Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2016 09:02 | Správy | Politika
Video

Zakladateľ Boris Zala opúšťa Smer: Toto je dôvod môjho odchodu!

Už to nemohol vydržať. Jeden zo zakladajúcich členov Smeru Boris Zala (61) prerušil členstvo v strane. Po dlhých rokoch tak v najsilnejšom vládnom zoskupení dochádza k štiepeniu.

Súčasného europoslanca nahnevalo, čo o ňom povedal predseda vlády Robert Fico v rozhovore pre Nový Čas. Premiér v ňom konštatoval, že europoslanci nemajú v strane žiaden vplyv. Kto ďalší sa bude porúčať?


Robert Fico stráca straníckeho ideológa, o ktorom hovorí, že v Bruseli sa stratil v realite. Zala mu odkazuje, že sa stráca celý Smer, a nie on. „Nemôžem byť v strane, ktorá hlása triedny boj a rozdeľuje ľudí na bohatých a chudobných, Bratislavu a vidiek a hovorí o hladových dolinách. Hladové doliny takmer po desiatich rokoch vlády Smeru?“ pýtal sa rozčúlený Zala. Ďalším dôvodom jeho rozhodnutia je aj programový dokument Smeru, ktorý mali preberať na odloženom pracovnom sneme strany. Europoslanec ho označil za propagandistický pamflet ktorý nevníma sociálnu demokraciu.

Otvorene priznáva, že ho rozčúlili výroky premiéra Fica, ktorý v rozhovore pre Nový Čas uviedol, že kritiku Smeru nevidí a europoslanci sú mimo: „Nemám dôvod sa týmito vyjadreniami zaoberať, nemajú akýkoľvek vplyv na politiku Smeru ani na mňa.“ Zala sa zatiaľ do inej strany nechystá. Na jeho koniec Smer nereagoval.

 

Kritici Smeru

Europoslanec už dlhšie kritizuje Smer pre prístup ku kauze Bašternák, kde vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby odstúpil kvôli nezávislému vyšetrovaniu. Prednedávnom dokonca vyhlásil, že je čas na zmenu samotného predsedu Smeru Fica. V kritike sa dopĺňa s ďalšou zakladajúcou členkou Smeru Monikou Flašíkovou-Beňovou, ktorá kritizuje stranu za jej politiku proti ľuďom. Tá zatiaľ o stopke v Smere neuvažuje a chce počkať na programovú konferenciu, ktorá bude o necelý mesiac. V prípade Zalu ide o druhý odchod vplyvného človeka zo Smeru po Bohumilovi Hanzelovi, ktorý vytiahol v roku 2010 pochybné financovanie Smeru.

Otvoriť galériu

Otvorená kritika je zásadným momentom

Eduard Chmelár, politický analytik

Otvoriť galériu

Pozastavenie členstva je zvláštny spôsob, lebo zvyčajne to robí vedenie za nedodržanie stanov či porušenie disciplíny. Kritika Borisa Zalu je však zásadná, ale v tejto chvíli je pravda aj to, čo hovorí Fico, že jeho vplyv v  strane nie je taký, aby to ovplyvnilo odchod ďalších členov či preferencie. Z politického hľadiska je jeho kritika mimoriadne presná. V strane nie je tak veľa intelektuálov, ktorí by sa rozumeli do toho, čo obsahuje moderná ľavica a sociálna demokracia. Rozumiem Zalovej motivácii, lebo nielen kauzy Bašternák a Kaliňák, ale poslednou kvapkou boli ideové tézy. Nenávistným spôsobom útočia na všetkých, vyhľadávajú a pomenúvajú nepriateľov a majú tú drzosť, že sa prihlásili k dubčekovskej línii sociálnej demokracie s  ľudskou tvárou. Nepochopili, že sociálna demokracia liberalizmus nepopiera, ale prekonáva ho.

Kariéra smeráka Zalu

1999 - jeden zo zakladajúcich členov Smeru

2001 - 2003 - podpredseda Smeru

2002 - 2006 - poslanec Národnej rady SR

2009 - prvýkrát zvolený za europoslanca Smeru

2014 - druhýkrát zvolený za europoslanca Smeru

Jún 2016 - objavuje sa jeho prvá kritika Roberta Kaliňáka a výzva na odchod premiéra Roberta Fica

September 2016 - zastavuje si členstvo v strane Smer, výrazne nespokojný s pomermi

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo