Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2016 16:50 | Šport | Hokej
Foto

Strmý vzostup a potom PÁD! Svatoša († 34) odstavila jediná vec...

Celým Slovenskom v nedeľu otriasla správa o smrti bývalého hokejového reprezentanta Marka Svatoša († 34).

Marek Svatoš, odchovanec košického hokeja, dokázal za tím Colorado Avalanche v sezóne 2005/06 nastrieľať 32 gólov v iba 62 zápasoch. Lavíny si talentovaného hráča vybrali na drafte v roku 2001 až z 227. miesta. O rok neskôr sa mu s tímom WHL Kootenay Ice podarilo vyhrať prestížny Memorial Cup.


Svoj debut v NHL si Svatoš odkrútil ešte v sezóne 2003/04, kedy na začiatku sezóny, presne 10. októbra, odohral zápas proti Chicagu Blackhawks. O dva dni neskôr stihol vyjsť na ľad na päť striedaní proti tímu St.Louis Blues, v ktorom si zranil rameno. Už v tomto období musel absolvovať svoju tretiu operáciu za posledné tri roky.

Marek po dlhých piatich mesiacoch rehabilitovania dostal opäť šancu na začiatku apríla v zápase proti Columbusu, kedy sa mu podarilo streliť dva góly. Gól, ktorý sa mu podarilo vsietiť v 14. minúte a 39. sekunde, po prihrávke od legendárneho Petra Forsberga, sa mu do štatistiky zapísal ako víťazný. Vtedy ešte len dvadsaťjedenročný mladík bol zvolený za prvú hviezdu zápasu.

Otvoriť galériu
Colorado v tomto roku nakoniec prehralo bitku o divízny titul s tímom Vancouver Canucks a v prvom kole play off si tak zmeralo sily s Dallasom. V tejto sérii sa Svatošovi darilo znamenite. V každom z prvých dvoch zápasov, v ktorých odohral priemerne takmer 9 minút, si pripísal na svoj bodový účet po jednej asistencii. V zápase číslo štyri sa mu podarilo dokonca streliť svoj prvý gól v play-off NHL. A opäť to bol gól víťazný, padol totiž v predĺžení. Hráč s číslom 40 na drese bol vyhlásený za druhú hviezdu zápasu.

Marekovi sa skutočne veľmi darilo, a keď mali v piatom zápase hráči Colorada šancu uzavrieť celú sériu, košický odchovanec im k tomu pomohol troma asistenciami a opäť bol vyhlásený za druhú hviezdu zápasu. 

Otvoriť galériu
V druhom kole, v sérii so San Jose, bol naopak Svatoš takmer neviditeľný. V šiestich zápasoch vystrelil na bránku priemerne len 2-krát za zápas a nepripísal si ani jeden kanadský bod. Svoju štatistiku rozšíril len o jeden plusový bod. Colorado podľahlo „žralokom“ zo San Jose po šiestich dueloch, Svatoš sa mohol zbaliť na prázdniny a od NHL mal na nejakú chvíľu pokoj.

Tá chvíľa však trvala dlhšie, ako si Marek, a nie len on, predstavoval. NHL totiž zachvátila na celú sezónu výluka. Všetko však nasvedčovalo tomu, že ho čaká veľkolepá kariéra v najlepšej hokejovej lige sveta. Nasledujúci ročník Marek odohral na farme Colorada - Hershey Bears. V 72 zápasoch zaznamenal 18 gólov a 28 asistencií. Táto bodová vizitka ani zďaleka nenasvedčovala tomu, čo mal predviesť v sezóne nasledujúcej.

Mladík, ktorý v osemnástich rokoch opustil rodné Slovensko, aby vycestoval za hokejom do Ameriky, stále nadobúdal štatút nováčika, pretože neodohral potrebný počet zápasov na to, aby mu bol odňatý. V prvom zápase novej sezóny opäť natrafili „lavíny“ na mužstvo Dallasu Stars a v tomto zápase Svatoš strelil svoj další víťazný gól, pridal aj jednu gólovú prihrávku a pozícia prvej hviezdy zápasu mu neušla.

 

No, to zďaleka nebolo všetko! Jeho chvíľa prišla tak isto aj o dva dni v zápase proti silnému tímu Calgary Flames. Od začiatku stretnutia spustili hráči Colorada na čele s Markom obrovskú lavínu a prevalcovali „plamene“ z Calgary pomerom 7:3. Náš hrdina si v tomto zápase pripísal na svoje konto prvý hetrik v kariére NHL a to pred vypredanou arénou Pepsi Center v Denveri. A môžete len hádať, kto vsietil aj v tomto zápase víťazný gól...

V nasledujúcom zápase proti Nashvillu Predators síce ešte dokázal v skrumáži pred bránkou zasunúť puk za bezmocného Tomáša Vokouna, no po tomto výkone nasledovali dlhé 9-zápasové gólové suchoty.  Marek si však chuť opäť vynahradil v zápase proti „žralokom“ zo San Jose, v ktorom strelil už tretí víťazný gól v sezóne. Ďalej to išlo všetko veľmi hladko. 9. januára prevalcoval tím St.Louis Blues ďalším hetrikom.

Kritický zlom!

4. marca sa stretli Avalanche opäť so Stars. Svatoš v tomto dueli stihol odohrať len 6 minút a 39 sekúnd. Po zápase vyšlo najavo, že utrpel zlomeninu v oblasti ramena. Sezóna sa tak pre neho skončila predčasne. S 9 víťaznými trefami bol na čele celej NHL v počte víťazných gólov. Svoj bodový účet nakoniec musel uzavrieť na čísle 50 (32 + 18).

Otvoriť galériu
Nová sezóna 2006/07 nebola vôbec taká skvelá, ako predchádzajúca. Marek počas nej pociťoval bolesť v ramene, ktorá nechcela ustúpiť. Preto nakoniec odohral len 66 zápasov, v ktorých 15-krát skóroval a ďalších 15-krát na gól prihrával. Dalšia sezóna však priniesla aj nový štart. Marek nebojácne výzvu prijal a po 65 zápasoch bol najlepším strelcom Avalanche s 26 presnými zásahmi. Až mu štastie opäť pominulo a v zápase číslo 66 si proti Los Angeles Kings roztrhol krížny väz v kolene.

Aj napriek tomu, že vynechal celý zbytok sezóny sa umiestnil v konečnom tímovom sčítaní na druhom mieste v počte gólov. Jeho zranenie si však vyžiadalo ďalší operačný zákrok, artroskópiu kolena a dlhý proces rehabilitácie. Svatoš to však zvládol a v júli podpísal zmluvu s Coloradom na ďalšie 2 roky.

Marek stihol štart novej sezóny bez problémov, no tri zápasy pred koncom základnej časti si poranil ruku a viac sa do akcie nevrátil. „Lavíny“ sa umiestnili na poslednom mieste v Západnej konferencií a Svatoš mal na svojom konte len 14 gólov. V nasledujúcom ročníku pre problémy so slabinami a pre bolesti v hrudnej oblasti odohral Svatoš len 54 zápasov s mizernou bilanciou 7 gólov a 4 asistencií. Košický rodák tak zaznamenal v poradí už šiestu sezónu, v ktorej boli jeho výkony poznačené zraneniami.

Otvoriť galériu
Svatos
Zdroj: oc, getty images, reuters, anc, facebook ds

Po vypršaní kontraktu s Avalanche sa rozhodol, že prestúpi do konkurenčnej Kontinentálnej hokejovej ligy. „Vždy som chcel hrať NHL, no v lete som nemal moc na výber, tak som odišiel do Európy,“ vyjadril sa pre stránku Nového času. Upísal sa tímu Avangard Omsk, no po tom, čo dokázal v 19 zápasoch za Omsk nastrieľať len 3 góly sa rozhodlo vedenie tímu, že s 28-ročným útočníkom rozviaže pracovný pomer. Následne sa vrátil do Ameriky, kde dúfal, že podpíše zmluvu s jedným z klubov prestížnej profi lligy.

Nedočkavý Svatoš podpisuje v tomto období jednoročný, dvojcestný kontrakt so St.Louis Blues. Avšak pretože Svatoš začínal svoju sezónu v Európe, musel byť v prípade návratu do NHL umiestnený na waiver listinu. Nasledujúci deň o jeho služby prejavila záujem organizácia Predators, ktorá si ho z waiver listiny stiahla. Svoj prvý gól a zároveň aj prvý bod v novom drese si pripísal 6. januára, kedy odohral svoj štvrtý zápas za „Predátorov“ proti „Kráľom“ z L.A. Po deviatich zápasoch za Nashville mal na konte slabé 3 body za gól a 2 asistencie. Vedenie tímu s jeho výkonmi nebolo očividne spokojné a preto sa ho rozhodli znova zapísať na waiver listinu, odkiaľ si ho stiahli ottawskí „Senátori“. Kouč z hlavného mesta Kanady bol jeho príchodom nadšený, pretože poznal Mareka už z nižích súťaží. Konkrétne z WHL, z tímu Kootenay Ice, s ktorým sa im spoločne podarilo vybojovať už spomínaný Memorial Cup.

Otvoriť galériu

No v Ottawe taktiež veľa rozruchu nespôsobil. V zvyšných 19 zápasoch základnej časti sa stihol strelecky presadiť len 3-krát. Generálny manažér Ottawy, Brian Murray, nemal preto záujem s hráčom podpísať nový kontrakt. Marek to následne ešte skúšal na Floride, no tento pokus skončil taktiež neúspechom a on sa z NHL nadobro vytratil. Pravda je však jedna - supertalentovaný hokejista sa mohol stať obrovskou hviezdou NHL. Nekompromisne ho však odstavili zákerné zranenia, ktorých naozaj nebolo málo...

Otvoriť galériu
Svatos
Zdroj: oc, getty images, reuters, anc, facebook ds

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marcel Šintaj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať