Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2016 12:06 | Správy | Domáce správy

Tajná nočná rekonštrukcia Lipšicovej nehody a kľúčový záznam: Zrazenie chodca nahrala kamera!

Ako to vlastne bolo? Muži zákona na mieste nehody politika Daniela Lipšica, ktorý v pondelok 19. septembra autom zrazil chodca Emila († 72), vykonali policajnú rekonštrukciu.

Tá trvala vyše dvoch hodín a do prípadu vniesla celkom nové svetlo. Aké nové skutočnosti odhalila rekonštrukcia a prečo polícia zatiaľ nezverejnila obsah záznamu, ktorý nasnímala len pár metrov od nehody vzdialená bezpečnostná kamera? Svedectvo zo záznamu bude pre vyšetrovanie kľúčový.

Politik Lipšic sa vo štvrtok v noci vrátili na miesto tragédie. Tentoraz aj v sprievode polície, dopravných expertov, svedkov nehody a vychytenej právničky, nechýbal však ani právny zástupca pozostalých po nebohom chodcovi Emilovi († 72). Policajti sa snažili prísť na to, ako sa tragická udalosť odohrala. Na dve a pol hodiny preto uzatvorili Vajnorskú ulicu v Bratislave. Za volant Lipšicovho auta Škoda Superb si pri simulácii o desiatej večer sadol policajt.

Otvoriť galériu

Stalo sa to na priechode?

 

Odborníci na mieste sa zhodli, že nebohého chodca nebolo z viacerých vzdialeností dobre vidieť. Zlú viditeľnosť potvrdila aj rekonštrukcia Nového Času, ktorú redakcia vykonala len deň po nehode. Auto politika, ktoré riadil policajt, zastavilo len kúsok za priechodom pre chodcov, bolo tiež počuť pišťanie pnumatiky. Z toho možno usúdiť, že vyšetrovanie sa prikláňa k názoru, že Lipšic chodca zrazil na priechode pre chodcov. Túto možnosť označil za najpravdepodobnejšiu aj zasvätený zdroj Nového Času. K zrážke došlo len chvíľu po tom, ako chodec vyšiel z blízkej krčmy, kde vypil niekoľko pohárikov. U Lipšica alkohol nezistili.

Otvoriť galériu

Lipšic pred zrážkou obiehal

Krátko po 23. hodine vo štvrtok začala ďalšia časť rekonštrukcie. V pravom jazdnom pruhu, vedľa auta podobného tomu exposlancovmu, išlo auto s prívesným vozíkom. V ňom sa v čase nehody viezli dvaja svedkovia, ktorí sa pár dní po tragédii prihlásili na polícii. Jeden z ních - Tomáš H. vtedy pre Plus 7 dní povedal, že autom šli štyridsiatkou a v okamihu zrážky odbočovali vpravo na Kutuzovovu. Lipšic ich vtedy zľava obiehal a jeho rýchlosť odhadovali na 60 až 70 km/h. Vo štvrtok počas rekonštrukcie sa však už títo svedkovia pre médiá nechceli k ničomu vyjadrovať. Rekonštrukcia Lipšicovo obiehanie tesne pred zrážkou potvrdila. Zasvätený zdroj Nového Času však povedal, že politikova technika jazdy pri obiehaní bola správna.

Otvoriť galériu

Nehodu nasnímala kamera!

Kľúčovým dôkazom smrteľnej nehody je bezpečnostná kamera upevnená na rohu budovy pri križovatke Sadová - Vajnorská. Kamera má zo vzdialenosti približne 30 metrov dobrý výhľad na miesto činu. Polícia tak môže určiť mieru zavinenia oboch strán. Podľa zdroja z prostredia polície sú kamerové zábery drastické, a preto ich polícia nezverejnila. Dá sa predpokladať, že sa pre verejnosť budú premietať až na pojednávaní.

Otvoriť galériu

Ako sa nehoda odohrala

Otvoriť galériu

1. Starší Nisan s prívesným vozíkom šiel v pravom pruhu Vajnorskej ulice a odbočoval vpravo na Kutuzovovu.

2. Lipšic šiel najskôr za ním. Potom odbočujúce auto zľava súbežne obiehal.

3. K zrážke došlo v okamihu, keď Lipšicov Superb prechádzal cez priechod pre chodcov.

4. Viditeľnosť bola slabá a celú nehodu zaznamenala bezpečnostná kamera.

Aké právnické špičky ich zastupujú

Advokátka Lipšica Eva Mišíková

Otvoriť galériu

Bývalá trestná prokurátorka, o ktorej sa v roku 2010 uvažovalo ako o generálnej prokurátorke. Bola známa tým, že stíhala ťažkých mafiánov ako Mikuláš Černák. Po odchode z prokuratúry jedným z jej prvých klientov bol Marek Trajter, obžalovaný z mafiánskej vraždy. Ako právnička pomáhala aj bývalemu šéfovi GP SR Dobroslavovi Trnkovi pri jeho disciplinárnych stíhaniach. Dozorovala aj mediálne známe kauzy ako kyselinári, bytová mafia, policajný gang a rozhodovala aj o väzbe Karola Mella, ktorého pre chybu súdu prepustili a následne ušiel do Belize. Najnovšie je aj Lipšicovou advokátkou.

Advokát poškodených Dušan Chlapík

Otvoriť galériu

Žilinský advokát, ktorý za socializmu robil podnikového právnika v ZVL Žilina. Po páde komunizmu sa dal na vlastnú advokátsku kariéru. Okrem iných zastupuje aj podnikateľa Petra Puškára, ktorý je obvinený z daňových podvodov a iba tento týždeň ho pustili na  kauciu zo žilinskej väznice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, vr, Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali