Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2016 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Na koho spomínajú celebrity: Sisa Lelkes Sklovská má poriadne hektické Dušičky!

V týchto dňoch viac ako inokedy myslíme na tých, čo nás navždy opustili. Na vysvietených cintorínoch stretávame ľudí, ktorí si prišli uctiť pamiatku svojich zosnulých.

Na koho si spomínajú známe tváre počas dušičkového obdobia?

Sisa Lelkes-Sklovska (51), speváčka: Stretne sa celá rodina

Otvoriť galériu
Sisa Lelkes Sklovská
Zdroj: Andrea Jacenková, Nový Čas víkend

„Na svojich drahých si nespomínam iba na Dušičky, ale po celý rok. Doma mi horia sviečky skoro stále. Milujem tú atmosféru,“ hovorí Sisa. „Nemám už ani rodičov, ani starých rodičov. Prepáčte, ak to bude znieť divne, ale ja pálim sviečky aj za svoje mačky, ktoré už nežijú. Majú dokonca hrob v Bratislave aj v Prahe, kde som predtým žila. Na mačacom cintoríne sú tiež sviečky, ikebany a vence, ktoré my s manželom vo veľkom nosíme, tak aj ony dostanú svoje.“

Sisa má Sviatok všetkých svätých rada. „Vďaka nemu sa stretne celá rodina. Naša prvá cesta vedie do Žiliny, kde mám pochovaných oboch rodičov, starých rodičov a celú rodinu. Po mieste posledného odpočinku vždy navštívime brata so švagrinou a synovca s manželkou, to nemôžeme obísť. Je to náš rituál,“ vysvetľuje energická speváčka.

 

Odtiaľ spoločne pokračujú do Orechovej Potône. „Vyrastal tam môj manžel a majú tam hrob jeho rodičia. Tam nás tiež čaká rodina, švagriná so švagrom a ich deti s vnúčatami. My to berieme aj ako oslavu, keď si uctíme blízkych, ktorí nie sú medzi nami. Pri hostine rozprávame o príjemných záležitostiach a spomíname na tých, čo už nie sú medzi nami. Myslím aj na to, keď sa môj otec prvýkrát stretol s Jurajom a dokonale si sadli. Mama sa toho nedožila, čo mi je veľmi ľúto. Bola by som veľmi zvedavá, čo by naňho povedala.“

Gizka Oňová (67), speváčka: Sviečky už zapálila

Otvoriť galériu
Gizka Oňová
Zdroj: Tibor Géci, Nový Čas víkend

„Mám strašne veľa dušičiek, na ktoré si spomínam, a to nielen v tomto čase. Sú chvíle, keď sa cítim veľmi unavená, a niet sa čo čudovať, pretože práca, ktorú robím, mi berie veľa energie. Veľmi často u mňa doma horí sviečka a pri tej príležitosti myslím aj na tých ľudí, ktorí niečo v mojom živote znamenali, a už nie sú medzi nami,“ hovorí televízna svokra. „Keď sa vrátim z práce, mám rituál, keď si dám kúpeľ so soľou a vždy zapálim sviečku. Čistí to myseľ a dušu a občas to v človeku upraví poradie dôležitosti, pretože sa niekedy veľmi ženieme za nepodstatnými vecami a robíme chybu, pretože často sa tie veci vyriešia samy,“ myslí si Gizka, ktorá už bola zapáliť sviečky na hroboch svojich blízkych.

„Sviečku už dostali všetci moji nebohí kamaráti, známi a prarodičia pár dní pred Dušičkami. Pochodila som všetky cintoríny. Chodím skôr preto, lebo presne na Všetkých svätých je to na cintorínoch ako také spoločenské stretnutie. Stretávate kopec známych a neraz to nechtiac skončí smiechom a človek vybočí z nálady, pre ktorú sa chodí na cintorín.

Preto pre mňa neplatí práve tento termín. Hroby som si, samozrejme, dala do poriadku už dávnejšie.“ Gizka premýšľa aj o tom, aké kvety komu. „Nie sú to veľké kytice. Nechcem zasahovať do hrobov mojich známych, kde ich blízka rodina má určitú predstavu, takže zapaľujem jednu sviečku a dám jeden kvet. Mojej rodine určujem sama, ako bude hrob vyzerať. Nepáči sa mi, keď si to niekto pekne naaranžuje, a potom to iný pokazí fialovými kvetmi. Toto nerobím.“ Kvety dostane aj blízka priateľka Majda Paveleková. „Samozrejme, ju nemôžem obísť.“Foto: 

Mária Čírová (27), speváčka

Otvoriť galériu
Speváčka Mária Čírová
Zdroj: TV Markíza

Každý rok si nájdem chvíľku, aby som zapálila sviečku svojim drahým starým rodičom z oboch strán. S dedkom, ktorý ma vodieval na krúžky a pre ktorého som zložila skladbu Chýbaš, sme počas jeho života žartovali, či mu budem pravidelne nosiť ruže na hrob, nech to tam nie je prázdne. Vždy si na to spomeniem. Nasľubovala som mu veľa vecí. Mnohé z nich sa mi nepodarilo splniť, odišiel nečakane. Neprejde deň, aby som si na nich nespomenula a nepoďakovala im za všetko, za svojich rodičov, lásku a dobro, za krásne a šťastné detstvo. „Stále mi chýbaš...“

Karin Haydu (39), herečka

Otvoriť galériu
Karin Haydu
Zdroj: gt

Pravidelne chodievame na Dušičky na miesta odpočinku všetkých príbuzných. Spomíname na nich počas celého roka, nielen na Sviatok všetkých svätých. Už odmalička som mala rada tú atmosféru a vysvietené cintoríny. Malo to pre mňa zvláštne čaro. Máme taký zvyk, že berieme sviečky navyše a zapaľujeme ich na opustené hroby neznámym, za ktorými už nikto nechodí.

Zuzana Haasová (35), herečka

Otvoriť galériu
Zuzana Haasová
Zdroj: Tibor Géci

Spomíname si na nášho dedka Medka. Práve včera som uvarila jeho obľúbené jedlo z Liptova. Aj na našu kráľovnú babičku, bola to dáma, ktorá chodila v krásnych klobúkoch. Vždy chcela, aby sme boli cirkusáčky. (smiech) Aj na babičku Evu z Košíc. Na všetkých myslíme kedykoľvek pri každodenných situáciách, čo kto kedy povedal, čo babka varila.

Jana Hospodárová (40), moderátorka

Otvoriť galériu
Jana Hospodárová
Zdroj: Tivi.sk, youtube

Často myslím na všetkých, ktorí tu už nie sú. Spomínam si na nich často. Pretože mi chýbajú. Ako by asi reagovali, čo by mi povedali, ako by sme sa spolu opäť smiali, ako fajn by bolo porozprávať sa a byť zasa spolu. Náš čas však vypršal a mne zostáva len dúfať, že sa raz opäť stretneme. Ďuri, druhý Ďuri, ujo Jožo, Danielka, Emmka, Miuška aj ostatní, dúfam, že sa tam máte dobre. Držte mi pri vás miesto.

Adela Banášová (36), moderátorka

Otvoriť galériu

Sviečky zapálim doma a myslievam na všetkých, na ktorých myslím aj v priebehu roka, nielen v tomto období. Myslím aj na smrť a život vôbec, lebo sa nás to všetkých týka.

Miriam Šmahel Kalisová (31), moderátorka

Otvoriť galériu

Najviac myslím na svojho dedka a uja Vlada, ktorý nás opustil veľmi mladý. Cintorín je miesto, kde sa zastavil čas, a človek v pokoji s láskou zaspomína a utvrdí sa v rešpekte pred životom. Váži si to, čo má a uvedomí si, že väčšina problémov sú len malichernosti.

Patrik Švajda (44), moderátor

Otvoriť galériu

Spomínam najmä na najbližších členov rodiny a kamarátov z detstva. Skoro všetci sú na cintoríne v Lipovej, v obci, kde som vyrastal. Dušičkové obdobie na dedine má zvláštnu atmosféru. Dýcha tam pokoj, ktorý začína v tomto uponáhľanom svete chýbať. Na cintoríne plnom chryzantém a sviečok si zaspomínam aj na ľudí, ktorých som poznal, ešte keď som bol dieťa. Spájajú sa mi s mnohými príbehmi a so situáciami, ktoré som prežil ako chlapec. Spomienky najlepšie ožívajú v prítomnosti tých, ktorí už nežijú. A človek si uvedomí, ako je k nim blízko.

Andrea Belányiová (40), moderátorka

Otvoriť galériu

Na Dušičky spomíname hlavne na mojich starých rodičov, keďže už niekoľko rokov nie sú medzi nami. Musím však dodať, že sa dožili pekného vysokého veku. Sviečky zapálim aj za jednu svoju kamarátku a niekoľko blízkych ľudí, ktorí, žiaľ, zomreli príliš skoro ako veľmi mladí ľudia.

Richard Stanke (49), herec

Otvoriť galériu

Na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami, myslím stále, nielen v deň Pamiatky zosnulých. Na môjho otca, starú mamu, Aleša, priateľov, ktorí predčasne odišli z tohto sveta, a veľmi mi chýbajú. Je ťažké vyrovnať sa so stratou ľudí, ktorých sme mali, a stále máme radi. Cítim a viem, že sú so mnou, a to mi pomáha. Tak nech je ich duša pokojná a šťastná. Sú v mojom srdci.

Ada Straková (68), moderátorka

Otvoriť galériu
Ada Straková
Zdroj: Andrea Jcenková, Nový Čas víkend

Pochopiteľne, myslím na svojich rodičov, starých rodičov, svokrovcov, ale aj svojich spolužiakov. Nedávno sme mali stretávku po 50 rokoch zo školy a bolo mi veľmi ľúto, že deviati už nie sú medzi nami. Nemám však rada masové akcie. Chodievam preto, keď som v akomkoľvek meste, vždy do kostola, kde zapálim sviečku za svojich blízkych zosnulých. Alebo len tak s manželom ideme na lúku do prírody a tam na nich spomíname.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú