Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Slovákov poteší slnečné počasie: Pozitívne účinky babieho leta!

Na kabáty a dáždniky môžeme zabudnúť. Až do polovice októbra by sme si mali užívať zväčša slnečné lúče a príjemné teploty okolo 20 stupňov Celzia.

Ortuť teplomera pôjde v nasledujúcich dňoch ešte vyššie a dosiahne až letné hodnoty. Čo na to hovoria na odborníci a ako vplývajú teplotné rozdiely medzi dňom a nocou na náš organizmus? Jeseň nám na svojom začiatku ukázala svoju najkrajšiu tvár. Babie leto, ako sa označuje charakter počasia v tomto ročnom období, je typické pre poslednú dekádu septembra aj časť októbra. Podľa meteorológov si ľudia tento pojem často pletú a spájajú ho napríklad aj s vysokými teplotami, ktoré nás prekvapili začiatkom septembra.


„Vtedy išlo o neskoré leto. Charakter počasia ovplyvňuje počas babieho leta tlaková výš, zväčša je slnečno a teploty sa šplhajú tesne nad 20 stupňov Celzia,“ hovorí Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Zrážky sa v tomto období vyskytujú ojedinele, časté sú však ranné hmly a práve inverzné podmienky, ktoré sú raz horšie, raz lepšie nastávajú aj teplotné výkyvy medzi rannými a popoludňajšími hodnotami. Tie môžu dosiahnuť až 20 stupňov.

Otvoriť galériu

Očakávame letné teploty

 

V nasledujúcich dňoch nás čaká počasie, ktoré bude pripomínať skôr leto ako jeseň. S oblečením si ťažkú hlavu robiť nemusíme, stačiť nám budú tričká a krátke nohavice. Počasie bude priať športovým aktivitám a prechádzkam v prírode. „V piatok a možno i vo štvrtok očakávame teploty 25 až 26 stupňov Celzia. To sú už letné hodnoty,“ dodáva Faško.

Otvoriť galériu

Pred rokom sme sa o takomto čase triasli zimou, pršalo a bolo nepríjemne sychravo. Tento rok nám to počasie vynahradí a tešiť sa zo slnečných lúčov budeme môcť ešte takmer dva týždne. „Až do polovice októbra sa očakáva, že bude viac tlakovej výše ako níže, začiatkom budúceho týždňa sa síce ochladí, zrážky by však nemali byť významné,“ tvrdí odborník z SHMÚ. Po chladnejších dňoch sa ale opäť prejaví Babie leto v celej svojej kráse, aj keď teploty cez 25 stupňov zrejme už zrejme nepôjdu.

Otvoriť galériu

Pozitívne účinky babieho leta

Igor Vozár, internista

Otvoriť galériu

S končiam letom začíname byť nervózni z prichádzajúcej jesene. V čase jesennej rovnodennosti sa dĺžka noci najprv časovo vyrovnáva dĺžke dňa. Neskôr sa deň ešte viac skráti. Administratívnym úkonom sa vraciame k zimnému stredoeurópskemu času.

Potláča depresiu

Našťastie príchod babieho leta každoročne oddiali jesennú depresiu. Príjemné počasie nám dáva poslednú šancu stráviť relativne veľa času na slnku v prírode. Turistika, bicyklovanie, beh, korčuľovanie, to je len krátky výpočet športových aktivít vhodných pre toto obdobie. Niektorí otužilci zvládnu ešte posledné kúpanie v jazerách. Ostatní môžu uprednostniť termálne vody v kupaliskách.

Viac vitamínu D

Treba si však dávať veľký pozor na prechladnutie, pretože teploty už nedosahujú letné maximá. Rána sú výrazne chladnejšie. Vhodné je oblečenie vo viacerých vrstvách. K večeru netreba zabúdať na pokrývku hlavy či krku. Slnečné lúče babieho leta sú aj cenným zdrojom vitamínu D, ktorým by sme sa mali pred zimou nadopovať čo najviac. Vyšší atmosférický tlak pozitívne vplýva na ľudí s hypertenziou alebo kardiakov.

Úľava pre alergikov

Hoci počas babieho leta môžu mať alergici ešte malý problém pre zvýšený výskyt peľov jesenných tráv a kvetov, úľava na seba nedáva príliš dlho čakať. Okrem toho záhrady ešte ponúkaju úrodu rajčín, jabĺk, hrušiek, hrozna, ale aj fi g, mandlí, ktoré sú plné vitamínov, vlákniny.

Predpoveď počasia

Streda: 20 - 24 °C

Štvrtok: 21 - 26 °C

Piatok: 21 - 26 °C

Sobota: 20 - 25 °C

Nedeľa: 17 - 23 °C

Pondelok: 13 - 19 °C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať