Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2016 19:03 | Šport | Šport mix
Foto

Pľuščenko je na ľade neprehliadnuteľnou hviezdou: Na ulici by ste ho však nespoznali!

Legenda. Prezývajú ho aj pán ľadu. Trojnásobný majster sveta, šesťnásobný majster Európy, zlatý a strieborný olympionik. Jeden z najúspešnejších športovcov Ruska, ktorého majetok sa odhaduje na 10 miliónov eur.

Jevgenij Pľuščenko to dotiahol naozaj ďaleko, pritom začiatky jeho kariéry boli veľmi tŕnisté. Životný príbeh legendárneho krasokorčuliara Jev­genijna Pľuščenka pripomína námet rozprávky so sociálnou tematikou, v ktorej sa malý chlapec z chudobných pomerov vypracoval na svetovú špičku. V detstve býval malý Žéňa, ako ho najbližší familiárne prezývajú, často chorľavý. V tom čase poradili lekári Pľuščenkovej rodine zmeniť klímu a dať malého pacienta na šport. A tak sa aj stalo. Rodina sa presťahovala do Volgogradu, kde sa štvorročný Jevgenij prvýkrát postavil na ľad.

„Mama ma prihlásila na krasokorčuľovanie, lebo som bol slabé a večne choré dieťa, chcela, aby som trénoval,“ vysvetľuje dnes ruská legenda. Čoskoro však štadión vo Volgograde zavreli a Žéňa nemal kde trénovať. Aby mohol pokračovať vo svojom sne, musel ísť do Petrohradu vzdialeného viac ako tisíc kilometrov. Keďže jeho rodina nemala peniaze na to, aby sa tam presťahovala, vyslala do veľkého mesta jedenásťročného Žéňu samého. A urobila dobre. „Mama bola ženou v domácnosti, otec tesár a veľa peňazí sme nemali. Našťastie sa o mne dozvedel tréner Alexej Mišin a postaral sa o mňa, dodnes je ako môj druhý otec. Dokonca niekedy aj taktne podstrčil mame peniaze, aby mi kúpila, čo potrebujem,“ vysvetľuje Pľuščenko, ktorý neskôr, keď už bol slávny, za zarobené peniaze kúpil rodičom veľký dom.

Otvoriť galériu

Hrdý otec

Dnes je otcom aj sám Pľuščenko. S manželkou, producentkou a majiteľkou salónu krásy Janou Rudkov­skajou (41) vychovávajú štyroch synov. Jegora má krasokorčuliar z predchádzajúceho manželstva, syna Alexandra má spolu s terajšou manželkou a Andreja a Nikolaja si priniesla jeho súčasná manželka z predošlého vzťahu.

 

Pre Žéňu je však podstatné to, že všetci synovia sú športovci a dobre sa učia. „Jeden hrá golf, druhý futbal, ďalší robí motokros a náš najmladší Alexander robí modela. Dostal sa už na titulku časopisu Elle a nedávno sme s ním boli v New Yorku, kde predvádzal detské modely Armaniho, Ralpha Laurena a iných top značiek,“ hovorí hrdý otec. Vo výchove však považuje za dôležitý aj šport. „Chcem, aby sa mu synovia venovali, aby vedeli, čo je to disciplína, kolektívnosť, úcta k starším a autoritám, ako napríklad k trénerovi. Ale na prvom mieste má byť vzdelanie,“ tvrdí.

Otvoriť galériu

Putinov kamoš

Nie je tajomstvom, že Pľuščenkovci si veľmi dobre rozumejú aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom (64). A o tom, že títo dvaja ťahajú za jeden povraz, svedčí aj to, že prezident ho v roku 2014 uprosil, aby bol vodcovskou osobnosťou Ruska počas olympiády v Soči. Hoci mal športovec vtedy krátko po komplikovanom a bolestivom zranení, kvôli Putinovi a rodnému Rusku sa na ľad predsa len postavil. „Keď mi dá Putin ocenenia, som na to hrdý. Korčuľujem predsa za Rusko, som Rus! To je to najvyššie ocenenie,“ dušuje sa olympionik.

Otvoriť galériu

Bolesti

Na olympiáde v Soči to bolo vtedy naozaj dramatické. „Po operácii chrbtice som začal veľmi skoro s tréningom a konštrukcia v chrbte sa mi začala lámať už pri úvodnom rozkorčuľovaní. Bolo to veľmi ťažké, bolelo to, mal som nepredstaviteľné bolesti,“ spomína na najťažšie obdobie života, dokonca oznámil koniec kariéry. „Zažil som si v tom čase momenty, keď som chcel povedať, že končím, lebo ma to nepredstaviteľne bolelo. Dodnes ďakujem môjmu trénerovi Mišinovi aj žene Jane, ktorá stála pri mne a hovorila mi, že slabí môžu vždy skončiť,“ hovorí nezničiteľná legenda.

Ako nám priznal počas rozhovoru, do dnešného dňa má za sebou už 15 vážnejších operačných zákrokov. „Prvé operácie boli najzložitejšie, lebo som ešte nevedel, ako sa z nich pozviecham a čo bude nasledovať po nich. Po piatej operácii som prišiel na to, že je to v športe úplne normálne,“ priznáva ruský geroj, ktorý sa drží hesla, že nie je hanbou spadnúť, ale nevstať.

Otvoriť galériu

Potetovaný

Pravdou je, že naživo nám Pľuščenko svojím imidžom skoro vyrazil dych. Na rozhovor prišiel v outfite dobre nahodeného -násťročného skejťáka z bratislavskej Petržalky a málokto by tak predstaviteľa vznešeného športu na ulici spoznal. Navyše jeho telo zdobí päť tetovaní. Nedalo nám neopýtať sa, čo jednotlivé kerky znamenajú. „Všetky majú svoj význam. Tu je napríklad po japonsky napísané meno mojej ženy Jany, toto je škorpión, teda moje znamenie horoskopu,“ ukazuje olympionik a odhŕňa si rukávy.

No nás zaujala podobizeň Boha a kríža, ktoré taktiež zdobia krasokorčuliarovu ruku. „Dal som si ich urobiť v roku 2010, keď som mal veľmi ťažkú prípravu na olympiádu vo Vancouvri. Znázorňujú Boha, v ktorého verím a nosím v sebe. Na ramene mám ešte vytetovaného Ježiša a vojaka, keďže my športovci sme takými vojakmi športu.“

Otvoriť galériu

Na Slovensku

Pľuščenka sme zastihli v Bratislave počas jeho prípravy na ľadové turné. To sa uskutoční už v decembri v Košiciach, Žiline a vo Zvolene, kde predvedie svoju jedinečnú ľadovú šou. A ako sa u nás cíti? Stihol už ochutnať naše špeciality? „Na Slovensku sa mi páči, teraz to mám tak, že môžem jesť aj piť, čo chcem. Počas dňa môžem schudnúť aj pribrať dve kilá,“ vysvetľuje Rus, ktorý si po našom rozhovore pochutnal na pizzi. A čo odporúča talentom z chudobných rodín? „Všetko závisí od ich usilovnosti. Mal som veľmi ťažký život, nebol som z bohatej rodiny. Teraz som síce samostatný, ale aj tak sa snažím na sebe makať. Ak šport milujete a naplno sa doň vložíte, výsledok príde.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?