Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2016 05:20 | Správy | Politika
Video

Posledná rozlúčka s Michalom Kováčom († 86): Prípravy sa nezaobišli bez škandálu

V stredu naobed bolo na Bratislavskom hrade rušnejšie ako zvyčajne.
O dvanástej napoludnie sa otvorili dvere Rytierskej sály, v ktorej bola na katafalku položená truhla s telom prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča († 86) prekrytá slovenskou štátnou vlajkou. Po červenom koberci, pri ktorom stáli v pozore nastúpení členovia Čestnej stráže, k rakve pomaly prichádzala smútiaca verejnosť, aby sa prezidentovi poslednýkrát poklonila. 
Otvoriť galériu
„Na pána prezidenta si spomínam s veľkou úctou a rešpektom, pretože to bol muž, ktorý v ťažkej dobe držal zástavu spravodlivosti a morálky,“ hovoril pod náporom emócií Michal Tínard, ktorý bol jedným z ľudí, čo prišli naposledy vzdať hold prvému prezidentovi Slovenskej republiky. Na červenom koberci, ktorý sa tiahol od vstupnej brány do Hradu až k Rytierskej sále, už pred dvanástou naobed čakali desiatky ľudí. „Pán prezident Kováč bol jediný, kto mi v mojej ťažkej životnej situácii finančne pomohol, preto mu patrí moja úcta,“ povedal Jozef Pěntka, ktorý si pred rakvou kľakol a venoval prezidentovi modlitbu.
 
Posledná rozlúčka, ktorá sa konala v stredu, bola predzvesťou štvrtkového štátneho pohrebu nášho prvého prezidenta. Medzi najvýznamnejšie zahraničné osobnosti, ktoré prisľúbili účasť, patrí český prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus. Chýbať nebudú členovia vlády, ani exprezidenti Schuster, Gašparovič a Kiska.
 
Pohreb na Ondrejskom cintoríne
 
Z Bratislavského hradu sa smútočný sprievod vydá na cestu Palisádami a bude smerovať do Prezidentského paláca. Tam sa uskutoční vojenský ceremoniál, približne o jednej popoludní by mali zaznieť čestné delostrelecké salvy.
 
Z Prezidentského paláca bude truhla prevezená do Dómu sv. Martina, kde sa bude konať zádušná omša. Práve na tomto mieste bude mať verejnosť poslednú možnosť rozlúčiť sa s prezidentom Kováčom. Príhovory tu prednesú Andrej Kiska, Dušan Kováč a Pavol Demeš. „Vo svojom prejave sa chcem dotknúť odkazu prezidenta a toho, čo sme prezidentovi dlžní,“ prezradil Kováčov riaditeľ odboru zahraničnej politiky Demeš trochu z toho, o čom chce vo svojom príhovore rozprávať.
 
Samotný pohreb na Ondrejskom cintoríne prebehne na želanie rodiny už bez účasti verejnosti a médií. Na mieste už má pripravené hrobové miesto ohraničené bielym štrkom. Na jednoducho vyzerajúcom pomníku bude mať napísané: „Dr.h.c. Ing. Michal Kováč, CSc. Prvý prezident Slovenskej republiky.“

 

Zástavu dali naopak

Otvoriť galériu

Začiatok poslednej rozlúčky s Michalom Kováčom († 86) sprevádzal menší škandál. Zástava umiestnená na rakve s telom exprezidenta v Rytierskej sieni Bratislavského hradu bola niekoľko desiatok minút otočená naopak. Oficiálna slovenská trikolóra hovorí o poradí farieb jasne - biela, modrá, červená. „Na pár minút prišlo k omylu, ktorý bol okamžite odstránený. Je to daň za neskúsenosť s prípravou štátneho pohrebu, ktorý sa uskutoční prvýkrát,“ vysvetlil hovorca prezidenta Roman Krpelan.

 

Ako si spomínate na prezidenta?

 

Mal srdce na správnom mieste

Terézia Horňáčková, Bratislava

Otvoriť galériu
Terézia Horňáčková
Zdroj: han,anc

- Spomínam na pána prezidenta veľmi dobre, pretože mal cit, trpezlivosť, aj keď mu uniesli syna. Stál na pevných nohách a mal srdce na pravom mieste.

Ako jediný mi pomohol

Jozef Pěntka, Púchov

Otvoriť galériu
Jozef Pěntka
Zdroj: han,anc

- Pán prezident Kováč mi ako jediný finančne pomohol, keď som bol v zlej finančnej situácii. Umrela mi manželka a mal som maloleté deti a on jediný mi peniaze poslal.

Patrí mu naša vďaka

Michal Tínard, Bratislava

Otvoriť galériu
Michal Tínard
Zdroj: han,anc

- Na pána prezidenta si spomínam s veľkou úctou, pretože to bol muž, ktorý v ťažkej dobe držal zástavu spravodlivosti a morálky, to sa málokomu v živote podarilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!