Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2016 08:40 | Správy | Peniaze

Bratislavčania majú dôvod na radosť: Projekt novej autobusovej stanice napreduje!

Projekt novej autobusovej stanice na bratislavských Mlynských nivách pomaly napreduje.

Investor HB Reavis začína s úpravami bezprostredného okolia stanice, ktoré zahŕňajú odstránenie budovy bývalého sídla pohrebníctva. Zároveň spoločnosť ukončila prvú fázu prác na náhradnej autobusovej stanici, ktorá bude sídliť na Bottovej ulici. Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Martina Jamrichová.

Projekt novej autobusovej stanice podľa jej slov stále čaká na všetky potrebné stavebné povolenia. Vďaka prvému povoleniu však už môžu prebiehať prípravné práce. „Prvým krokom je odstránenie budovy, v ktorej kedysi sídlilo pohrebníctvo na Svätoplukovej ulici. Odstránená bude aj priľahlá budova, dôjde tiež k úpravám a spevneniu plochy. Projekt by mal byť hotový približne do troch rokov od začatia výstavby,“ povedala Jamrichová. Ešte v januári investor predpokladal, že s výstavbou by sa mohlo začať tento rok.

Spoločnosť HB Reavis už dokončila prvú fázu transformácie Centra Bottova na náhradnú autobusovú stanicu. Centrum už prešlo interiérovou renováciou, pričom ho v druhej fáze čaká úprava exteriéru. "Okrem nástupíšť a výstupíšť budú v priestoroch náhradnej stanice dostupné obvyklé služby pre takýto dopravný uzol, aby pokryli potreby cestujúcich," povedala hovorkyňa.

 

V rámci dopravy už došlo k revitalizácii Továrenskej ulice a výrazne rozšírená a kompletnou rekonštrukciou prejde ulica Mlynské nivy. Plánovaný je podzemný kruhový objazd, nové pruhy pre mestskú hromadnú dopravu aj cyklistické trasy. "Celkovo investuje spoločnosť do skvalitnenia dopravy v zóne viac ako 24 miliónov eur," uviedla hovorkyňa developéra s tým, že plánovaná je aj zelená promenáda pre chodcov. Začiatkom leta boli na Mlynských nivách už odstránené koľaje a v najbližších týždňoch bude odstránená aj technicky nevyhovujúca lávka.

Projekt novej autobusovej stanice kombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, moderná tržnica a výšková administratívna budova. Komunitnou črtou novej stanice má byť zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport.

Developér taktiež sľubuje široký výber reštaurácií či kaviarní. Chýbať nemajú ani detské zóny či verejný priestor určený na rôzne formy kultúrneho a spoločenského vyžitia. "Projekt zlepší kvalitu ovzdušia v celom okolí, autobusová stanica bude v podzemí s vlastnou mikroklímou, strecha bude komplet zelená, čím uľaví okoliu v letných horúčavách. Dôjde zároveň k zníženiu hlučnosti," vysvetlila Jamrichová. Podobné stanice sú podľa jej slov v Madride, Mníchove, Helsinkách i v New Yorku.

Nové priestory budú mať tri nadzemné podlažia. Dve budú pod zemou. Nástupiská autobusov sú plánované v prvom podzemnom podlaží. Počíta sa celkovo s 2150 parkovacími miestami. Obchody, reštaurácie i tržnica budú nad zemou.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!