Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2016 15:46 | Správy | Domáce správy | Bratislava

V blízkosti bratislavského Volkswagenu vznikne moderné logistické centrum: Investícia za 150 miliónov eur

Predstavitelia spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) a Volkswagen Group Real Estate Slovakia (VGRE SK) vo štvrtok v Bratislave symbolicky položili základný kameň nového logistického centra.

Na Slovensku tak vznikne v bezprostrednej blízkosti bratislavského závodu VW SK jedno z najmodernejších a najväčších logistických centier. Na slávnostnom podujatí sa zúčastnili aj podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a minister hospodárstva SR Peter Žiga.

V novom logistickom centre budú inštalované najmodernejšie technológie ako napríklad automatické zakladače s kapacitou 200.000 malých zásobníkov na drobné nakupované montážne diely. Zakladače budú plne automatizované a dokážu zmanipulovať až 1360 zásobníkov za hodinu.

Súčasťou logistického centra, ktorého vybudovanie si vyžiada investíciu približne 150 miliónov eur, bude okrem iného aj sklad vysokonapäťových batérií, ktoré sa používajú do elektrických vozidiel Volkswagen up! a plug-in hybridných vozidiel. Samotné logistické centrum, ako aj administratívna budova sa budú nachádzať na pozemku s rozlohou okolo 300.000 m2. K logistickej hale bude pričlenená poschodová budova s kantínou a oddychovou miestnosťou na prízemí, šatňami na prvom a kanceláriami a zasadačkami na druhom poschodí.

 

"Automobilový priemysel je chrbticou slovenskej ekonomiky a spolu s elektrotechnikou sú piliermi hospodárstva," zdôraznil Pellegrini.

Ako ďalej uviedol, automobilový priemysel tvorí skoro 40 % hrubého domáceho produktu a podieľa sa 25 % na celkovom vývoze Slovenskej republiky. "Je vždy dobrou správou pre vládu, ak sa firma, akou je Volkswagen, rozhodne ďalej investovať na Slovensku. Vďaka týmto investíciám si Slovensko pravdepodobne ešte dlho udrží pozíciu svetovej veľmoci vo výrobe automobilov na počet obyvateľov," uviedol Pellegrini.

Cieľom výstavby nového logistického centra je byť čo najbližšie k výrobe. Tým sa znížia logistické náklady a skrátia logistické cesty. Pozitívny vplyv to bude mať aj na nákladnú dopravu v Devínskej Novej Vsi. Logistické centrum bude uvedené do prevádzky na konci roka 2017 a prevádzkovať ho bude externá logistická firma.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 4,5 milióna vozidiel. Patrí k najväčším zamestnávateľom, exportérom i investorom v krajine. Zamestnáva vyše 10.800 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali