Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2016 13:51 | Správy | Domáce správy

Lajčák a ďalší slovenskí politici o Trumpovi: V tomto vidia príčinu jeho víťazstva

Americkí voliči sa rozhodli, zvolili si človeka, ktorého chcú vidieť na čele svojej krajiny, my toto rozhodnutie rešpektujeme.

V stredu to povedal na margo novozvoleného prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

"Blahoželáme víťazovi a sme pripravení s ním pracovať. Otázka, ktorá nás teraz zaujíma je, aká bude vzdialenosť medzi Donaldom Trumpom kandidátom a Donaldom Trumpom prezidentom, pretože tá vzdialenosť je vždy. Jedna vec sú nejaké predstavy a sľuby a druhá vec sú praktické mantinely, ktorými je každý štátnik vrátane amerického prezidenta viazaný," uviedol minister Lajčák.

Nechcel sa púšťať do špekulácií, ale domnieva sa, že nie je potrebné nejakým spôsobom dramatizovať, alebo nafukovať to, čo odznelo v kampani, keďže podľa neho je bežné, že v kampaniach odznievajú veci, ktoré potom nie sú súčasťou reálnej politiky.

 

"Jedna vec, ktorá je nespochybniteľná, a ktorú tieto voľby potvrdili, je, že naozaj narastá v demokratických krajinách a spoločnostiach pocit frustrácie občanov a nespokojnosť voličov s tým, čo my považujeme za štandardné," upozornil šéf slovenskej diplomacie, pričom podľa neho tento fakt nie je možné ignorovať.

Príčinu vidí v tom, že ľudia sa cítia odcudzene od politiky a politikov, majú pocit, že politici neriešia ich problémy, že riešia veci, ktorým oni nerozumejú a narastá priepasť medzi chudobnými a bohatými.

"Prezident Trump nie je prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike. Ako som povedal, otázka je, aká veľká bude diskontinuita, alebo respektíve kde nájde Trump svoje miesto medzi tým, čo hovoril v kampani a medzi tým, aká je americká voličská realita, aký je americký systém váh a protiváh, tie záväzky do ktorých vstúpi a ktoré preberie, toto si musí on vyriešiť. Ľudia majú od neho veľké očakávania na základe toho, čo hovoril v kampani a zároveň svet, jeho partneri, vrátane Európy majú očakávania od prezidenta Spojených štátov. Toto si bude musieť on zodpovedať, ale toto nie je prezident kontinuity, toto je prezident diskontinuity," zdôraznil minister Lajčák.

Ako povedal, vo vzťahu k NATO sa Donald Trump pozerá na politické záležitosti ako podnikateľ. "Keď budeme hovoriť o vzťahoch so spojencami v NATO, tak asi jeho filozofia je, čo sú oni pripravení urobiť pre tento vzťah. Asi by bolo naivné si myslieť, že sa môžeme viesť na chrbte Spojených štátov," uzavrel Lajčák.

Domnieva sa, že víťazstvo takéhoto politika v krajine, akou sú Spojené štáty, určite bude mať svoj dopad aj na politickú scénu v EÚ.

Výsledok volieb v USA je podľa slovenského poslanca Európskeho parlamentu Branislava Škripeka (OĽaNO) jasným svedectvom Američanov, že sú nespokojní so smerovaním svojej krajiny. 

"Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam," povedal Škripek. Dúfa, že Trump prehodnotí "nešťastné výroky" z kampane a bude sa voči spojencom v Európe správať zodpovedne.

Otvoriť galériu
Ignoroval hymnu.
Zdroj: reuters

"Málokto to čakal, stávkové kancelárie mali kurz 1:4 v prípade Trumpovho víťazstva a teraz je celý establišment, presne ako v prípade brexitu, zaskočený," uviedol europoslanec Richard Sulík (SaS). Podľa neho sa občania USA nenechali ovplyvniť politickou propagandou v médiách a prekvapivo hlasovali inak, než médiá aj elity odporučili.

Sulíkovi je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast, ktorý považuje za reálny. Rovnako na základe predošlých vyjadrení Trumpa dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť dohodu s Ruskom, čo povedie k ukončeniu vojny v Sýrii.

Otvoriť galériu
Richard Sulík
Zdroj: han, Nový Čas

Poslanec EP Eduard Kukan je z volebného víťazstva Trumpa prekvapený. "Dúfam, že jeho prezidentúra sa pre Ameriku nestane historickým prekvapením," zaglosoval europoslanec a dodal, že Trump bude v zahraničnej politike pre mnohých amerických partnerov "veľkou výzvou".

Trump je síce nepredvídateľná osoba, ale záleží na tom, aký tím poradcov si vytvorí a aký vplyv bude mať na jeho politiku Republikánska strana, myslí si europoslanec Boris Zala. "V každom prípade sa ale USA od Obamovho progresivizmu obrátia k temnému konzervativizmu s autoritatívnymi črtami," uviedol Zala. Podľa europoslanca sa ukáže, či sú demokratické inštitúcie v USA dostatočne silné a obránia krajinu pred Trumpom.

Otvoriť galériu

"Myslím si, že zvolením republikánskeho prezidenta významne stúpla šanca na posilnenie demokracie vo svete," zareagoval na Trumpovo víťazstvo europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). Neobáva sa, že Trump spácha v zahraničnej politike veľké excesy, keďže v štátnej administratíve je dostatok expertov. Podľa Mikolášika prinieslo pôsobenie Obamu a Clintonovej vo vedúcich funkciách v zahraničnej politike "veľmi rozpačité výsledky".

Trumpovi sa zrejme podarilo zvíťaziť vďaka využitiu nálady mnohých voličov, ktorí mali pocit, že aktuálny systém funguje zle a treba zmenu, okomentovala Trumpovo víťazstvo europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Prekvapilo ju, že napriek svojim názorom, slovníku a správaniu vyhral. "Pre Slovensko bude zásadné, aby USA neoslabili kolektívnu obranu a aby ich zahraničná politika zachovala euroatlantické spojenectvo," uzavrela Žitňanská.

Podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč gratuluje Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Verí, že sa bude snažiť Ameriku spájať a že vzťahy USA s Európu budú priateľské.

Otvoriť galériu

"Jeho príhovor po zverejnení výsledku volieb ukázal, že kampaň skončila a jeho ambíciou je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať. Verím, že sa mu to podarí, rovnako ako si želám priateľské vzťahy USA s Európou," uviedol pre TASR Glváč v reakcii na Trumpovo zvolenie.

Špecifikom amerických prezidentských volieb v kontexte Slovenska bolo podľa Glváča, že to pomerne často vyzeralo, akoby Hillary Clintonová mala u nás svoj satelitný volebný štáb. "Poukazujem najmä na niektoré médiá, ktoré chrlili protitrumpovskú propagandu a vopred ho odsúdili," doplnil Glváč.

Výsledky amerických prezidentských volieb ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) "trochu" prekvapili. Rozhodnutie voličov však rešpektuje. "Čo sa týka Slovenska, bude zaujímavé, akým smerom sa vyberie zahraničná politika nového prezidenta Spojených štátov vo vzťahu k Európskej únii a NATO. Samozrejme, aj to, či bude vedieť vystúpiť z tieňa populizmu, čo používal počas volieb," skonštatoval Sólymos.

Šéf envirorezortu verí, že USA budú pokračovať v boji proti klimatickým zmenám. Trump totiž počas volebnej kampane avizoval, že novú klimatickú dohodu z Paríža, ktorá už vstúpila do platnosti, dodržiavať nebude.

"Je to veľmi vážna vec. Aj keď má prezident USA veľkú moc, predsa len všetko nemôže. Dúfam, že v práci a v boji proti klimatickým zmenám budeme pokračovať. Povedal všeličo počas kampane, bude zaujímavé, že ako sa s populizmom, ktorý používal, vysporiada," zhrnul Sólymos.

Trump v predvolebnej kampani spomínal aj fungovanie Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil, že bude vyžadovať od európskych členov NATO, aby prispievali viac na spoločné obranné výdavky. Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) však zatiaľ vo zvolení Trumpa vplyv na fungovanie NATO nevidí. "Sú niektoré záležitosti pred voľbami a po voľbách," poznamenal. Otázky na túto tému preto považuje za hypotetické.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) víťazstvo Trumpa tipoval, preto ho až tak veľmi neprekvapilo. "Ťažko posúdiť, čo to môže znamenať pre Slovensko. Nemyslím si, že to bude mať nejaký významný dosah. Je možno zaujímavé, ako prebiehala kampaň. Bola skutočne asi iná, ako sme doteraz poznali. Otázka je, či sa tento spôsob kampane nebude nejakým spôsobom kopírovať potom aj smerom k Európe," zhrnul.

Otvoriť galériu

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) prezidentské voľby nesledoval. Označil ich za americkú záležitosť. Novinárov sa pýtal, komu má gratulovať. Šéf rezortu školstva Peter Plavčan (nominant SNS) ich zase hodnotiť nechcel. Podľa neho to prislúcha ministrovi zahraničných vecí a politológom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo