Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2016 10:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Susedia o policajnom zásahu na Tomáša († 30): Zobudil ich strašný krik a rinčanie skla!

Čo sa vlastne v osudné hodiny udialo? Obyvatelia Bratislavy sú zhrození z udalosti, ktorá sa udiala medzi bytovkami Ružinova. Viacerých poriadne vydesil agresívny Tomáš († 30), ktorý v uliciach vyčíňal s hokejkou v ruke.

Mladíka napokon spacifikovali policajti, avšak dva dni nato v nemocnici zomrel. Ľudí teraz prenasleduje otázka, či bol zásah mužov zákona adekvátny. Strašný krik a rinčanie skla. Na takýto lomoz sa zobudili obyvatelia Sklenárovej ulice v Bratislave v stredu okolo štvrtej hodiny ráno. Podľa ich slov tam vyčíňal ako zmyslov zbavený muž s hokejkou v ruke. „Reval, Karol, poď von a mlátil mu do okna,“ povedal mladík, ktorý s Tomášom chodil do základnej školy. V byte, na ktorý útočil, má podľa susedov bývať díler. S Tomášom sa mohli poznať, keďže drogy mu nemali byť úplne cudzie. „Či teraz v niečom lietal, vám neviem povedať,“ dodal Tomášov spolužiak. To, čo nasledovalo, sa však podľa neho nemalo stať.

 

Zviazaný na zemi

Polícia, ktorú privolali vydesení obyvatelia, prišla o niekoľko minút. Podľa svedectiev ľudí sa mladík metal, kričal a vulgárne všetkým nadával, preto privolali ďalšiu hliadku. „Išiel som ráno do práce. Ten mladý muž bol zviazaný na zemi, síce sa metal, ale bol spacifikovaný,“ hovorí Bruno z dotknutej bytovky. V tom prišlo aj ďalšie policajné auto. „Privolali sem dokonca hliadku so psom, nechápal som načo, veď už bol spútaný,“ povedal pre Nový Čas tunajší obyvateľ, ktorý tvrdí, že Tomáš bol v tom čase pri vedomí.

Otvoriť galériu

Čo sa udialo v nasledujúcich minútach netušia ani muži zákona. Tomáš na zemi prestal zrazu dýchať, a tak zavolali záchranku. „Záchranári mladého muža s poruchou vedomia previezli napojeného na pľúcnu ventiláciu do ružinovskej nemocnice,“ potvrdil hovorca záchránárov Boris Chmel. Vtedy nikto netušil, že dva dni po zásahu vydýchne Tomáš naposledy.

Otvoriť galériu

Prípadom sa už zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra. „Bolo začaté trestné stíhanie pre usmrtenie a zneužitie právomoci verejného činiteľa,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Skúmať sa bude to, či zomrel v dôsledku zásahu mužov zákona, alebo z úplne iných príčin. Na mieste policajnej akcie, pri ktorej mladý Bratislavčan upadol do bezvedomia, horia sviečky, ktoré mu tam zapaľujú kamaráti. Podobne je tomu aj pri dome, kde býval. Smrť Tomáša však najbolestivejšie zasiahla jeho rodinu. „Sú to pre nás veľmi ťažké časy. Je to hrozná udalosť,“ vyriekla zronená mama.

Otvoriť galériu

Namiesto výcviku futbal

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik

Ak polícia použije adekvátne prostriedky, nemalo by prísť k ohrozeniu na živote. Je dôležité, akú vynaložil dotyčný silu, tomu zodpovedá aj samotný zásah. Ťažko hodnotiť zákrok bez zhliadnutia videa. Policajti však majú kontinuálny výcvik a počas roka aj preskúšanie na takéto veci. Záleží na tom, ako dôsledne je to realizované. Zvykne sa totiž robiť, že namiesto výcviku v rámci telesnej výchovy sa hrá futbal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo