70).
Vo svete zavládli obavy z toho, že Trumpova vláda v USA sa negatívne prejaví na ekonomikách ostatných krajín. Odborníci sú zatiaľ vo svojich odhadoch opatrní, no jedna vec je istá - prezident Trump pre Slovákov zadarmo nebude!
 
Urobíme Ameriku opäť veľkou. A Donald Trump, ktorý stavil na toto heslo, má aj pomerne jasnú predstavu, ako to dokázať. Na úkor obchodných partnerov, susedských krajín či vojenských spojencov. Práve americkí spojenci v NATO budú pravdepodobne jednými z prvých, ktorí finančne pocítia negatíva nového amerického prezidenta. Problém je totiž v tom, že USA na svoje členstvo v NATO momentálne doplácajú, čo Trump určite nenechá len tak. „USA dnes naozaj 75 percent výdavkov NATO na obranu kryjú zo svojho rozpočtu a to je neudržateľné. Ten pomer by mal byť 50:50. Päťdesiat USA a Kanada a 50 ostatní,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik z SSPI Jaroslav Naď. Záväzok je, že na obranu by mal každý členský štát dávať minimálne dve percentá HDP, čo v prípade Slovenska predstavuje asi 1,5 miliardy eur. Rozpočet ministerstva obrany na rok 2016 však bol takmer o polovicu menší. To v praxi znamená, že Trumpovo prezidentovanie by mohlo zo slovenskej štátnej kasy odčerpať asi trištvrte miliardy eur ročne.

Komplikovaný obchod

 
Donald Trump je aj veľkým odporcom dohôd o voľnom obchode, ktoré podľa jeho slov berú prácu domácim robotníkom. „Trump má v programe obmedzovanie medzinárodných dohôd o voľnejšom obchode, čo bude brzdiť rast,“ tvrdí Radovan Ďurana z INESS, no zároveň dodáva, že spomalenie ekonomiky by to spôsobiť nemalo. Najdôležitejšou zmluvou, o ktorej sa momentálne rokuje, je takzvaná TTIP. Tá by mala umožniť jednoduchší obchod medzi USA a EÚ, z čoho by mali profitovať obe strany. Podľa Radovana Geista z portálu Euractiv je však tento projekt prakticky politicky mŕtvy. „Pred Trumpovým nástupom do funkcie sa dohodu nepodarí ratifikovať,“ hovorí. Pre odporcov tejto zmluvy je to dobrá správa, no Geist upozorňuje na to, že to neznamená, že bude nahradená férovejšími pravidlami medzinárodného obchodu.

Slovenská stopa

 
Odborníci predpokladajú, že nový americký prezident sa bude snažiť o čo najväčšiu ochranu domáceho amerického trhu. A práve to je vec, na ktorú by Slovensko mohlo najviac doplatiť. „Môže sa to prejaviť na investíciách na Slovensku, na miere zamestnanosti, na schopnosti exportovať,“ hovorí Geist. Ak by sa totiž Trump rozhodol, že začne chrániť domáci automobilový priemysel a prestane dovážať autá z Nemecka, výrazne sa to dotkne aj nás. Analytici tiež upozorňujú na odvetné opatrenia, ktoré by v prípade prílišnej ochrany amerických podnikateľov začali prijímať iné veľké ekonomiky, ako napríklad Čína. Tie by dokonca mohli spustiť ďalšiu celosvetovú hospodársku krízu.

Dobrá správa

 
Každá minca však má dve strany. A aj z prezidentovania Donalda Trumpa by mohlo Slovensko aspoň krátkodobo vyťažiť. Jedna vec je klesajúci kurz amerického dolára, ktorý nám môže zlacniť nákupy či cestovanie v Spojených štátoch. Druhá a možno ešte podstatnejšia správa je, že Trumpovo víťazstvo by mohlo zatlačiť nadol ceny ropy. „Očakáva sa, že ťažba ropy sa v budúcom roku zvýši a podobne to bude aj na budúci rok,“ vysvetľuje analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum. To znamená, že na budúci rok by mali klesať ceny ropy a následne aj ceny pohonných látok.

Rozsiahle demonštrácie proti Trumpovi

Otvoriť galériu

Celé USA sú hore nohami! Víťazstvo republikána Donalda Trumpa (70) v prezidentských voľbách v USA spustilo vlnu rozsiahlych protestov. Tisícky protestujúcich obyvateľov pochodujú ulicami miest v USA. Nad hlavami držia transparenty s nápisom „Trump nie je náš prezident“.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii