Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2016 20:15 | Správy | Domáce správy

Slovensko smúti: Exprezident Michal Kováč († 86) prehral svoj boj o život!

Zvádzal ten najťažší súboj. Bývalého prezidenta Michala Kováča († 86) v piatok dopoludnia z domu odviezla záchranka. Previezli ho do Nemocnice sv. Michala, ktorá patrí ministerstvu vnútra. Teraz svoj boj o život prehral.

Podľa informácií Nového Času prvý slovenský prezident zomrel v stredu o 19.50 v bratislavskej Nemocnici svätého Michala. Skonal na zlyhanie srdca. "Rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť, napriek našej snahe sa nám ho už nepodarilo zachrániť," povedal pre TASR Ivan Netík, hovorca ministerstva vnútra, pod ktoré nemocnica patrí. Lekári ho mali resuscitovať niekoľko minút. V nemocnici bol hospitalizovaný už niekoľko dní.

Smutná správa sa už dostala aj do Kováčovho rodiska, obce Ľubiša (okres Humenné). "Je nám veľmi ľúto, že náš rodák, exprezident Michal Kováč nás navždy opustil. Mali sme ho veľmi radi. Vyjadrujem úprimnú hlbokú sústrasť celej rodine," povedal pre Čas.sk starosta Ľubiše Jozef Sklenčár. 

Správa o úmrtí Michala Kováča zasiahla aj aktuálneho slovenského prezidenta Andreja Kisku. "Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu. Pán Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993-1998, kedy sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta," napísal Kiska na sociálnu sieť. 

 

"S ľútosťou som prijal správu o úmrtí prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Spájali nás vynikajúce medziľudské vzťahy – profesionálne i osobné. Rodine a blízkym Michala Kováča chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť," zareagoval na smutnú udalosť premiér Robert Fico

Bývalú hlavu štátu najskôr hospitalizovali na kardiologickej jednotke intenzívnej starostlivosti. Stav sa mu však náhle zhoršil, lekári ho museli uviesť do umelého spánku a snažili sa ho zachrániť. Ich úsilie sa napokon nestretlo s úspechom.

Otvoriť galériu

„Záchranná zdravotná služba bola privolaná k 86-ročnému mužovi, ktorý mal ťažkosti s dýchaním. Následne ho transportovali do Nemocnice sv. Michala,“ povedal hovorca záchranárov Boris Chmel. Išlo už o tretiu hospitalizáciu exprezidenta v tomto roku. V marci ho dvakrát prevážala sanitka do ružinovskej nemocnice pre poruchu vedomia.

Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v Ľubiši, okres Humenné. Po ukončení Vysokej školy ekonomickej v Bratislave pracoval v Štátnej banke československej (ŠBČS). V rokoch 1964-65 prednášal na Kube, neskôr bol námestníkom riaditeľa Živnobanky v Londýne. Po vylúčení z KSČ v roku 1970 pôsobil v bratislavskej pobočke ŠBČS. V decembri 1989 sa stal ministrom financií, miezd a cien Slovenskej republiky, rezort viedol do mája 1991.

 

V júni 1990 bol zvolený za poslanca Federálneho zhromaždenia, vo voľbách v roku 1992 opätovne za poslanca FZ a následne za predsedu FZ. Ako kandidáta Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) ho 15. februára 1993 poslanci NR SR 106 hlasmi v tajnom hlasovaní zvolili za prvého prezidenta Slovenskej republiky. Inaugurácia sa uskutočnila 2. marca 1993 v Bratislave. Jeho funkčné obdobie sa skončilo 3. marca 1998.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vr, pk, Novy Cas, nin, ep, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia