Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2016 18:54 | Správy | Zahraničné správy

Hurikán Matthew zasiahol Floridu: Počet obetí, ktoré zanechal na Haiti, opäť vzrástol

Mierne zoslabnutý hurikán Matthew sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu bičoval v piatok východné pobrežie centrálnej časti Floridy.

Postupoval pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu na sever. Bilancia mŕtvych, ktorých po sebe zanechal na Haiti, medzičasom podľa agentúry Reuters vzrástla na najmenej 572 a nemusí byť konečná, informácie z odľahlých oblastí ešte len prichádzajú. Škody a prípadné obete na Bahamách nie sú zatiaľ známe, hurikán prešiel okolo bahamskej metropoly Nassau v noci na piatok.

Otvoriť galériu

Matthew je prvý veľký hurikán, ktorý ohrozuje Spojené štáty priamym zásahom za vyše desaťročie a vynútil si hromadné evakuácie pobrežných oblastí štyroch amerických štátov - Floridy, Georgie a Južnej a Severnej Karolíny. O 17.00 h SELČ sa jadro búrky nachádzalo 155 kilometrov juhovýchodne od floridského mesta Jacksonville.

Otvoriť galériu

Južné časti Floridy unikli v noci na piatok najhoršiemu, ale úrady varovali ľudí ďalej na sever, aby nepodľahli falošnému pocitu bezpečia, uviedol Reuters. Guvernér Floridy Rick Scott na tlačovej konferencii informoval, že 600 000 domácností zostalo v dôsledku hurikánu bez elektriny. NASA a americké vojenské letectvo, ktoré prevádzkujú raketovú základňu na Myse Canaveral, prijali opatrenia na ochranu zamestnancov a techniky. V Kennedyho vesmírnom stredisku sa tím 116 zamestnancov riadiaceho centra uchýlil počas prechodu hurikánu do bunkra, búrka tam však žiadne veľké škody nespôsobila.

Otvoriť galériu

 

Národné hurikánové centrum v Miami uviedlo, že intenzita hurikánu sa počas noci na piatok znížila z mimoriadne nebezpečnej kategórie 4 na kategóriu 3 podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice, naďalej je to však nebezpečná búrka. Riaditeľ centra Rick Knabb povedal, že hoci Matthew doteraz kopíroval pobrežie a jeho oko zostávalo mimo pevninu, predstavuje naďalej veľké nebezpečenstvo pre obyvateľov na pobreží, ktorých ohrozuje záplavami. Problémy tiež spôsobuje cestujúcim. Od stredy do nadchádzajúcej soboty v postihnutej oblasti USA podľa servera FlightAware zrušených 4500 letov a očakáva sa, že tento počet ešte stúpne. Postupne sa začali otvárať letiská na juhu Floridy, kde v piatok očakávajú obnovenie letov. Letecké spoločnosti pred príchodom hurikánu presunuli lietadlá a posádky z cesty Matthewa a teraz ich musia dopraviť späť do oblasti.

Otvoriť galériu

Hoci si hurikán vynútil evakuácie, zrušil lety, prekazil dovolenky na Floride a zanechal státisíce ľudí v tme, nezabráni vraj sobotňajšej svadbe jedného floridského páru, aj keď zrejme nebude môcť byť na pláži, ako to plánovali. Jaime Gurnavage a Ryan Gordon pre noviny Florida Today povedali, že si pre svoju svadbu úmyselne vybrali sobotu 8. októbra, pretože keď otočíte číslicu osem na bok, je to symbol nekonečna. A majú v úmysle svadbu uskutočniť bez ohľadu na búrku, keďže už majú "na všetkom vyrytý dátum 8. októbra". Keďže hurikán ušetril juh Floridy, zdá sa, že svadobný pobyt v Key West im nič neprekazí, uviedla tlačová agentúra AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!