Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Chata Baba Yaga ponúka nezvyčajný zážitok: Objavte romantiku sena

Ako za starých čias! Vstúpte do sveta bosoriek, víl, kde si môžete vychutnať bylinkové čaje, ostrú jagavicu aj oddychovať na sene. A to všetko uprostred panenskej prírody na hrebeni Spišskej Magury. Do novej a netradičnej dovolenkovej destinácie sme sa vybrali aj my.

Ak chcete niečo nevšedné, vyberte sa k Babe Yage. Sťaby švihnutím čarovného prútika sa prenesiete do čias prastarých materí. Čaká vás večera pod hviezdami a zdravý spánok v chlieve na voňavom sene. Počas našej návštevy si takýto zážitok vychutnávali Dorota (44) a Mirek (50) z Varšavy, ktorí sem prišli osláviť výročie sobáša. „Chatu Baba Yaga sme objavili na internete. Veľmi sme sa jej potešili. Chceli sme si vyskúšať niečo netradičné, iný komfort, ako ponúkajú všetci ostatní,“ vysvetľuje Dorota, prečo dali prednosť senu pred ozajstným hotelom.

Dušou Baby Yagy je chatárka Iveta Králiková (54). „Milujem prírodu a tiež slobodu,“ začína rozprávať. Paradoxom je, že v máji tohto roku práve v tejto malej horskej chatke, ktorá už dva roky nefungovala, vymenila svoju slobodu za chomút. „Richard (50) je mojím druhým manželom a je inštruktorom lyžovania,“ vysvetľuje. A tam je aj začiatok ich spoločnej rozprávky.

Otvoriť galériu

Šikovní manželia

Chata Baba Yaga je dôkazom toho, že niekedy netreba veľa. Stačí dobrý nápad a šikovné ruky. A to Iveta s Richardom majú. Všetko sa totiž zrodilo po ich svadbe. „Mysleli sme si, že keď sa to jednoduché prostredie páčilo nám, mohlo by sa páčiť aj iným,“ hovorí pani domáca. „Chatka patrí k stredisku Strachan Ski Centrum. Oslovili sme jeho majiteľa pána Jaroslava Strachana, pre ktorého som kedysi robila manažérku a dohodli sme sa na spolupráci. Prenajali sme si bufet a všetko sme prispôsobili vidieckemu štýlu. Takže v jedálni sa napríklad sedí na kockách slamy, závesy sú urobené z plachiet a všade vôkol je prírodný materiál. Ale ešte je tu veľa roboty,“ vymenúva Iveta a ukazuje nám, čo s manželom vytvorili.

 

Pri chatke, ktorá je o kúsok vyššie nad bufetom, končí lyžiarsky vlek. V podstate chatka slúži ako technická miestnosť na zasnežovanie, povalu však Iveta s Rišom prerobili na minihotel. „Poňali sme to ako stodolu, v ktorej sú chlieviky so senom. Každý z nich má svoje pomenovanie a je určený pre dve osoby, prípadne tri s dieťaťom. V jednej časti nad chlievikmi máme zase kurín pre štyroch hostí. Ubytovacia kapacita je 13 až 15 ľudí. Kto chce mať súkromie, musí mu postačiť záves, ktorý chlieviky oddeľuje. Je tam aj spoločná sprcha a WC,“ vysvetľuje chatárka. Baba Yaga nemá za sebou ešte ani jednu celú sezónu, ale už o nej, ako o nevídanej atrakcii v našich končinách, čvirikajú vrabce na streche. „Začali k nám chodiť Maďari, Poliaci aj Česi. Tí zostávajú u nás viac dní, nielen na víkend.“

Otvoriť galériu

Výborné jedlo

Keďže sa v chate nekúri, Iveta s Rišom ju plánovali ponechať otvorenú len do konca augusta. „V septembri bolo až na pár dní pekné počasie, tak sme ju nechali otvorenú. Novú sezónu plánujeme spustiť v máji, samozrejme, ak nám to príroda a okolnosti dovolia,“ vysvetľuje chatárka Iveta. Za noc s bufetovými raňajkami zaplatíte 18 € a sviatočná večera pod hviezdami vás vyjde na 12 €. Pani Iveta je výborná kuchárka, ktorá do rozprávkového prostredia mieša aj kus kulinárskej lásky. Vychytené sú nielen kapustnica a kulajda s údeným, ale aj pochúťky na grile a dokonca domáce buchty.

Odvážna chatárka

Ivetina cesta k Babe Yage vraj musela dozrieť. Keďže vyrastala v Tatranskej Lomnici, celý jej život bol spätý s prírodou. Vychodila gymnázium a potom aj hotelovú školu. Jej chatárska cesta sa začala na Žiarskej chate na Liptove. „Mala som len 22 rokov a bola som najmladšou chatárkou na Slovensku. Išla som tam sama s polročným synom Markom, pretože vtedajší manžel bol na vojne. Keď som chatu preberala, bola zatvorená. Musela som ju dať najskôr do poriadku. Otvárali sme ju v zime a zostali sme tam desať rokov. Počas nich sa nám narodila aj dcéra Karolína. Deti sú dnes už dospelé. Marko (32) žije tu, Karolína (28) v Bratislave,“ rozpráva Iveta.

Otvoriť galériu

„Pracovala som na chate, v hoteli aj v penzióne. Takže som si vyskúšala luxus aj jednoduchosť. Nakoniec som na Liptove prežila 25 rokov. Päť rokov som pracovala aj na Téryho chate. Tam človek pochopí, o čom je život, čo k nemu naozaj potrebuje a čo je najdôležitejšie. Chatárčenie vyžaduje istú dávku odvahy, ale ja som odvážny človek,“ priznáva Iveta. „Príroda ma napĺňa, musím byť s ňou v kontakte. Moji starí rodičia žili tu v Ždiari a na sene sme sa ako deti hrávali. Seno je produkt, v ktorom nájdete všetko. Vôňu aj slnko.“

Ivetine sny - mať niečo maličké a byť pánom sama sebe, sa naplnili Babou Yagou. „Môj bol nápad, ale manžel je ten, kto môj sen začal napĺňať. Ale toto je len začiatok. Máme ešte ďalšie plány. Nie každý chce totiž spať v jednej miestnosti s inými hosťami. Na druhej strane to ľudí zasa zbližuje,“ usmieva sa chatárka. A prečo práve Baba Yaga? „Pôvodne som chcela dať tomuto hotelíku iný názov. Vílam sa tu v goralskej oblasti hovorí boginky. Sú to bohyne, ktoré čarujú, a nimi som chcela vyčarovať návrat k prírode. Málokto však toto pomenovanie víl pozná. Neoslovilo by to veľa ľudí, preto som skĺzla k Babe Yage. Ale dobrej, aby sa ľudia u nás dobre cítili,“ dodáva na záver Iveta.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie