Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2016 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Martin Harich v šou Tvoja tvár znie povedome: Žijem ako bezdomovec!

Priznáva o sebe, že je blázon. Usmievavý sympaťák z markizáckej šou Martin Harich prespáva v dodávke, spieva na ulici a šoféruje viac, ako koncertuje!

Čo ho doviedlo k takému životnému štýlu a ako ho v pätnástich rokoch navždy poznačila SuperStar, prezradil pre Nový Čas Nedeľa.

V markizáckej šou Tvoja tvár znie povedome je Martin Harich ten úplne najmladší. Ako znáša úlohu benjamínka? „Som si istý, že raz sa dostanem do veku, keď budem všade najstarší,“ hovorí sebavedomý mladík, ktorý by mohol byť pokojne aj synom niektorých svojich kolegov zo šou. Ako teda vychádza so staršími ročníkmi? „Rozoberám s nimi ich rodičovské problémy. Pozorne ich počúvam, vnímam a nasávam informácie, keď mám k tomu čo povedať, tak sa zapojím. Som v tom s nimi,“ vysvetľuje.

Pozvánka televízie do obľúbeného projektu mu polichotila. „Každý v ňom zastáva svoju pozíciu. Ja som za toho najmladšieho. Tejto šou som rád, lebo môžem byť opäť doma, keďže 80 percent mojich pracovných aktivít sa odohráva v Čechách.“

Otvoriť galériu

 

Topiaci sa silikón

Hoci sa na svoje vystúpenia Harich poctivo pripravuje, v Tvári nejde len o spev. Práve masky mu neraz narobia problémy. Keď imitoval amerického černošského speváka Ceela Greena, začala sa mu maska roztápať priamo počas vystúpenia na pódiu.

„V hale bolo príliš horúco a na tvári som mal niekoľko kíl silikónu. Hoci mi dali špeciálny púder, aby som sa nepotil, ku koncu sa tieto veľké masky celkom bežne roztápajú,“ poodhaľuje svoje doteraz utajené trápenie Harich a pokračuje: „Keď som dospieval pesničku, pristihol som sa, ako mi tečie liter tekutiny po chrbte. A dokonca mi dali aj umelé zuby!“

Otvoriť galériu

Nálepka superstáristu

O tom, že Harich sa v televíznych projektoch vie presadiť, svedčí aj jeho minulosť. V roku 2011 sa stal finalistom súťaže Česko Slovensko hľadá SuperStar, kde skončil štvrtý. Čo ho však doteraz trápi, je, že nechcená nálepka superstáristu sa s ním ťahá dodnes.

Nemám rád, keď ma dnes ľudia predstavujú ako superstáristu. Zaškatuľkovali si ma ako 15-ročného chlapca, ktorý spieva pesničky iných spevákov, ale odvtedy som si prešiel už veľký kus cesty. To sú veci, ktoré sa nedajú oklamať,“ rozhorčuje sa spevák, no priznáva, že za éry SuperStar dostal šoubiznisovú lekciu a získal skúsenosti na nezaplatenie. „Keď amatér príde do veľkého sveta, spozná ľudí, ktorí robia hudbu a dosahujú výborné výsledky. Ak je úspešný, po troch mesiacoch spieva na brutálnom, vysvietenom pódiu svetové skladby s profesio­nálnymi hudobníkmi a kapelou, úžasne oblečený a hlavne v nedeľu večer o ôsmej. Potom sa všetko skončí, vydá album a ľudia si povedia, je to dobré, ale niečo tomu chýba!“ bilancuje Harich. „Nejaký speváčik z dedinky sám nikdy nedosiahne to, o čo sa staral počas celej súťaže tím ľudí. To je jedna z tých menej príjemných vecí na tejto šou, o ktorej som nevedel, keď som sa do nej hlásil,“ vracia sa do minulosti rodák z Liptovského Mikuláša.

Otvoriť galériu

Spí v dodávke

Dnes má bývalá hviezdička SuperStar 21 rokov a pri rozhovore s ňou cítiť, že má toho za sebou oveľa viac ako jej rovesníci. „Môj život je rýchly. Za mesiac odohrám aj 20 koncertov. Veľa ľudí sa ma pýta, či mi preto v živote niečo neušlo, ale to je tá daň za splnený sen. Kým v pätnástich rokoch hrali moji spolužiaci počítačové hry, ja som už podával daňové priznanie,“ smeje sa Harich, no zrazu zvážnie.

„Hoci mi to ukradlo nejakú etapu života, stojím nohami na zemi. Predovšetkým vďaka mojej rodine,“ tvrdí, no vzápätí priznáva, že jeho početné pracovné aktivity ho privádzajú do iných extrémov. „Možno to znie ako klišé, ale skutočne žijem v aute. Šoférujem si sám, a tak sa niekedy cítim viac ako šofér z povolania než muzikant. Minulý rok sme odohrali 130 koncertov, z toho väčšiu polovicu v Čechách, takže moja adresa, kebyže mi chcete poslať list, je Volkswagen Transporter. Dokonca musím priznať, že v ňom mám vzadu jeden veľký matrac s vankúšom a hocikedy v noci, keď už nevládzem šoférovať, tak ho odstavím a spím na parkovisku v aute. Žijem taký naozajstný muzikantský život,“ smeje sa Harich, ktorý viac šoféruje, ako pobudne na javisku.

Otvoriť galériu
Život v aute: Neraz spí na matraci vzadu.
Zdroj: amh, TV Markíza, gt, anc

Spieva na ulici

Život na cestách a prespávanie v aute by nebolo jediné, čím sympatický mladík prekvapí. „Venujem sa aj baskingu, čo znamená, že hrám na ulici. Raz za pol roka sa s kamarátmi muzikantmi vydáme do ulíc s úplne prázdnymi vreckami. Povieme si, že ideme skúsiť hrať na ulicu a neminieme ani euro zo svojich peňazí. Dávame si také výzvy, že budeme žiť iba z toho, čo nám hodia ľudia do klobúka,“ vysvetľuje Martin a hoci zárobok nechce konkretizovať, priznáva, že ani na ulici núdzu netrie - za zarobené peniaze sa najedia, zaplatia si nocľah a ešte im aj niečo zostane.

„Nechcem menovať žiadne sumy. Vo väčšom meste mimo Slovenska by som sa tým aj dokázal uživiť,“ porovnáva spevák, ktorého na výletoch často sprevádzajú ďalší dvaja muzikanti. Vždy si však vopred naplánujú, kam by sa chceli za sprievodu svojich hudobných nástrojov pozrieť.

Takto už precestovali celú západnú Európu, zahrali si v uliciach Nemecka, Francúzska, Talianska, Anglicka, Holandska, Poľska aj Rakúska. Harich si tak napriek svojmu mladému veku okúsil už dvojakú príchuť muzikantského života a slávy. „Cez víkendy hrávam veľké koncerty, pri ktorých máme v šatni uteráky a obložené misy, všetko je pripravené, iba chytím do ruky gitaru. A cez týždeň chodím hrať na ulicu, kde nemám pripravené vôbec nič. Je to pre mňa taká duševná hygiena, ktorá ma udržiava nohami na zemi.“

Otvoriť galériu

Únik na púť

Cestovateľ sa v spevákovi nezaprie najmä vtedy, keď potrebuje samotu a upratať si v živote. Tak to bolo aj pred dvoma rokmi v októbri, keď sa rozišiel so svojou prvou veľkou láskou, speváčkou Celeste Buckingham (21).

Mal som osemnásť a povedal som si, že urobím šialenú vec. Objednal som si letenky, zrušil som všetky aktivity a vybral som sa sám len s ruksačikom pešo 750 km po severnom Španielsku,“ hovorí o najlepšom mesiaci svojho života strávenom na známej španielskej púti Santiago de Compostela. Paradoxom je, že túto túru chceli absolvovať ešte s Celeste.

Otvoriť galériu

„Plánovali sme tam ísť spolu. Ale to by sme asi nedali, lebo ešte pred tým, ako som sa začal pripravovať na púť, zobral som Celeste na Žiarsku chatu u nás na Liptove za domom. Bola to trištvrtehodinová túra, kam chodia mamičky s kočíkmi, a ona si v polovici cesty ľahla, že už nevládze a ďalej nej­de,“ spomína si spevák. So svojou bývalou láskou je Harich ale stále v kontakte. „Dokopy sme sa dali v pätnástich. Bolo to silné, lebo sme spolu zažili v živote veľkú vec. Menili sme sa z obyčajných ľudí, ktorí majú sen, na ľudí s neobyčajnými životmi, lebo náš sen sa stal verejným. Mali sme obaja pätnásť, ale riešili sme nepätnásťročné veci. Doteraz spolu vychádzame veľmi dobre, v tom vzťahu nikto nikomu neublížil, ale museli sme to skončiť, lebo vzťah na diaľku nás viac bolel, ako prinášal potešenie. Nemáme dôvod sa nekamarátiť,“ opisuje s úsmevom Harich. Rany minulosti sú už teda dávno zažehnané a po jeho boku sa objavuje sympatická brunetka Paťa (21), ktorá je pre Haricha veľkou oporou.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Režisér šou priznal, že prípravy na šou dajú zabrať:

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?