Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2016 06:59 | Správy | Domáce správy
Video

Pavol Molnár s mamou zázrakom prežili přerovský masaker: Pred popravou nás zachránilo mlieko!

Osudové šťastie, no s doživotnými mukami. Pavol Molnár (78) je jedným zo siedmich ľudí, ktorým sa podarilo prežiť přerovský masaker.

Aj so svojou mamou Cecíliou († 80) totiž v júni 1945 len s obrovskou dávkou náhody unikol smrti. Na rozdiel od Pavlovho otca, deda i tety z Dobšinej a ďalších až 264 najmä karpatských Nemcov, ktorých počas návratu domov surovo zavraždili. Až dnes všetkým nevinným obetiam svitá pokojná rozlúčka aj satisfakcia.

Hoci má Pavol, ktorý teraz žije v Rožňave, už aj podlomené zdravie, aktuálnej správe o úspešnom detektívnom pátraní historikov a nájdení spopolnených pozostatkov všetkých obetí, aj jeho príbuzných, sa potešil. „Je to zadosťučinenie, že sa konečne ocitnú na večnom odpočinku. Veď aj môj dedo Ľudovít († 61), otec Pavol († 33) a teta Elza († 27) si zaslúžia úctu a pietu. Moje spomienky sú už len hmlisté, lebo vtedy som mal len šesť rokov,“ povedal. Prežili len vďaka obrovskému kusu šťastia, väčšinu z najhorších momentov v živote jeho rodiny si pamätá len vďaka rozprávaniu milovanej mamy, ktorá však o bolestivých okamihoch veľa synovi povedať nechcela.

Otvoriť galériu

„Viem, že pri návrate transportov vlakmi domov už po vojne počuli nemčinu i maďarčinu a ich veliteľ vyhlásil, že sú to ‚esesáci‘. Mama presvedčila jedného vojaka, že nemecky nevieme, a vďaka tomu, že mi išla kúpiť mlieko, nechali nás odísť. A to nám obom zachránilo život! Tých ostatných odviedli na výkopové práce, medzi nimi aj deti a ženy, no v skutočnosti na popravisko...“ spomína so slzami v očiach. Budúci rok sa však chce znovu vrátiť do Přerova, už piatykrát, kde práve na smutné výročie chystajú uloženie nájdených pozostatkov obetí na miestnom cintoríne.

Otvoriť galériu

 

Už pred pár dňami tam bola skupinka Dobšinčanov na čele s primátorom Jánom Slovákom, ktorá sa zúčastnila na pietnej spomienke v miestnej kaplnke. „Stala sa tragédia, na ktorú nikdy netreba zabudnúť, a ani dopustiť niečo podobné a otrasné. Veď zomreli úplne nevinní! Treba žiť v mieri, bez nenávisti a nevraživosti, ktoré ani dnes nikomu nepomôžu,“ dodal Molnár.

Otvoriť galériu

Nemilosrdne postrieľali aj ženy a deti

V Přerove z 18. na 19. júna 1945 už po vojne v čase mieru v neďalekých Švédskych valoch brutálne zavraždili 267 etnických karpatských Nemcov, občanov Slovenska vracajúcich sa z núteného exilu domov. Z tohto počtu bolo najviac zavraždených obyvateľov Dobšinej - 112. Dodatočne exhumovali telá všetkých žien a detí. Spopolnili ich v olomouckom krematóriu a popol uložili na neznámom mieste. Vďaka historikovi Františkovi Hýblovi sa ich po detektívnom pátraní až teraz podarilo nájsť a na počesť výročia popravy 19. júna 2017 ich pozostatky uložia do spoločného hrobu k pozostatkom mužov pochovaných taktiež na cintoríne v Přerove.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári