Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2016 10:00 | Správy | Politika
Foto

Posledné zbohom Michalovi Kováčovi († 86): Kto z politikov išiel v kostole na sväté prijímanie?

Prvý prezident v histórii Slovenskej republiky Michal Kováč zomrel v stredu 5. októbra vo veku 86 rokov.

Michal Kováč zomrel minulý týždeň po ťažkom boji s chorobou v bratislavskej Nemocnici sv. Michala. Slovensko sa s prvým slovenským prezidentom rozlúči na štátnom pohrebe. Na štvrtok vyhlásila vláda na čele s premiérom Robertom Ficom štátny smútok. 

Otvoriť galériu

Program rozlúčky s M. Kováčom:

  • 10:30 - Kondolencie pozostalej rodine od pozvaných hostí.
  • 12:00 - Smútočný sprievod, ktorý povedie z Bratislavského hradu cez Palisády, Hodžovo námestie až po Prezidnetský palác. 
  • 13:00 - Posledná rozlúčka na nádvorí Prezidentského paláca. Rakva sa potom presunie do Dómu sv. Martina.
  • 14:00 - Zádušná sv. omša v Dóme sv. Martina. Celebrovať ju bude arcibiskup Zvolenský, so smútočnými prejavmi vystúpi napríklad aj prezident Kiska.
  • 16:15 - Súkromný pohreb v priestoroch Ondrejského cintorína.

Bratislava: Tu rátajte s obmedzeniami!

Otvoriť galériu

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Pohreb Michala Kováča
17:09

Pohreb na Ondrejskom cintoríne sa skončil. Smútoční hostia hádzali do hrobu kvety a pomaly odchádzajú z cintorína. 

17:11

Vážení čitatelia, týmto končí aj náš online prenos. Ďakujeme za pozornosť.

16:55

Truhlu s prezidentom Michalom Kováčom práve spustili do hrobu. Stalo sa tak za zvukov čestnej salvy z pušiek a slovenskej hymny. 

16:44

V súvislosti s dnešným štátnym pohrebom prvého prezidenta SR Michala Kováča ukončili v hlavnom meste všetky dopravné obmedzenia. "Premávka je v súčasnosti na všetkých úsekoch v centre mesta už obnovená, plne prejazdná," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

16:20

Na prvého prezidenta SR Michala Kováča si dnes spomínajú aj predstavitelia gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. „Pána prezidenta Michala Kováča som mal počas jeho pôsobenia vo funkcii prezidenta, aj potom, keď sa stal emeritným prezidentom, a stále mám vo veľkej úcte. Vnímam ho ako prezidenta, na ktorého sme mohli byť hrdí. Ako na prezidenta, ktorý naozaj obhajoval pravdu, zaujal postoje veľkého štátnika. Tiež ako na veľkého politika v tom najlepšom význame slova. Som vďačný pánu Bohu, že pred niekoľkými rokmi, keď už bol emeritným prezidentom, som mu to mohol aj osobne povedať a poďakovať sa mu za jeho pôsobenie na poste prezidenta,“ povedal hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík. 

16:24

Exprezidenta Michala Kováča pochovajú po zádušnej omši v Dóme svätého Martina v kruhu najbližšej rodiny na bratislavskom Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti. Na cintoríne budú prítomní aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta SR. Verejnosť sa s ním mohla rozlúčiť na Bratislavskom hrade v stredu (12. 10.).

16:23

Rodina zosnulého exprezidenta Michala Kováča neočakáva, že sa aktéri pohonu na prvú hlavu štátu samostatnej SR za svoje skutky ospravedlnia, lebo takúto morálnu silu nemožno v nich očakávať. Je však zarážajúce, že niektorí sa stále tvária, akoby sa nič nestalo, akoby všetko to príkorie bolo len zanedbateľným detailom. Počas zádušnej omše za zosnulého exprezidenta v bratislavskom Dóme sv. Martina to dnes povedal jeho nevlastný brat a historik Dušan Kováč. "Pán prezident Andrej Kiska nazval Michala Kováča morálnym víťazom. Je to popis jeho heroického zápasu so zlom, so zlom spoločenským, ktoré sa však hlboko dotýkalo aj nás, jeho najbližších," povedal Dušan Kováč.

16:11

Na Ondrejský cintorín v týchto okamihoch prišiel pohrebný voz s truhlou. Okolo cintorína postávajú desiatky zvedavcov.

15:55
15:56

Ceremónia v Dóme sv. Martina sa skončila. Michala Kováča prevážajú na Ondrejský cintorín, kde bude mať súkromný pohreb v kruhu rodiny.

15:39

Blízky spolupracovník Michala Kováča - Pavol Demeš vyzval kompetentných na zrušenie Mečiarových amnestií. "Zostali sme jemu aj prvej dáme Emílii Kováčovej niečo dlžní," povedal Demeš. Zrušenie Mečiarových amnestií by sa podľa neho teraz malo stať štátnou prioritou.

15:29

Prezident Andrej Kiska otvorene kritizoval Mečiarove amnestie v súvislosti s únosnom Michala Kováča mladšieho i vraždy Róberta Remiáša.

15:24

Podľa informácií od redaktora Nového Času je príhovor prezidenta Andreja Kisku v Dóme sv. Martina pre problémy s ozvučením veľmi zle počuť.

15:04

Zo známych osobností pre sväté prijímanie prišli iba Ján Čarnogurský a Mikuláš Dzurinda.

13:00

Na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke v stredu o 13.00 delostrelecké jednotky Ozbrojených síl Ministerstva obrany SR vystrelili 20 delostreleckých sálv počas poslednej rozlúčky so zosnulým prezidentom SR Michalom Kováčom . Vojaci nabíjali kanóny postupne na pokyn veliacich dôstojníkov. Salvy z kanónov bolo počuť široko ďaleko. 

14:42
Po príhovore arcibiskupa Stanislava Zvolenského a spoločnej modlitbe za zosnulého Michala Kováča pokračuje zádušná omša Oratóriom od skladateľa Andrewa Lloyda Webera - Pie Jesu / Dobrý Ježiš.
14:20

Dóm sv. Martina je zaplnený do posledného miesta. 

14:15

V popredí Andrej Danko počas zádušnej omše za exprezidenta Kováča.

14:10

Pri Dóme sv. Martina je veľkoplošná obrazovka pre verejnosť.

14:09

Na snímke sprava prezident Českej republiky Miloš Zeman, exprezident SR Rudolf Schuster, exprezident Českej republiky Václav Klaus a jeho manželka Livia Klausová, bývalý prezident Maďarska Pál Schmitt a bývalý prezident Rumunska Emil Constantinescu sedia v Dóme sv. Martina pred začiatkom zádušnej omše za zosnulého prezidenta Michala Kováča. 

14:08

Zádušnej omše sa zúčastňujú zástupcia všetkých hlavných cirkví pôsobiacich na Slovensku. Od rimskokatolíckej, cez evanjelickú, gréckokatolícku až po pravoslávnu.

14:01

Úplne posledná prichádza na vozíčku Kováčova manželka Emília. Pomáhajú jej synovia a nevlastný Kováčov brat Dušan.

13:59

Medzi poslednými prišiel poslanec za SaS Juraj Droba aj so štýlovou pánskom koženou taškou ako by dorazil práve z posilňovne. Stihol to iba tesne. Začína sa zádušná omša.

13:58

V Dóme sv. Martina je všetko pripravené na začiatok zádušnej omše za zosnulého prezidenta Michala Kováča. Celebrovať ju bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.
Práve prišiel prezident republiky Andrej Kiska ako posledný hosť.

13:56

Po Prezidentskom paláci pokračuje sprievod k Dómu sv. Martina.

13:43

Po rozlúčke v Prezidentskom paláci exprezidenta civilným vozidlom presunuli do Dómu Sv. Martina. Pozvaní hostia už pomaly prichádzajú. 

13:23

Nasleduje zádušná omša v Dóme svätého Martina, kde má prístup aj verejnosť. Pri chráme umiestnili veľkoplošnú obrazovku. Omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. S príhovormi vystúpia prezident SR Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

12:50

Za zvukov slovenskej hymny sa na nádvorí Prezidentskeho paláca začína druhá časť dnešného štátneho pohrebu exprezidenta SR Michala Kováča.

12:56

Z nábrežia sa ozývajú cestné delostrelecké salvy. Čestná stráž prezidenta na nádvorí zvolala "Sloboda a sláva, pán prezident!" na znak úcty bývalému najvyššiemu veliteľovi ozbrojených síl SR. Truhlu pomaly vojaci prenášajú z katafalku do pohrebného vozidla, ktoré bude smerovať do Dómu sv. Martina na zádušnú omšu. Pohrebné vozidlo opúšťa nádvorie paláca za potlesku asi tisícky prizerajúcich sa.

13:02

Členovia vlády a niekoľko dalších smútočných hostí sa presúva do vnútra Prezidentského paláca. Čestná stráž opúšťa nádvorie.

12:40

Aj Škóti sa lúčia so slovenským exprezidentom.

12:44

V prvom rade na nádvorí stojí český exprezident Václav Klaus.

12:43

Sprievod s truhlou práve dorazil na nádvorie Prezidentského paláca. Nasledovať bude rozlúčka s vojenskými poctami.

12:41

Na nádvorí Prezidentského paláca je všetko pripravené na príchod sprievodu

12:39

V poslednom rade smútočného sprievodu kráča exposlanec Ľudovít Kanik.

12:34

Medzi divákmi sprievodu su aj Rastislav Piško a Oliver Andrássy, ktorý si na znak úcty pri prechode sprievodu sňal čiapku z hlavy. 

12:28

Pozitívne je, že s exprezidentom Michalom Kováčom sme voči sebe nikdy necítili zášť. Pred pohrebom to povedala bývalá hlava štátu Ivan Gašparovič. "Vedeli sme sa dohodnúť a pochopiť jeden druhého," povedal novinárom.

12:21

Zatiaľ jediným problémom bol meškajúci český prezident Miloš Zeman. Ten sa Michalovi Kováčovi poklonil až na nádvorí Hradu, keď bola truhla naložená na lafete. Informoval o tom napríklad aj český Blesk.cz.

12:19

Ulicu Palisády lemujú stovky ľudí. Telo Michala Kováča presunú do Prezidentskeho paláca, kde sa s exprezidendom rozlúči Čestná stráž salvami, hymnou a minútou ticha. Následne už civilným autom prevezú ostatky do domu sv. Martina, kde bude o 14.00 zádušná omša celebrovanej bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským. 

12:10

V druhom rade su najvyšší ústavní činitelia. Prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko, premiér Robert Fico a predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková. Okrem nich aj exprezident Rudolf Schuster.

12:08

Lafetu s truhlou ťahá vojenská dodávka. Okolo pochodujú desiati vojaci čestnej stráže prezidenta. Ako prvý za rakvou sú synovia a nevlastný brat zosnulého exprezidenta. V sprievode však chýba manželka Michala Kováča.

12:07

"Prišiel som sa s ním dôstojne rozlúčiť, tak ako sa patrí," povedal bývalý prezident Rudolf Schuster. V zrušení mečiarových amnestií vidí zmysel. Je podľa neho škoda, že sa tak doteraz nestalo. "Malo to už byť," dodal.

12:01

Smútočný sprievod sa za pomalého rytmu bubnov začal presúvať z areálu Bratislavského hradu k Prezidentskému palácu. Cestu lemujú desiatky ľudí, ktorý prišli vzdať hold Michalovi Kováčovi. Prvým v sprievode je veliteľ čestnej stráže Miroslav István.

11:50

Česky prezident Zeman napokon príde až do Prezidentského paláca, pretože meška. Robert Fico sa uklonil ako jediný na fotografii. Kondolencie na hrade ukončil prezident Kiska, na nádvorí pri soche Svätopluka sa vsetko pripravuje na naloženie truhly na lafetu delostreleckej húfnice. 

11:41

Prvého prezidenta SR Michala Kováča si pamätám ako jediného, ktorý v tom čase ako-tak bránil tomu, aby Slovensko neskončilo ako Bielorusko. Na Bratislavskom hrade to povedal predseda SaS Richard Sulík. Ako tvrdí, s Kováčom sa osobne nepoznali až tak veľmi dobre, no párkrát sa spoločne stretli a rozprávali. Sulík uviedol, že SaS podporí návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) zrušiť mečiarove amnestie.

11:47

Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom. Povedala to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Prišla na Bratislavský hrad, aby kondolovala rodine. Má zmysel zaoberať sa mečiarovými amnestiami nielen po deklaratívnej, ale aj právnej rovine, myslí si Radičová. "Pretože budeme pred sebou tlačiť nevyriešený a ťaživý problém v zmysle, že aj zločiny istého typu je možné premlčať," povedala expremiérka. Takto podľa nej na Slovensku len ťažko môžeme hovoriť o funkčnom právnom štáte.

11:42
Slovenská pošta pri príležitosti štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča vydala špeciálnu pečiatku. K dispozícii bude na bratislavskej hlavnej pošte.

 

11:40

Zábery priamo z miesta rozlúčky v Rytierskej sále na hrade.

11:36

Na Bratislavský hrad sa so svojim predchodcom prichádza rozlúčiť prezident SR Andrej Kiska. 

11:34

Polícia informovala o doplnení dopravných obmedzení. Krátko po 12.00 h bude z dôvodu presunu autokolón z Bratislavského hradu obmedzená premávka na Brnianskej a Pražskej ulici v smere do centra mesta. Obmedzenie by malo podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej trvať nevyhnutne potrebný čas, približne 15 minút. "V uvedenom čase bude zastavená premávka z Kramárov zo Stromovej ulice do centra mesta, ako aj premávka na Patrónke v smere do centra mesta," priblížila Kurucová. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave žiada vodičov, aby rešpektovali pokyny policajtov.

11:31

Na rad prišli podpredsedovia parlamentu Béla Bugár, Martin Glváč a Andrej Hrnčiar. Po nich nasledujú exprezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič.

11:27

O 11.27 z budovy NR SR prichádza na Bratislavský hrad predseda parlamentu Andrej Danko. 

10:20

Príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR sú pri vchode pred Bratislavským hradom pred začiatkom štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča. 

11:26

Rozlúčka prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení.

11:19
Peter Kažimír sa pri Emílii Kováčovej zdržal dlhšie ako ostatní hostia. Michal Kováč sa dlhodobo sťažoval, ze nemá dostatok finančných prostriedkov na nákladnú liečbu. V minulom volebnom období však dostal príspevok 15-tisíc eur z rezervy premiéra.
 
Za Kažimírom bol minister kultúry Marek Maďarič, po nich prišiel na rad Peter Pellegrini.
11:12

K rodine Kováčovcov práve pristúpila predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela švecová a predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Nikto další v rade nečaká, postupne začínajú prichádzať členovia Vlády SR na čele s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom.

11:07

Úprimnú sústrasť vyjadrujú vrcholní predstavitelia Ozbrojených síl SR, na fotke generál Pavel Macko.

11:00

Kondoluje Mikuláš Dzurinda, po ňom nasledujú další bývalí vysokí politici.

10:58

Posledným kondolujúcim spomedzi hostí je slovenský europoslanec Eduard Kukan. O jedenástej už začnú prichádzať oficiálni protokolárni hostia. Začne sa s bývalými predsedami vlády a parlamentu s výnimkou Vladimíra Mečiara.

10:52

Emília Kováčová takmer s každým kondolujúcim prehodí zopár slov. Napriek tomu, že ju priviezli na vozíčku a sedí v kresle, pôsobí veľmi vitálne a plná síl. Nie je počuť, čo sa hovorí, občas sa ozve len polohlasné "ďakujem". Vedľa synov je aj Kováčov nevlastný brat Dušan.

10:44

Rodina zosnulého prezidenta prijíma kondolencie pri tuhle s pozostatkami Michala Kováča. Tretia zľava Emília Kováčová, manželka zosnulého prezidenta a jeho dvaja synovia Michal Kováč ml. (vľavo) a Juraj Kováč (druhý zľava). 

10:38

Bývali predsedovia parlamentu a vlády by mali začať prichádzať okolo jedenástej.

10:34

Do rytierskej sály práve dorazila Kováčova manželka Emília aj obaja synovia Juraj a Michal, začínajú prichádzať prví smútoční hostia rodiny.

10:28

O pol jedenástej by sa mali začať kondolencie. Najbližšia Kováčova rodina zatiaľ v Rytierskej sieni chýba.

10:26

Zastáva na truhle je dnes už uložená správne. 

10:11

Na spodnom nádvorí vojaci dolaďujú pochod, prešla tadiaľ aj lafeta, na ktorej bude umiestnená truhlu s telom Michala Kováča.

10:10

Pred Bratislavským hradom sa už zhromažďujú smútoční hostia, medzi inými aj poslanci NR SR Miroslav Beblavý či Zsolt Simon.

10:00

Vážení čitatelia, vítame vás pri online prenose zo štátnej rozlúčky s exprezidentom Michalom Kováčom († 86).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!