Kuchár, ktorého prešľap pretriasali aj zahraničné médiá, exkluzívne Novému Času prezradil, ako mu kauza s „kokaínovou lajnou“ v Teleráne od základov zmenila život.
Potom, čo kamera v Teleráne zachytila, ako šéfkuchár Ľubo Herko kreditkou pripravuje biely práškový cukor vedľa zrolovanej päťstoeurovky, dostal stopku nielen v Markíze, ale vytratil sa aj z luxusného hotela v Hodruši-Hámroch, kde pracoval. Do Záhorskej Bystrice prišli vyšetrovatelia a začali trestné stíhanie. Herkov nepodarený pokus o vtip, ktorý sa televízii postaral o riadnu hanbu, riešila aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. Herko mal napokon šťastie. „Na základe podrobnej právnej analýzy vysielania programu Teleráno dňa 19. 1. 2016 Rada dospela k záveru, že v ňom nedošlo k propagácii užívania omamných látok, a teda k porušeniu zákona o vysielaní a retransmisii, preto správne konanie, v rámci ktorého program prešetrovala, zastavila," vyjadrila sa hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Jelčová. Hoci sa Herko krátko po prevalení škandálu verejne ospravedlnil a uznal, že konal neuvážene, až teraz sa rozhodol vyjadriť svoj názor na celú kauzu.
Ako ste tento váš nevydarený žart vnímali vtedy, keď sa dostal na verejnosť?
Kto ma pozná, vie, že vtipkujem stále, či už v súkromnom živote alebo v kuchyni. Bohužiaľ v Teleráne to bolo prestrelené. Najmä moja rodina musela zvládať negatívne následky môjho konania, na ktoré nebola pripravená. Samozrejme veľmi dôležitá bola podpora od blízkych a známych.
O vašom škandále písali aj zahraničné médiá. Ako ste na to reagovali?
Po "prevalení" kauzy za hranice mi volali a písali kamaráti, kolegovia zo zahraničia. Chceli posielať podporné videá či už zo Singapuru, Ameriky, Nového Zélandu...
V Markíze ste dostali stopku, ale prečo ste odišli aj z hotela, kde ste pracovali?
Ja som si dal na mesiac voľno, aby som zbytočne s kauzou nespájal môjho zamestnávateľa. Venoval som sa rodine a trošku som si pracovne oddýchol, i keď som namiesto v práci varieval doma. Mal som možnosť prehodnotiť a premyslieť si ďalšie profesijné ciele.
Ako táto kauza ovplyvnila váš život a kariéru?
Po mesačnej pauze, po vzniku kauzy, som sa vrátil do zamestnania a dotiahol otvorené projekty. Ponuky na prácu mi chodia stále, či už sú to krátkodobé alebo dlhodobé projekty. Tak som prešiel z údolia Štiavnických vrchov k priehrade v Žiline. Developer postavil na brehu žilinskej priehrady celý komplex s plážovými kurtami, ďalšími športoviskami a s luxusnou reštauráciou.
Čo konkrétne je vašou náplňou práce?
Mojou úlohou bolo vybudovať kuchyňu od vybavenia, technológie, logistiky, zásobovania, personálneho zabezpečenia, až po vytvorenie menu reštaurácie. Mám rád takého komplexné výzvy vybudovania reštaurácie. Dnes je reštaurácia plne funkčná a v skúšobnej prevádzke.
Čo na hovoríte na rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu?
Úprimne som rád, že padlo takéto rozhodnutie. Išlo o nevydarený žart. Je mi ľúto, že táto kauza vznikla a už by som sa k tomu nechcel vracať. Som rád, že táto kauza je už za mnou, a po vyjadrení Rady ju považujem za celkovo uzavretú.