Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2016 06:15 | Správy | Zahraničné správy

Zomrel izraelský exprezident Šimon Peres († 93): Zronení sú aj Obamovci

Vo veku 93 rokov zomrel v stredu po ťažkej chorobe bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres.

Zdravotnícke stredisko Šeba pri Tel Avive oznámilo, že Peres zomrel o 3.40 h miestneho času (2.40 h SELČ), informovala Izraelská tlačová agentúra (INA).

Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu a previezli ho do strediska Šeba. Jeho stav sa najprv zlepšoval, ale v utorok sa náhle zhoršil.

Jeho úmrtie potvrdil aj jeho syn Chemi pre novinárov, ktorí sa ráno zišli pred nemocnicou, kde Peresa po silnej mŕtvici s krvácaním do mozgu hospitalizovali pred dvoma týždňami v Šebovom zdravotnom stredisku Tel ha-Šomer.

"Dnes sme sa s hlbokým žiaľom rozlúčili s naším milovaným otcom, deviatym prezidentom Izraela. Zanechal nám odkaz, ktorý znie pozerať sa vždy do budúcnosti. Je pre nás cťou, že sme boli jeho blízkou rodinou, dnes však cítime, že celý izraelský národ, ako aj svetové spoločenstvo s nami zdieľa túto stratu," uviedol Chemi Peres.

Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu.

Počas 70 rokov trvajúcej kariéry zastával prakticky všetky vysoké politické funkcie, pôsobil trikrát na poste premiéra a dlhší čas riadil i rezorty zahraničných vecí, obrany a financií.

Úrad izraelského prezidenta opustil v roku 2014 po ukončení sedemročného funkčného obdobia.

Americký prezident Barack Obama a prvá dáma USA Michelle Obamová si budú Peresa pamätať ako "svojho drahého priateľa" a "samotnú podstatu Izraela", uviedol Biely dom vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

"Existuje len málo ľudí na tomto svete, ktorí zmenili beh ľudských dejín, a to nielen svojou úlohou v ľudských udalostiach, ale preto, že rozširujú našu morálnu predstavivosť a nútia nás očakávať viac od seba. Môj priateľ Šimon bol jedným z týchto ľudí," citoval Obamu Biely dom.

Americký prezident taktiež povedal, že Peres sa nikdy nevzdal možnosti mieru medzi Izraelčanmi, Palestínčanmi a susedmi Izraela.

Líder Strany práce Jicchak Herzog, ktorej bol Peres členom, uviedol, že Peres "bol jedným z najväčších lídrov, akých kedy Izrael mal". "Bol učiteľom, priateľom a veľkým lídrom, na ktorého budú dejiny Izraela vždy pamätať," dodal Herzog.

"Šimon Peres bol predovšetkým mužom mieru. Jeho milovaným a izraelskému ľudu vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť," reagoval kanadský premiér Justin Trudeau.

 

K úmrtiu Šimona Peresa, bývalého izraelského prezidenta a premiéra, sa vyjadrili viacerí predstavitelia svetového politického života. TASR prináša prehľad vybraných stanovísk.

 

Prezident SR Andrej Kiska:

"Tento inšpiratívny a principiálny štátnik kládol na prvé miesto mier, toleranciu a porozumenie medzi ľuďmi a národmi."  

 

Tony Blair, bývalý britský premiér a špeciálny vyslanec Blízkovýchodného kvarteta:

"Šimon Peres bol politickým gigantom, ktorý bude vnímaný ako jeden z najdôležitejších štátnikov svojej doby či akejkoľvek éry. Mal som ho veľmi rád."

 

Frank-Walter Steinmeier, nemecký minister zahraničných vecí:

"Šimon Peres svojou neochvejnou túžbou spojiť minulosť s budúcnosťou zasvätil život budovaniu jedinečného vzťahu medzi Izraelom a Nemeckom. Sme nesmierne vďační, že s touto iniciatívou uspel a vyjadrujeme obrovské uznanie jeho životnému dielu."

 

Pan Ki-mun, generálny tajomník OSN:

"Aj v tých najzložitejších časoch zostal optimistom ohľadom vyhliadok na zmierenie a mier. Neúnavne pracoval na dvojštátovom riešení, ktoré umožní bezpečné a harmonické spolunažívanie Izraela s Palestínčanmi, ako aj širším regiónom."

 

Barack Obama, prezident USA:

"Na svete je len málo ľudí, ktorí menia chod dejín, a to nie iba prostredníctvom svojej úlohy v ľudských činoch, ale pretože rozširujú našu morálnu predstavivosť a nútia nás očakávať viac od samých seba. Môj priateľ Šimon bol jedným z takýchto ľudí."

 

Francois Hollande, francúzsky prezident:

"Vizionár, ktorý na účastníkov dialógu spravil dojem svojou schopnosťou navrhnúť odvážne podnety a nové myšlienky. Veril v zdieľanie zdrojov, technológií a otvorenie komunikačných kanálov za účelom spájať ľudí. Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť izraelskému ľudu, ako aj pozostalým."

 

Naréndra Módí, indický premiér:

"V bývalom prezidentovi Šimonovi Peresovi sme stratili kľúčového svetového lídra a priateľa Indie. Jeho úmrtie nám spôsobilo bolesť. Izraelskému ľudu vyjadrujeme úprimnú sústrasť."

 

Bill Clinton, bývalý prezident USA:

"Šimon Peres mi bude chýbať ako vynikajúci a výrečný priateľ. Jeho život bol požehnaním pre všetkých, ktorí sa usilujú o mier."

 

Borut Pahor, slovinský prezident:

"Neutíchajúce úsilie Šimona Peresa o zmierenie a spoločnú bezpečnú a mierovú budúcnosť izraelských a arabských detí na Blízkom východe nás inšpiruje k tomu, aby sme sa nikdy nevzdali vytvárania lepšieho sveta pre všetkých."

 

Vladimir Putin, ruský prezident:

"Som rád, že som mohol s týmto pozoruhodným človekom mnoho ráz komunikovať. Zakaždým som obdivoval jeho odvahu, vlastenectvo, múdrosť, prezieravosť a schopnosť porozumieť aj najzložitejším záležitostiam."

 

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér:

"Opustil nás posledný zo zakladajúcich otcov vlasti. Šimon Peres sa na dejiny nedíval, ale ich sám písal."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť