Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2016 10:50 | Správy | Domáce správy

Slovenská justícia dostala poriadnu finančnú injekciu: Do čoho investuje milióny, ktoré vybojoval minister Borec?

Rozpočet slovenskej justície narástol za dva roky o jednu štvrtinu.

Po finančnej injekcii 40 miliónov eur, ktorú sa podarilo pre tento rok vybojovať ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (nominant Smeru-SD), dohodla navýšenie balíka pre justíciu o rovnakú čiastku aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Ešte v roku 2015 bolo pre justíciu rozpočtovaných 311 miliónov eur. Podľa návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 by mala kapitola ministerstva spravodlivosti narásť na 391 miliónov eur. Získanú čiastku 40 miliónov eur smeruje Žitňanská do troch oblastí. Majú pokryť náklady jej reformných zámerov, úpravy platov a investície do väzenstva.

Parlament v súčasnosti rozhoduje o zmenách v exekučnom zákone, konkurznom zákone a o novom protischránkovom zákone a zákone o upomínacom konaní. Uvedenie týchto zmien do praxe by si malo v budúcom roku vyžiadať 13 miliónov eur. V rámci reformy má vzniknúť nový exekučný súd, ktorý bude útvarom Okresného súdu v Banskej Bystrici.

 

Podľa hovorcu ministerstva Petra Bublu si jeho vytvorenie vyžiada 4,98 milióna eur. Ministerstvo plánuje na budúci rok pre nové pracovisko 149 zamestnancov, z nich budú deviati sudcovia. Celkovo si aktuálna reforma vyžiada medziročné zvýšenie limitu zamestnancov o 214, z toho 11 sudcov, priblížil Bubla.

Osobné výdavky súdnictva majú v roku 2017 vzrásť o 15,5 milióna eur. Tu sú podľa Bublu zohľadnené úpravy platov sudcov z rokov 2015 a 2016 ako aj predpokladaná úprava ich platov v budúcom roku v závislosti od vývoja priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve. Extra zdroje treba i na valorizáciu platov štátnych zamestnancov, zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a služobných príjmov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Zvyšné prostriedky z balíka, o ktorý má byť navýšený rozpočet ministerstva spravodlivosti pôjdu do väzenstva. Ministerka reaguje na rast počtu obvinených a odsúdených a snaží sa predísť problému s nedostatočnou ubytovacou kapacitou. Navýšila preto výdavky na rekonštrukciu, opravu a údržbu väzenských objektov. V budúcom roku sa tiež obnovia vozidlá používané na prepravu väznených osôb, zrealizuje sa prezbrojenie a obmena služobnej rovnošaty príslušníkov ZVJS a financie pôjdu aj na modernizáciu informačného systému zboru.

V navýšenom rozpočte ministerstva zatiaľ nie sú prostriedky na spolufinancovanie eurofondových projektov. Bubla vysvetlil, že o ne bude rozpočet navýšený v priebehu budúceho roka rozpočtovými opatreniami ministerstva financií. Dokopy má ísť o zhruba šesť miliónov eur. Ministerstvo plánuje vyčerpať v roku 2017 z operačného programu Efektívna verejná správa všetky možné alokované zdroje - zhruba 34 miliónov eur.

 

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť