Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2016 16:07 | Správy | Domáce správy

Ftáčnik sa vyjadril k známkovaniu v škole: Namiesto jeho rušenia si to predstavuje takto!

Cieľom reformy školstva nie je zrušiť známkovanie, ale doplniť ho o komplexnejšie hodnotenie toho, ako to dieťaťu v škole ide.

V sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol bývalý minister školstva Milan Ftáčnik, jeden zo sedemčlenného tímu expertov, podieľajúcich sa na tvorbe základných téz Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

"Akú spätnú väzbu dávajú žiakovi i rodičovi dve známky za polrok," položil Ftáčnik rečnícku otázku na úvod diskusie o tejto téme. Je presvedčený, že ak sa známkovanie doplní o slovné hodnotenie, učiteľ bude mať možnosť dať oveľa väčšiu spätnú väzbu žiakovi i jeho rodičom. "Ak učiteľ v hodnotení napíše, že toto a toto dieťa zvláda, no tu je jeho slabšia stránka, je to znamenie aj pre to dieťa samotné, že učiteľ ho oceňuje a zároveň upozorňuje, že v niečom je potrebné sa zlepšiť. Rodičia sa zasa konkrétne dozvedia, v čom môžu svojmu dieťaťu pomôcť,“ vysvetlil Ftáčnik.

Otvoriť galériu
Milan Ftáčnik.
Zdroj: tasr, anc

S komplexnejším hodnotením výkonov žiaka súhlasí aj exminister školstva Juraj Draxler. Za dôležité považuje v tejto súvislosti ale aj posilnenie ďalších aspektov vzdelávania, napríklad blokového vyučovania. "Predsa len, vieme o tom, že mnohí žiaci sú vplyvom známkovania v strese, čo znižuje ich výkon. Je preto potrebné, aby na druhom stupni základných škôl, a tiež na stredných školách mali žiaci prostredníctvom blokového vyučovania možnosť niekoľko týždňov objavovať témy a mať radosť z týchto objavov bez toho, aby mali nad sebou bič v podobe známky," uviedol. A nech potom na konci príde test či iná forma skúšky, vyhodnotená známkou, ako súčasť celého vyučovania," dodal bývalý šéf rezortu školstva.

 

Ftáčnik jeho slová doplnil myšlienkou, že komplexnejšie hodnotenie, ktoré nie je limitované známkovaním, by malo viesť aj k tomu, aby chyby a nedostatky, ktorých sa žiak dopustí, nevyústili v automatický trest v podobe známky. "Koľkokrát sa aj my v živote pomýlime, no chyba nemusí hneď viesť k trestu, ale naopak, k motivácii rozmýšľať o tom, ako by sa to dalo urobiť lepšie," povedal Ftáčnik.

Ďalší bývalý minister školstva Martin Fronc vyjadril obavy, aby sa verejný diskurz neobrátil predsa len k zrušeniu známkovania. "Pripúšťam, že v prípade vyslovene výchovných predmetov, ako je etika, by sme takouto cestou mohli ísť, ale v predmetoch, kde sú tie vedomosti merateľné, by to bol únik od reality. A deťom sa to môže v budúcnosti vypomstiť,“ povedal Fronc, pričom poukázal na príklad Francúzska. „Tam sa na prvom stupni neznámkuje, a keď to začne, deti prechádzajú šokmi,“ povedal.

Bývalí ministri sa v diskusnej relácii vyjadrovali aj k charakteru dokumentu o základných tézach rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý pripravil tím expertov. Fronc s Draxlerom ho vnímajú ako všeobecne formulované myšlienky, s ktorými je ťažké nesúhlasiť, no chýbajú im konkrétne opatrenia k dosiahnutiu naznačených cieľov. Ftáčnik reagoval slovami, že návrh je podkladom pre základnú rámcovú dohodu o tom, ako má školstvo vyzerať v najbližšom desaťročí. "Ak budeme mať takúto širokú spoločenskú a politickú zhodu, potom môžeme hľadať konkrétne kroky k dosiahnutiu cieľov, no dohodnúť sa na tých opatreniach už bude určite ťažšie," upozornil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať