Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2016 06:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Starosta bratislavského Starého Mesta sporné otváracie hodiny nepodpísal: Pat pre záverečnú o 22.00!

Opäť sa to zamotáva. Otváracie hodiny podnikov v historickom centre Bratislavy poriadne naštvali mnohých ľudí i odborníkov.

Pre schválenie nariadenia poslancami Starého Mesta, na základe ktorého by musela väčšina krčiem či reštaurácií zavrieť už o 22. hodine, sa hlavné mesto stalo centrom posmechu aj v zahraničí. Starosta mestskej časti Radoslav Števčík VZN najskôr obhajoval. Nakoniec však po tlaku verejnosti oznámil, že to nepodpíše. Paradoxné je, že aj napriek tomu krčmy o desiatej zatvárať budú musieť a centrum našej metropoly sa dostalo do patovej situácie.

Staromestskí poslanci v utorok schválili VZN podľa ktorého väčšina krčiem mala zatvárať o 22. hodine, no po splnení troch podmienok mohli prevádzkari potiahnuť až do polnoci či do jednej ráno cez víkend. Starosta Števčík najskôr na sociálnej sieti krok poslancov schvaľoval. „Oproti doterajšiemu právnemu stavu poslanci predĺžili otváracie hodiny gastronomických prevádzok v centre Bratislavy z 22. hod. na 24. hod, resp. na 1. hod v piatok a v sobotu,“ vysvetľoval Števčík s tým, že poslancom najbližšie navrhne zmeny. V stredu popoludní však zvolal mimoriadny brífing, kde oznámil, že uznesenie poslancov nepodpíše. Argumentoval tým, že niektoré body sú v rozpore so zákonom či nad rámec kompetencií samosprávy. Poslancov požiada, aby prerokovali nové pravidlá.

Tak či tak majú smolu

 

Smutným faktom zostáva, že podniky v srdci Bratislavy budú môcť byť otvorené len do 22. hodiny. Od júna 2016 podľa samosprávy na základe rozsudku Najvyššieho súdu prestala platiť osobitná prevádzková doba, ktorá umožňovala dlhšiu zábavu. Na to však majú niektorí poslanci, ktorí sú aj právnikmi, iný názor. „Súd zrušil ustanovenia starého VZN, ktoré umožňovali predĺžiť prevádzkovú dobu na základe povolenia nad rámec 22. hodiny. Moja intepretácia je taká, že samotným zrušením VZN nedošlo k zániku individuálnych povolení,“ vysvetľuje poslanec Ondrej Dostál. Števčík však trvá na tom, že ak bude mať niekto otvorené dlhšie ako do 22. hodiny, riskuje pokutu.

Povolenia stále platia

- Marek Benedik, právnik

Platí to, že povolenia na osobitnú prevádzkovú dobu sú formálne platné a záväzné, dovtedy sa teda prevádzky môžu nimi spravovať. Staré Mesto by ich však malo zrušiť vzhľadom na nález Ústavného súdu SR, ktorým sa zrušilo ustanovenie VZN. Až potom, aky by boli povolenia zrušené, by prevádzky legitímne dostali pokutu.

Prevádzkári: Bolo by to zničujúce

Branislav Filipovič, Cafe Verne, Bratislava

Momentálny stav pre nás nie je vyhovujúci. Mať otvorené do 22.00 hod je zničujúce, neviem, ako budeme fungovať. Boli by sme radi, keby bola diskusia s poslancami, starostom aj vicestarostom. Myslím si, že každý teraz bude mať otvorené podľa seba aj za cenu pokuty.

Odborník: Nočné bary vytvárajú kolorit mesta

- Ľubomír Drahovský, analytik obchodu a trhu

Každé mesto má svoj kolorit a svojho ducha. Aj nočná prevádzka dodáva atmosféru starej časti mesta. Viem, že to vzniklo na podnet majiteľov bytov, ktorí tam žijú. Ale tí ľudia sa musia prispôsobiť životu a atmosfére, ktorá tam je. Reštaurácie a kaviarne platia dane a mestská časť by mala preto cez mestskú políciu zabezpečovať, aby v tej časti vzhľadom na prevádzky bol poriadok a nebol veľký hluk. Robí sa to všade vo svete.

Úpravy aj v Košiciach

Poslanci košického Starého Mesta nedávno prijali všeobecne záväzné nariadenie, ktoré určuje otváraciu dobu prevádzok od 8. do 22. hod. Pokiaľ však prevádzkari preukázateľne zabezpečia priestory proti vibráciám a hluku, môžu mať od pondelka do nedele otvorené až do 2. hod. nasledujúceho dňa. Terasy však musia zavrieť tak či tak o 22. Podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej Košický magistrát z takéhoto rozhodnutia staromestských poslancov nie je nadšený.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Ako to funguje v Európe?

Praha: Regulujú len reštauračné predzáhradky, ktoré zatvárajú po 22. hodine. Prevádzkovú dobu v interiéri si určujú prevádzky sami.

Budapešť: Otváracie hodiny nemajú regulované, väčšina podnikov v centre zatvára cez týždeň o 23. hod., cez víkend sú otvorené aj do 3. - 4. hod. ráno.

Viedeň: Samospráva nereguluje otváracie hodiny podnikov. Exteriérové sedenie je len do 22. hod. Kontroly má na starosti živnostenský úrad.

Londýn: Debatuje sa o fixne stanovenej dobe prevádzky, väčšina zábavných podnikov požaduje 24-hodinovú licenciu. Barov zatvárajú zväčša okolo 23. hod. Kluby sú cez víkend otvorené aj do 3. hod. a 5. hod.

Berlín: Bary a kluby v centre majú otvorené aj do 6. hod. ráno

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, gal, ep

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú