Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ťažko chorý Dušan dopláca na cudziu chybu a topí sa v zúfalstve: Po Vianociach ma nechajú zomrieť!

Bez štipky nádeje na budúcnosť?! Dušan Bystriansky (45) trpí nevyliečiteľným závažným ochorením - sklerózou multiplex. Krutá choroba sa dá zmierniť náročnou liečbou, ktorú mu doteraz uhrádzala zdravotná poisťovňa.

Pre nezodpovedného zamestnávateľa má však ťažko chorý Dušan dlh voči zdravotnej aj Sociálnej poisťovni. Obáva sa, že po novom roku sa už nebude môcť liečiť, a tak ho ponechajú napospas neúprosnému osudu.

Nevyliečiteľná choroba sa u Dušana zo Zvolena prejavila pred viac ako tromi rokmi. Začali mu tŕpnuť ruky a nohy, cítil sa malátny. Lekár mu vtedy stanovil krutú diagnózu - sklerózu multiplex. Jeho zdravotný stav je vážny a z roka na rok sa zhoršuje. Podstupuje náročnú liečbu, ktorá spomaľuje chorobu, úplne vyliečiť sa však nedá. Dušan nie svojím pričinením však dlhuje na poistnom, čo sa ukazuje ako veľký problém. „Pracoval som v Belgicku, kde za mňa zamestnávateľ neplatil odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Z toho dôvodu ani nemôžem poberať invalidný dôchodok,“ prezradil nešťastný muž, ktorý podal na belgického zamestnávateľa trestné oznámenie. Doteraz sa však spravodlivosti nedočkal, a tak musí vyžiť zo 60 eur na mesiac. 

Dlžníci majú smolu

Osudom ťažko skúšaný muž teraz dostal ďalšiu ranu pod pás. Po Novom roku sa jeho liečba môže úplne zastaviť. „Potvrdil mi to môj lekár. Ministerstvo zdravotníctva má vraj plánovať zmeny voči dlžníkom na zdravotnom poistení. Zo zákona sa už od Nového roka zrejme nebudem plnohodnotne môcť liečiť. Dlžníkom štát zaplatí len nevyhnutnú liečbu. V mojom prípade ju nebudú uhrádzať, a tak ma po Vianociach nechajú zomrieť... Som úplne bezmocný a v koncoch. Netuším, čo budem robiť. Nevládzem už ďalej,“ hovorí smutným hlasom Dušan Bystriansky, ktorý bojuje so svojím zdravím každý deň. „Neviem, či sa dožijem ďalšieho dňa, doslova sa pretĺkam životom a zastavenie mojej liečby by ma už úplne položilo na kolená,“ vraví zúfalo.

Chcel splátkový kalendár

Dušan sa snažil so svojou zdravotnou poisťovňou dohodnúť a chcel splácať svoj dlh. Podľa jeho slov mu však mesačné splátky 10 eur neboli umožnené. Jeho zdravotná poisťovňa sa však k ničomu vyjadriť nechcela. „Z dôvodu ochrany osobných údajov Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nemôže poskytovať informácie o svojich poistencoch, ich zdravotnom stave či liečbe,“ uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Rovnako sa k Dušanovmu zdravotnému stavu odmietol vyjadriť aj jeho neurológ Vladimír Donáth. Ťažko skúšanému mužovi tak ostali len slzy pre plač a skľučujúce obavy z toho, čo s ním bude po Novom roku.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že podmienky nemení a rozhodnutie záleží na lekárovi. „Posúdenie, či ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, závisí od ošetrujúceho lekára, ktorý zohľadňuje aktuálny zdravotný stav, ako aj ďalšie okolnosti, vrátane rodinnej anamnézy, a ten zvolí vyšetrenie, resp. diagnostiku,“ vyjadrila sa Stanislava Luptáková z Komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.

Skleróza multiplex

Ide o chronické zápalové nevyliečiteľné ochorenie centrálneho nervového systému. Napáda mozog, miechu a zrakové nervy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!