Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2016 18:00 | Správy | Domáce správy

Dáme si ešte v reštauráciách obľúbený "tatarák"? Hygienici na to majú jasný názor!

Zákaz podávania tepelne nespracovaného mäsa v stravovacích prevádzkach nie je podľa hygienikov nová vec. Hovorí o tom vyhláška z roku 2007.

Hygienici sa zrejme nedajú zlomiť petíciou za povolenie predaja tatárskeho bifteku v reštauráciách. Vyplýva to z ich vyjadrení. Poukazujú, že tepelne nespracované mäso so surovým vajcom a koreninami môže závažne ohroziť zdravie, a preto na jeho ochrane musia trvať.

Takzvaný "tatarák" môže podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší, až život ohrozujúci priebeh," povedala Zuzana Drobová z ÚVZ SR.

"Tatársky biftek mám rada," povedala po zasadnutí vlády ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Osobne v jeho konzumácii nevidí problém. "Ak riešime slovenské mäso a dobytok, a to od chovu cez spracovanie mäsa až po potravinu na stôl, máme zabezpečené veterinárne kontroly, ktoré garantujú bezpečnosť kvality tejto potraviny," vysvetlila Matečná. Či by ho však mali mať reštaurácie povolené predávať, nechcela komentovať. Nie je to vraj otázka na ňu.

 

Úrad zdravia odmieta, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. "Aj v minulosti sa v prípade nedodržania uvedenej legislatívnej požiadavky ukladali miestne príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva opatrenia, respektíve finančný postih," povedala Drobová. Pokuta sa môže pohybovať od 150 do 20 000 eur, prihliada sa pritom na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

Prečo sa "tatarák" v reštauráciách podávať nemôže a sushi áno? Sushi nie je mäso, a preto sa naň nevzťahuje vyhláška. Ryby sú totiž charakterizované ako potraviny živočíšneho pôvodu. "V stravovacích zariadeniach sa môže podávať, ale len za predpokladu, že splní ďalšie špecifické požiadavky európskej legislatívy vzťahujúcich sa na ryby," vysvetlila Drobová.

Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali minulý týždeň hygienici zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje