Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2016 12:06 | Správy | Domáce správy

Tragédia, ktorá otriasla Slovenskom: Parašutisti si v sobotu zopakovali osudný Diamant!

Dojímavé gesto v oblakoch. Na letisku v Spišskej Novej Vsi sa zišla dvadsiatka parašutistov, aby si pripomenuli obrovskú tragédiu spred roka, ktorá otriasla celým Slovenskom.

Deň, ktorý sa zapísal do dejín parašutizmu čiernymi písmenami, viacerí z nich pocítili na vlastnej koži. Sedeli na palubách lietadiel smrti, plní očakávaní a nádejí, že už o malú chvíľu spoločne skočia a nacvičia si zostavu Diamant, z ktorej vytvoria nový rekord. Nikto z nich ani v najhoršom sne neočakával, že stroje do seba narazia. Viacerým sa z havárie podarilo vyviaznuť, no ich siedmi kamaráti nemali toľké šťastie a ich životy navždy vyhasli. Ich pamiatku sa rozhodli pripomenúť si zopakovaním náročnej zostavy priamo na nebi.

Otvoriť galériu

V piatok napoludnie sa roztočili rotory vrtuľníka, do ktorého nastúpili odhodlaní parašutisti. Ich cieľ bol jasný - pozdraviť zosnulých kamarátov z miest, ktoré milovali najviac, a vytvoriť aj pre nich nový rekord.

Vlaňajší nácvik zoskoku sa totiž skončil obrovskou tragédiou. Po tom, ako sa vo vzduchu zrazili dve lietadlá, navždy odišli do parašutistického neba siedmi skvelí ľudia, ktorí boli súčasťou tímu. „Je nás tu viac ako polovica tých, čo sme boli v ten tragický deň v lietadlách. Veľmi si cením, že mnohí ani po toľkom nešťastí nezanevreli na tento anjelský šport a ďalej skáču z oblohy,“ povedala s dojatím v hlase Michaela Galková (42) z Nemšovej. Na smutný deň sa jej spomína len veľmi ťažko, bola koordinátorkou zostavy. „Na oblohe sme chceli vtedy vytvoriť zostavu Diamant, no v dvojnásobnom počte. Teraz, po roku, sme sa o to pokúsili znova v dvadsaťčlennej zostave,“ vysvetľuje význam zoskoku parašutistka.

 

Divadlo na oblohe

Medzi skokanmi vznikajú silné väzby, pretože vo vzduchu sa musia dokonale spolu zžiť. „Všetky naše útvary, ktoré vytvoríme na oblohe, sú symbolom našej veľkej súdržnosti. Ich základom je nájsť a stretnúť sa v tom trojrozmernom priestore. Potom sa pevne spolu chytiť a v daný okamih sa koordinovane zase pustiť a bezpečne rozptýliť,“ opisuje princípy divadla na nebi Michaela Galková. Podľa jej slov sú základom všetkého plná koncentrácia a dôvera v kolegov, že neurobia chybu. „Tam nemáte priestor na nijaké iné úvahy a rozptýlenia. To je na tom krásne,“ doplnila. Intenzívny zážitok v oblakoch bol tento rok o to silnejší, že ho sprevádzala myšlienka na tých, ktorí by sa zoskoku určite tiež radi zúčastnili, no po vlaňajšom nešťastí už nemôžu.

Otvoriť galériu

Nevyšlo to

Osemnásť mužov a dve ženy mali štyri pokusy na to, aby vytvorili v oblakoch útvar nazývaný Rotujúci diamant. Ani jeden z pokusov sa napokon nevydaril, parašutisti však nezúfajú. Vedieť sa vo voľnom priestore orientovať, ovládať smer aj rýchlosť vo výške 4 500 metrov, je naozaj neľahká úloha. Teplota tam hore je okolo -15 °C a na rozhodovanie majú len zlomky sekúnd, letia viac ako stokilometrovou rýchlosťou voľným pádom k zemi. „Tento šport, v ktorom si lietate po oblohe, má aj svoje obete. Ale každý, kto ho robí, musí k nemu pristupovať vysoko zodpovedne, profesionálne, a najmä s láskou. Bez toho to nejde,“ dodal na záver Emil Petro (43). Napriek tomu, že sa skokanom rekord vytvoriť nepodarilo, traja parašutisti a štyria piloti, ktorí sa na svojich kolegov dívajú už len z neba, by boli na ich piatkový výkon určite hrdí.

 

Kto sa zúčastnil skoku?

„Nešťastiam sa treba vyvarovať a z tých, čo sa stali, sa treba poučiť, aby smutná smrť kamarátov mala aspoň nejaký zmysel. Budem na to myslieť, to áno, ale život ide ďalej,“ vyslovil sa Majo, ktorý má len 25 rokov a za sebou už tragickú udalosť.

Otvoriť galériu
Majo Mikula
Zdroj: iglu, Igor Piatnica

V tragický deň bola Michaela Galková koordinátorkou zoskoku. „Byť tak blízko smrti je hrozné, ale hroznejšie je, keď smrť nečakane postihne niekoho blízkeho, s kým máte ešte toľko plánov v živote. A tam v lietadle skončilo veľa takých ľudí,“ povedala so smútkom v hlase.

Otvoriť galériu
Michaela Galková
Zdroj: iglu, Igor Piatnica

Jozef skáče už 6 rokov a vlaňajšia udalosť ho veľmi zasiahla: „Na ten deň sa nedá zabudnúť a ani naň nikdy nezabudneme. Treba ísť však ďalej a len skokmi si ich môžeme pripomínať. Voľnosť, ktorú nám dávajú naše zoskoky, je niekedy vykúpená aj tragédiou. Toto bol taký náš reštart.“

Otvoriť galériu
Jozef Hlobeň
Zdroj: iglu, Igor Piatnica

Aj Igor bol svedkom minuloročného nešťastia. „Skáčeme po celom svete. Obloha je všade rovnaká - ani nádherná, ani škaredá. Pekne je tam, kde sú kamaráti a na kamarátov sa nesmie zabúdať. Preto si ich budeme vždy pripomínať,“ uviedol muž, ktorý celý piatkový zoskok fotil a filmoval.

Otvoriť galériu
Igor Piatnica
Zdroj: iglu, Igor Piatnica

Čo je Rotujúci diamant?

Je to najrozšírenejšia disciplína rekreačného parašutizmu. Parašutisti počas voľného pádu vytvárajú rôzne vopred dohodnuté zostavy a formácie. Cieľom môže byť vytvoriť čo najviac formácií alebo vytvoriť čo najväčšiu formáciu.

 

ZAHYNULO 7 ĽUDÍ

Najväčšie letecké nešťastie v histórii Slovenska sa odohralo 20. augusta 2015 nad obcou Červený Kameň ( okr. Ilava). Počas nácviku hromadného zoskoku parašutistov sa zrazili dve lietadlá, v ktorých sedelo dohromady 38 ľudí. Pri tragédii zahynuli 4 piloti a 3 parašutisti.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto