Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2016 09:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
InfografikaVideo

Študentka Zuzka († 20) sa udusila na úteku pred plameňmi: S priateľom sa dopustili osudnej chyby!

Nepochopiteľne zbytočná a krutá smrť! Vo štvrtok v noci vypukol požiar v bytovke v bratislavskej Dúbravke. Dôchodkyňa Marta (84) si na treťom poschodí po­dľa obyvateľov zapálila sviečku, od ktorej sa mal vznietiť celý byt.

Plamene o chvíľku šľahali aj k vydeseným susedom. Hustý štipľavý dym sa valil po celej bytovke, v ktorej sa strhla panika. Vysokoškoláčka Zuzka († 20) sa spolu s priateľom Borisom chceli zachrániť a vybehli na chodbu. Nadýchali sa však splodín z horenia, a keď bezvládne telo mladučkej študentky objavili zasahujúci hasiči, už jej nebolo pomoci. Jej láska v nemocnici bojuje o život.  

Panika zachvátila vo štvrtok po desiatej hodine večer bytovku na Ulici Ľuda Zúbka v bratislavskej Dúbravke. Z bytu na 3. poschodí začali šľahať obrovské plamene a valil sa odtiaľ hustý dym. „Požiar sa cez vchodové dvere rozšíril na chodbu,“ informovalo operačné stredisko hasičského zboru. Požiarnici museli odtiaľ evakuovať 25 ľudí, niektorých vystrašených obyvateľov dokonca zvážali z balkónov pomocou plošiny.

Otvoriť galériu

Osudná chyba

 

Pri požiari navždy vyhasol život len 20-ročnej vysokoškoláčky Zuzky, ktorá bola doma aj s priateľom Borisom. V snahe zachrániť si holé životy sa dopustili osudnej chyby a vybehli z bytu na 6. poschodí na zadymenú chodbu. Krásna tmavovláska sa však pritom nadýchala splodín a dymu. „Pri hasení požiaru na chodbe jedného z poschodí obytného domu našli telo 20-ročnej ženy bez známok života,“ doplnil krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Stav Zuzkinej lásky Borisa, s ktorým sa ľúbili minimálne dva roky, je vážny, bojuje o život. Hasiči ho našli len o pár schodov vyššie ako Zuzku. Okrem neho museli hospitalizovať ďalších šesť ľudí.

Otvoriť galériu

Presné príčiny požiaru sú zatiaľ v štádiu vyšetrovania. Podľa susedov mal však vzniknúť od sviečky v byte 84-ročnej dôchodkyne Marty. Aj tú previezli do nemocnice. Polícia začala trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Obyvatelia bytovky nocovali v kultúrnom dome, kde im vedenie mestskej časti zabezpečilo stravu a ľudia prinášali deky. Magistrát poškodeným ponúkol nocľah v ubytovniach.

Otvoriť galériu
Ako došlo k tragédii.
Zdroj: infografika NČ

Spovede obyvateľov z bytovky hrôzy

Ľubica: Môj syn je hrdina

Otvoriť galériu
Ľubica: Môj syn je hrdina.
Zdroj: Michal Hanko

Roman Pech ako prvý natrafil na oheň. „Zabúchala mu na dvere suseda, u ktorej vznikol požiar, mala obhorené ruky. Tej sa pokúsil pomôcť a privolal hasičov,“ povedala Romanova mama Ľubica.

Andrea: Utekala som len so zajacom a s dokladmi

Obyvateľka bytu na 8. poschodí

Otvoriť galériu

„Dym sa mi začal do bytu valiť zvonku aj zvnútra. Je zázrak, že som to prežila. Hasiči nám povedali, že máme opustiť byty. Zobrala som si zajaca, kúsok chleba, doklady, peňaženku. Do bytu sa zatiaľ vrátiť nemôžem, lebo je v zdevastovanom stave.“

Čo robiť, keď v paneláku horí?!

Ako sa správať, keď v bytovke vypukne požiar? Nový Čas zisťoval u veliteľa hasičov hlavného mesta Mariána Bugára, ako sa má človek zachovať, keď v jeho blízkosti začne horieť. Ak dodržíte dobré rady, môžete si zachrániť život.

Otvoriť galériu

1. Ako predídete  požiaru

Najčastejšie k nemu dochádza pri neodbornej manipulácii s otvoreným ohňom, napríklad pri sviečkach, cigaretách či plnení biokozubov.

  • Pri kozuboch treba dbať na to, aby sme dodržali návod.
  • Ohorok je potrebné riadne uhasiť, najlepšie v nádobe s vodou.
  • Keď sa varí, musí to byť v našej prítomnosti.
  • Na únikové cesty neumiestňujeme kvetináče, skrinky ani bicykle.

2. Ako sa správať, keď horí

  • Sme v byte, kde vypukol požiar

Najskôr sa pokúsime oheň uhasiť. Ak to nejde, snažíme sa uniknúť. Vždy zatvárajme dvere, aby sme vytvorili prekážku pri rozširovaní požiaru. Ideálne je pre potreby hasičov nechať kľúče vonku vo dverách, aby nemuseli strácať čas násilným vnikaním do bytu.

  • Sme v byte nad požiarom  alebo pod ním

V žiadnom prípade nejdeme únikovou cestou, ak tam je dym. Ohrozujeme seba a vystavujeme hasičov ďalšej práci. Dym obsahuje škodlivé látky a pri niekoľkých nádychoch môže dôjsť k bezvedomiu. Snažíme sa zostať v byte, v ktorom nehorí, a zabezpečiť, aby dnu nevnikal dym. Priestor okolo dverí môžeme vyplniť navlhčenou handrou či lepiacou páskou. Dôležité je aj dať informáciu na linku 158, že sa v tom byte nachádzame. Ak nemáme telefón, otvoríme okno a upútame pozornosť hasičov. Pokiaľ bytovka nemá evakuačný výťah, do bežného výťahu nevstupujeme, pretože pri vypadnutí elektriny sa tento zasekne.

3. Bezpečná romantika so sviečkami

Otvorený oheň v priestore nenechávame bez dozoru. V žiadnom prípade vtedy neodchádzame z bytu. Môže sa stať, že sviečka vyhorí, prevráti sa a vznikne požiar. Treba dbať aj na to, kam sviečku umiestníme. Ak je pri suchej čečine, riskujeme požiar. Sviečky treba mať na nehorľavej podložke s dostatočným priemerom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?