Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2016 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Až po smrti vyšlo najavo tajomstvo Michala Kováča († 86): Záhada dvoch dátumov narodenia!

Je na hrobe prezidenta Michala Kováča († 86) vyrytý správny dátum narodenia? Ubehlo len niečo vyše týždňa od momentu, keď na večný odpočinok uložili prvého prezidenta Slovenskej republiky, a už sa okolo jeho pohrebu vynorili otázniky.

Na jeho náhrobnom kameni je totiž zlatým písmom vyrytý dátum narodenia 3. 8. 1930. Kancelária prezidenta SR aj matrika v obci Udavské (okr. Humenné), ktorá spravuje jeho rodný list, však uvádzajú ako deň jeho narodenia 5. 8. 1930. Nový Čas pátral, kde je pravda. Aké tajomstvo ukrýval Michal Kováč od svojich 15 rokov?

Otázka skutočného dátumu narodenia nášho prvého prezidenta je zahalená rúškom tajomstva. Nový Čas sa rozhodol vypátrať, prečo je na Kováčovom hrobe iný dátum, ako uvádza Kancelária prezidenta SR, ktorá bola organizátorom jeho štátneho pohrebu. Tá sa však k tomuto problému do uzávierky nevyjadrila. Naše kroky preto smerovali na matriku v Udavskom, ktorá eviduje Kováčov rodný list. „Matriku u nás vedieme aj zo spádovej oblasti okolitých obcí. Tak to bolo aj v čase narodenia pána Michala Kováča,“ povedal starosta Udavského Tomáš Pastirák. Spoločne so starostom prezidentovej rodnej obce Ľubiša preskúmali dobovú matričnú knihu. „Pri mene Michala Kováča figuruje dátum 5. 8. 1930,“ potvrdili.

Otvoriť galériu

Fara súhlasí s hrobom

Neskôr však vysvitlo, že vo farskej matrike Ľubiše je ako dátum narodenia exprezidenta uvedený 3. 8.1930. „Veľmi ma to prekvapilo. Ale v tých rokoch sa stávali prípady, keď narodenie dieťaťa ohlásila rodina aj o niekoľko dní. Udavské je totiž vzdialené 8 kilometrov. Ľudia v tých časoch nemali dopravné prostriedky, chodili pešo alebo povozmi,“ vysvetľuje starosta Ľubiše Jozef Sklenčár. Podľa neho mohla rodina práve z dôvodu dostupnosti ohlásiť narodenie na fare v Ľubiši skôr.

Otvoriť galériu

Pravdu odhalil sám Kováč

Svetlo do záhady vlastných narodenín nakoniec vniesol sám Michal Kováč vo svojej knihe Pamäti, ktorú opatrujú s venovaním na úrade v Ľubiši. „Narodil som sa 3. augusta 1930 v obci Ľubiša na hornom Zemplíne, ale vo všetkých úradných dokumentoch sa uvádza dátum môjho narodenia 5. august 1930. Túto nepresnosť som zistil až v roku 1945, krátko po skončení druhej svetovej vojny,“ píše sa v jeho knihe. Rozdielne dátumy narodenia Kováč v knihe vysvetľuje tak, že počas vojny vyhoreli a v plameňoch zhorel aj jeho rodný list. O pravom dátume narodenia sa dozvedel až na fare v Ľubiši ako 15-ročný, keď si tam na cirkevnej matrike chcel zaobstarať nový dokument.

Otvoriť galériu

Na to, aby mu vydali občiansky preukaz, potreboval rodný list z matriky, kde evidovali dátum 5. 8. 1930. „Nepokúšal som sa o nápravu, a tak som zostal úradne narodený 5. augusta 1930,“ odhaľuje pravdu kniha o Kováčovi. „Keďže on je starší ako ja, tak som pri tom nebol. Jedna vec je, čo je zapísané v matrike, ale keď on trval na tom, že sa narodil 3., tak tam dali tento dátum. Dokument je taký a realita môže byť iná,“ povedal pre Nový Čas prezidentov nevlastný brat Dušan Kováč.

Prečo Mohla matrika zaevidovať narodenie o dva dni neskôr

  • Kováč vyrastal bez otca a pre jeho mamu nebolo jednoduché zabezpečovať úradné povinnosti.
  • Prezident sa narodil v nedeľu, rodina mohla dať prednosť omši.
  • Obec Libuša a matrika v Udavskom sú vzdialené 8 kilometrov, čo bola pre matku po pôrode pešo dlhá cesta.

3. augusta 1930

Hrob Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne v Bratislave

Otvoriť galériu

Otázniky okolo jeho dátumu narodenia vyvolal práve náhrobný kameň na Ondrejskom cintoríne v Bratislave, ktorý poukázal na rozdiel dvoch dní. Uvádza totiž dátum 3. 8. 1930.

Otvoriť galériu

5. augusta 1930

Oficiálna stránka prezidentskej kancelárie

„Narodil sa 5. augusta 1930 v obci Ľubiša, okres Humenné,“ píše sa jasne na stránke prezidentskej kancelárie, ktorá vedie oficiálny životopis nášho 1. prezidenta Kováča.

Občiansky preukaz

Michal Kováč vo svojej autobiografii Pamäti uvádza, že na jeho úradných záznamoch je dátum jeho narodenia 5. 8. 1930, čiže tento záznam mal zapísaný aj v občianskom preukaze.

Matrika v Udavskom

Podľa starostu Udavského Tomáša Pastiráka v matričnej knihe pri mene Michala Kováča († 86) figuruje dátum narodenia 5. 8. 1930.

Médiá

Po smrti Michala Kováča prebrali všetky médiá jeho oficiálny dátum narodenia 5. 8. 1930, ktorý sa s jeho menom spája už desaťročia.

Fara v Libuši

Farská matrika eviduje ako dátum narodenia prezidenta 3. august 1930, teda dva dni skôr, ako uvádza úradná matrika.

Kováčova kniha Pamäti

Prezident vo svojej biografii vysvetlil, ako došlo k nepresnostiam jeho dátumu narodenia. Správny je teda deň, ktorý je aj na hrobe, a to 3. august 1930.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nh, mač, ee

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej