Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2016 09:03 | Správy | Domáce správy
Video

Vatikán zaviedol prevratné zmeny, mŕtvych musia pochovať do zeme: Čo ak je už popol rozsypaný?

Tesne pred Dušičkami prišiel Vatikán s prevratnými zmenami! Pozostalí katolíkov už nebudú môcť popol blízkych rozptýliť v prírode ani si urnu ponechať doma.

Podľa nových pravidiel môžu katolíci po smrti odpočívať len na cintoríne či na inom posvätnom mieste. Musia teraz tí, ktorí si nechali popol svojich príbuzných doma, urnu dodatočne uložiť na cintoríne? A čo ak ho na želanie nebožtíkov už rozptýlili?

Hoci katolícka cirkev po prvý raz kremáciu pripustila v roku 1963, doteraz nebolo striktne vymedzené, ako môžu pozostalí s popolom blízkych naložiť. „Smernicu vydali práve preto, že Kódex kánonického práva síce pripúšťal kremáciu, ale bližšie neošetroval, čo bude s popolom. Aj samotní biskupi si to vykladali rôzne, preto Vatikán v tom urobil poriadok a určil, ako to má byť,“ tvrdí cirkevný analytik Imrich Gazda.

Možnosť dať svojich blízkych spopolniť však volí čoraz viac ľudí po celom svete a výnimkou nie sú ani Slováci. „Osobne som sa zatiaľ nestretol s prípadom, že by niekto po katolíckom pohrebe a následnej kremácii dal popol zosnulého roztrúsiť. Aj doteraz sme pozostalým zdôrazňovali, že zosnulý má byť po kremácii pochovaný na cintoríne,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

 

Popol len na cintoríne

Zosnulí katolíci by mali byť na večný odpočinok uložení len na cintoríne či na inom posvätnom mieste, katolícka cirkev však aj naďalej preferuje pochovávanie mŕtvych do zeme. V prípade kremácie však stanovila nové pravidlá. „Popol sa musí riadne uchovávať na posvätnom mieste, teda na cintoríne alebo v kostole, prípadne v priestore výhradne určenom a na tento účel. Uchovávanie popola v domácnosti sa nepovoľuje,“ stojí v smernici, ktorú Vatikán zverejnil v utorok. Podľa nej bude uchovanie popola doma povolené len vo výnimočných prípadoch. „Nedovoľuje sa rozptýlenie popola do vzduchu, do zeme či do vody či iným spôsobom ani premena popola na spomienkové predmety,“ určuje v smernici Svätá stolica.

Otvoriť galériu

Čo ak majú popol doma?

Čo sa týka uloženia urny v dome, nie je to možné. Ak by existovali na- ozaj závažné príčiny, výnimku môže udeliť biskup. Katolíkov, ktorí urnu s popolom zosnulého majú ešte stále doma, prosíme, aby ju čím skôr dali uložiť na cintorín,“ povedal Kramara pre Nový Čas s tým, že ak by úmysel rozsypať popol pozostalí deklarovali ešte pred pohrebom a boli by rozhodnutí od neho neustúpiť, katolícky pohreb by museli odmietnuť.

 

Čo ak je popol nebohého už rozsypaný?

Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska:

- Ak sa stalo, že niekto rozsypal popol zosnulého z nevedomosti, nič sa nedá robiť. Nová inštrukcia prichádza práve preto, aby sa katolíkom objasnilo a pripomenulo, aký je v danej veci postoj Cirkvi. Ak niekto popol rozsypal úmyselne, napriek nášmu odporúčaniu, je to poľutovaniahodné. Nejde, samozrejme, o to, že by Boh vo svojej všemohúcnosti nemohol vzkriesiť telo zosnulého aj v takomto prípade. Rozsypanie popola do vzduchu, zeme alebo vody však v súčasnej kultúre zvykne byť prejavom odmietnutia viery vo vzkriesenie tela alebo vyjadrením panteistických či nihilistických tendencií, teda presvedčení, že po smrti človek splynie s univerzom, nič po ňom nezostane. Zámerom vydaného predpisu je zdôraznenie nestotožniteľnosti našej viery s takýmito presvedčeniami. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ms, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili