Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2016 10:38 | Správy | Politika

Kto je nová prvá dáma USA? Bývalá modelka a imigrantka s pochybnou povesťou

Narodila sa v Slovinsku, vtedy v socialistickej Juhoslávii, kariéru urobila ako modelka.

V roku 1996 sa Melania Trumpová (46) presídlila do USA, kde následne na jednej párty stretla realitného magnáta Donalda Trumpa a stala sa jeho tretia ženou. Po úspešnom Trumpovom ťažení vo voľbách sa Melania stane prvou dámou, jednou z dvoch, ktoré sa nenarodili v USA. V novej životnej etape sa chce venovať problematike detí a žien.

Otvoriť galériu
Verejnosti sa Trumpová viac predstavila na júlovom republikánskom zjazde, kde predniesla prejav. O svojom manželovi okrem iného povedala: "Donald je báječný vodca, ktorý teraz bude pracovať pre vás." Jej vystúpenie ale zožalo aj rad kritických ohlasov najmä kvôli tomu, že sa v niektorých pasážach nápadne podobalo prejavu súčasnej prvej dámy Michelle Obamovej z roku 2008. Médiá si tiež všimli, že Trumpová hovorí v krátkych vetách a nedokáže prejaviť emócie.

Otvoriť galériu
Svojho manžela počas volebnej kampane plne podporovala. Bolo to tak aj po tom, čo sa vynorila videonahrávka z roku 2005, na ktorej Trump hovorí o tom, že ako slávny a bohatý môže ženy beztrestne ohmatávať. Následne sa prihlásilo niekoľko žien, ktoré miliardára obvinili zo sexuálneho obťažovania. Trumpová svojho muža bráni, obvinenia proti nemu označila za lži. "Manželovi verím, manžel je milý, je to gentleman a nikdy by nič také neurobil," dodala Melania.

Melania podporovala Donalda Trumpa počas celej kampane, nechýbala po jeho boku ani vo volebnej miestnosti:

 

Otvoriť galériu
Hoci je sama imigrantka, podporuje tvrdý prístup Trumpa voči nelegálnym prisťahovalcom. Nedávno však Melania čelila podozreniu, že v 90. rokoch pracovala v USA ako modelka, bez potrebného povolenia. V roku 1995 napríklad vznikli jej nahé fotky, ktoré v kampani vytiahol bulvárny denník New York Post. Melania pochybenia odmieta. "V každom okamihu som plne rešpektovala imigračné zákony tejto krajiny. Bodka," napísala.

V ostrej kampani sa tiež sama musela vysporiadať s nepríjemnými momentami. Okrem nahých fotografií priniesol britský bulvárny denník Daily Mail informáciu (s odkazom na slovinskú tlač), že si Trumpová v 90. rokoch privyrábala ako platená sexuálnej spoločníčka. Budúca prvá dáma ale denník zažalovala a požaduje odškodnenie vo výške 150 miliónov dolárov. Daily Mail stiahol text zo svojich stránok a vyjadril poľutovanie za vzniknutú "nesprávnu interpretáciu".

Trumpová sa narodila 26. apríla 1970 ako Melanija Knavsová (neskôr si svoje meno zmenila na zrozumiteľnejšie Knaussová) v slovinskej lokalite Novo Mesto. Je len druhou americkou prvou dámou, ktorá sa narodila mimo Spojených štátov. Jej predchodkyňou bola Louisa Adamsová, manželka šiesteho prezidenta Johna Quincyho Adamsa, ktorý bol v úrade v rokoch 1825 až 1829. Adamsová bola dcérou amerického konzula v Londýne, kde sa tiež narodila.

Otvoriť galériu
Otec Trumpovej pracoval ako predajca áut, matka navrhovala detské oblečenie. Melania, ktorá má dvoch súrodencov, študovala na strednej škole dizajnu a fotografie v Ľubľane, univerzitné štúdiá nedokončila. S modelingom začala v 16 rokoch, o dva roky neskôr podpísala zmluvu s agentúrou v Miláne, pracovala tiež v Paríži. V roku 1996 sa presídlila do New Yorku. Fotila pre magazíny Harper Bazaar, New York Magazine, Vanity Fair, Vogue či Sports Illustrated. Trvalý pobyt v USA získala v roku 2001, občianstvo má od roku 2006.

Za Trumpa sa vydala v januári 2005 v letovisku Palm Beach na Floride, v tej dobe spolu už žili šesť rokov. Rok po svadbe sa im narodil dnes desaťročný syn Barron. Trump má z predchádzajúcich dvoch manželstiev ešte štyri ďalšie deti - s Češkou Ivanou (rodenou Zelníčkovou), s ktorou žil 13 rokov, má dvoch synov a dcéru, s americkou herečkou a televíznou moderátorkou Marlou Maplesovou potom dcéru. Pre Melaniu bol sobáš s extravagantným miliardárom prvým vstupom do manželstva. Trumpová hovorí piatimi jazykmi - okrem slovinčiny a angličtiny ovláda tiež francúzštinu, nemčinu a srbčinu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Rokovania o mieri pretrvávajú: Ako pokračuje diskusia v Egypte?
Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
(ilustr. foto)
Slovensko minulo na výskum v Tichom oceáne milióny eur: Kedy je naplánovaná najbližšia expedícia?
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!