Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2016 11:00 | Správy | Politika

Veľká trauma v histórii Slovenska ožíva: Za zrušenie Mečiarových amnestií budú hlasovať títo politici!

Ako sa vyrovnajú s jednou z najväčších tráum v histórii Slovenska? Po pohrebe exprezidenta Michala Kováča († 86) sa opäť rozhorela diskusia o zrušení Mečiarových amnestií.

Práve pre ne sa nepodarilo potrestať vinníkov únosu Kováčovho syna. Na zločiny mečiarizmu upozornil v plamennom prejave na poslednej rozlúčke aj prezident Andrej Kiska (53).

Poslanci parlamentu sa pritom budú návrhom na zrušenie amnestií už čoskoro zaoberať. Prinúti ich smrť významného štátnika k historickému obratu? 

 

Do Národnej rady predkladá návrh poslanec Obyčajných ľudí Ján Budaj. Rovnaký zákon sa snažil pretlačiť už tesne po voľbách, keď dostal podporu len 55 kolegov. Na zrušenie amnestií z roku 1998 pritom treba ústavnú väčšinu - 90 hlasov zákonodarcov. „Nikto iný, len poslanci majú možnosť uzavrieť tento príbeh. Zrušme túto škvrnu,“ vyjadril sa Budaj. Samotné vyšetrovanie únosu Michala Kováča ml. ukázalo, že za únosom mali stáť príslušníci SIS, ktorú viedol Ivan Lexa. Nikdy však nedošlo k odsúdeniu páchateľov.

Otvoriť galériu

Rozpory medzi tými, ktorí majú možnosť zrušiť amnestie, trvajú dodnes. Smer sa voči amnestiám síce vymedzil ústami premiéra Roberta Fica, ktorý ich považuje za amorálne, ale zároveň z právnej stránky nezrušiteľné. Smerácky poslanec Dušan Jarjabek rovnako tvrdí, že to je právny problém. „Pochopiteľne, každý odsudzuje únos, ktorý sa stal. Aj v Smere zastávame takýto názor. Nič nebráni, aby sa ktokoľvek na Ústavný súd obrátil a nastala opozično-koaličná dohoda,“ povedal Novému Času.

Otvoriť galériu

Právnik Marek Benedik však pripomína, že na Ústavný súd môžu dať podanie len niektoré subjekty vrátane pätiny poslancov parlamentu. „Považujem za dosť sporné, či existuje také konanie, aby mohol dať súd relevantné stanovisko,“ hovorí. Právnik a bývalý premiér Ján Čarnogurský považuje, naopak, zrušenie amnestií za právne možné. „Som však skeptický, či sa to podarí,“ dodal.

Záujem o potrestanie páchateľov opätovne vyvolal aj prejav Andreja Kisku na pohrebe samotného Kováča. „Nemôžeme považovať zločiny mečiarizmu za minulosť, ktorej radšej treba dať pokoj,“ vyjadril sa.

Je možné otvorenie prípadu?

Eduard Barányi, ústavný právnik

Otvoriť galériu

Tieto amnestie sú morálne, politicky odsúditeľné, ale za úplný horor by som pokladal zrušenie akýchkoľvek amnestií. To je jednoducho koniec čo i len predstierania nejakého dodržiavanie práva a právnej istoty. Tým ich neobhajujem, bola to jedna z najhorších vecí, čo sa dalo spraviť, ale zrušenie by bolo ešte horšie.

Ján Havlát, advokát Michala Kováča ml.

Otvoriť galériu

Môj názor berte ako názor advokáta, ktorý zastupuje poškodeného. Ale ja to považujem za možné, keď ústavná väčšina poslancov zruší amnestie z roku 1998. Zatiaľ nikto nevyslovil, že sú neplatné. Raz či dvakrát na začiatku Ústavný súd vyslovil, že sú platné u konkrétnych páchateľov. Ale tento spor je iný, parlament by ich zrušoval celé.

Podporíte návrh v parlamente?

Richard Sulík, SaS - ÁNO

Otvoriť galériu

My ich určite podporíme, či to má zmysel, je na diskusiu... Budeme to ešte pred schôdzou preberať v klube. Každopádne, už dávno mali byť zrušené.

Boris Kollár, Sme rodina - ÁNO

Otvoriť galériu
Boris Kollár, Sme rodina.
Zdroj: anc, tasr

Do politiky sme šli s tým, aby sme pomáhali ľuďom a ukázali, že nemusia existovať dva metre. Ľudia to cítia a ja by som bol rád, aby konečne po 20 rokoch aj pán Mečiar a jeho klika, ktorá vtedy vládla, mali právo na spravodlivý proces. Budeme za zrušenie.

Veronika Remišová, OĽaNO-NOVA - ÁNO

Otvoriť galériu

My jediní sme ho už raz predložili.Amnestie sú otvorenou ranou nášho štátu a bránia objasneniu zločinov Mečiarovho režimu. Je mi ľúto, že sa prvý návrh v apríli nepodarilo presadiť, hoci zaň hlasovali aj niektorí z koaličných poslancov. No je smutné, že podpredsedom jednej z koaličných strán je stále človek, ktorý tej zločinnej vláde kryl v tom čase chrbát ako poslanec Národnej rady.

Dušan Jarjabek, Smer - NIE

Otvoriť galériu
Dušan Jarjabek, Smer.
Zdroj: anc, tasr

Podľa môjho názoru to je len právny problém. Nie je to politický problém. Politické chcenie určite u každého je. Podporiť zrušenie amnestií v parlamente - veď to sa deje. Pochopiteľne, každý odsudzuje únos, ktorý sa stal. Aj v Smere zastávame takýto názor. Nič nebráni, aby sa ktokoľvek na ten Ústavný súd obrátil a nastala opozično-koaličná dohoda.

Béla Bugár, Most-Híd - ÁNO

Otvoriť galériu
Béla Bugár, Most-Híd.
Zdroj: anc, tasr

Ja určite takýto návrh podporím aj s kolegami, ktorí minule podporili, ale je to málo na to, aby to prešlo. Stále kolegom hovorím, že ak chcú niečo takéto, treba to prerokovať v rámci celého pléna. Ak napríklad klub Smeru alebo SNS povie, že nie, tak to ťažko prejde. Ja som to raz už otvoril, ale povedali mi, že právnici majú rôzne stanoviská, tak nejdeme túto vec otvárať.

Jaroslav Paška, SNS - ?

Otvoriť galériu
Jaroslav Paška, SNS.
Zdroj: youtobe

Myslím si, že je to otázka dôkladného posúdenia z hľadiska ústavnosti takéhoto rozhodnutia. Pokiaľ viem, tak zatiaľ väčšina analýz hovorila o tom, že by sme sa pokúšali jeden nešťastný krok vyrážať druhým nešťastným krokom. Vnímam to viac ako právny problém. Ak by smeroval takýto návrh do parlamentu, dali by sme si opätovne predložiť ústavné dôsledky a potom by sme sa poradili.

Milan Uhrík, ĽS Naše Slovensko - NIE

Otvoriť galériu

Podporíme zrušenie Mečiarových amnestií iba za podmienky, že budú zrušené aj amnestie Michala Kováča, ktorými napríklad amnestoval v kauze Technopol vlastného syna. Podľa nás nemá význam rušiť iba jedny amnestie, keď polovica mafiánov zostane na slobode.

Radoslav Procházka, Sieť - ÁNO

Otvoriť galériu

Zrušenie pseudoamnestie nedlhujeme len prezidentovi Kováčovi, ale aj samým sebe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, kpt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!