Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Lipšic chcel kedysi pre Skrúcaného basu, ako odsúdi seba?! Zabávač mu posiela odkaz!

Okúsil karmu na vlastnej koži. Po tom, ako známy herec a moderátor Štefan Skrúcaný usmrtil na priechode v Považskej Bystrici 73-ročnú chodkyňu, čelí takmer rovnakému osudu aj poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšič.

Ako bývalý minister spravodlivosti žiadal pre Skrúcaného za smrteľnú nehodu nepodmienečný trest. Bude taký prísny aj sám k sebe? Čo mu v ťažkých chvíľach odkazuje humorista?

Ten osudný júnový večer roku 2004 bude mať stále pred očami. Známy humorista sa rútil podľa znalca Považskou Bystricou rýchlosťou viac ako 90 km/h. Sedemdesiattriročná chodkyňa, ktorá prechádzala cez priechod, nemala šancu prežiť. Prokurátor chcel za smrteľnú nehodu poslať Skrúcaného na osem mesiacov za mreže, sudkyňa rozhodla inak: dvojročná podmienka a zákaz viesť tri roky motorové vozidlo. Podľa súdneho rozhodnutia v prospech herca a moderátora zohrali významnú úlohu jeho úprimná ľútosť, spolupráca pri objasňovaní nehody aj fakt, že dovtedy nebol trestaný. Dokonca mu odpustil aj syn nebohej starenky. S trestom sa odmietol zmieriť vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Otvoriť galériu

Na Najvyšší súd podal dovolanie, v ktorom žiadal pre Skrúcaného nepodmienečný trest. Lipšic namietal, že vzhľadom na smrteľné následky nehody je potrestanie neadekvátne. Vtedy ani len netušil, že o pár rokov neskôr bude čeliť podobnému osudu a sám pripraví o život 72-ročného dôchodcu. Na otázku, či bude rovnako kritický, neodpovedal jednoznačne. „Ako minister spravodlivosti som podával mimoriadne opravné prostriedky v prípadoch, keď boli usmrtení chodci, ale zároveň, keď došlo k viacnásobnému závažnému porušeniu dopravných predpisov - napríklad k výraznému prekročeniu rýchlosti alebo k alkoholu za volantom,“ povedal Lipšic na tlačovke. Ku konkrétnym veciam sa nechcel vyjadrovať, nebolo by to vraj náležité z jeho strany.

Skrúcaný necíti zášť

Hoci by sa mohlo zdať, že politika dobehla karma, Štefan Skrúcaný mu nepraje nič zlé. Sám si podobnými pocitmi, aké teraz prežíva Daniel Lipšic, prešiel. „Obeť je na jednej aj na druhej strane a nie je tu priestor na súdenie, pretože to bolo neúmyselné,“ hovorí zabávač. Zároveň dodáva, že niečomu podobnému môže čeliť každý z nás, pretože osud je nepredvídateľný. Pocit viny si v sebe ponesie človek po celý život „Je to záležitosť, ktorá zostane v mysli človeka až do konca života. Pánovi Lipšicovi želám veľa síl. Nesúďme, prosím,“ dodal pre Nový Čas Štefan Skrúcaný.

 

Nehody osobností na cestách

Michal Martikán

Otvoriť galériu
Michal Martikán.
Zdroj: tasr

November 1997 - olympijský víťaz spôsobil pri obci Veľké Zálužie smrť 49-ročného chodca. Martikán dostal 7-mesačný podmienečný trest a zákaz šoférovať, čo veľmi nerešpektoval. Polícia mu na to prišla a hrozilo mu väzenie. Nakoniec zakročil vtedajší prezident Rudolf Schuster a udelil mu milosť.

Víťazoslav Moric

Otvoriť galériu

Október 2004 - Bývalý poslanec NR SR havaroval v Považskej Bystrici. Pri reštaurácii Trenčan zrazil svojím mercedesom ženu († 35), ktorá išla cez cestu mimo priechodu pre chodcov. Žena utrpela ťažké zranenia, na následky ktorých zomrela. Moric nebol pod vplyvom alkoholu.

Marián Labuda

Otvoriť galériu

November 2005 - Na českej diaľnici spôsobil nehodu známy slovenský herec. Počas snehovej víchrice dostal šmyk a nešťastne zrazil dve ženy, ktoré stáli na ceste po predchádzajúcej nehode. Herec pôvodne ani nevedel, že niekoho zrazil, musel ho na to upozorniť až ďalší vodič. Súd mu napokon vymeral 10-mesačný trest s odkladom na 30 mesiacov.

Rastislav žitný

Otvoriť galériu

Jún 2008 - Moderátor spravodajstva išiel obrovskou rýchlosťou do zákruty pri obci Rohožník neďaleko Malaciek a zrazil otca so synom. Päťročný chlapček nehodu neprežil. Súd Žitnému vymeral dvojročný trest, z väzenia ho však podmienečne prepustili po 13 mesiacoch.

Deana Horváthová Jakubisková

Otvoriť galériu

Október 2011 - Herečka a producentka usmrtila na priechode chodca. Hoci sa cítila nevinná, dostala 30-mesačný podmienečný trest a zákaz šoférovania na štyri roky. Pozostalým navyše musela zaplatiť odškodné viac ako 38-tisíc eur.

Dara Rolins

Otvoriť galériu

Júl 2010 - Slovenská speváčka žijúca v Česku zrazila 63-ročného motocyklistu. Súd jej vymeral 18-mesačný trest s 2,5-ročným odkladom. Rodine musela speváčka zaplatiť aj tučné odškodné viac ako milión českých korún.

Rady chodcom: Hlavne buďte viditeľní!

Peter Pleva, hovorca Mestskej polície Bratislava

Otvoriť galériu
Peter Pleva.
Zdroj: anc

  • za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený refl exný bezpečnostný odev
  • chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť
  • chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy
  • pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rg, Novy Cas, hum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Generálny riaditeľ WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody: Čoho sa má týkať?
Americký prezident Joe Biden.
Šéf Bieleho domu prijme jordánskeho kráľa: Témou ich rozhovoru bude Blízky východ
Ilustračné foto
V krajine našli tri telá na odľahlom mieste: V rovnakej oblasti sa stratili ľudia! Komu pozostatky patria?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?
Martina Durkáča súdia pre zabitie jeho priateľa Michala Godára († 29).
Foto
Ostro sledovaný proces s hercom Durkáčom: Vypovedal vyšetrovateľ, TOTO sa našlo na tele Godára († 29)!
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Manažérka Krchňáková otvorene: Najviac ju sklamala TÁTO slovenská skupina! Vážne jej toto urobili?
Záchranári sa k uviaznutým ľuďom často nemohli dostať
Foto
Najhoršia katastrofa v histórii krajiny: Desiatky mŕtvych! Vláda sa uchýlila k vážnym opatreniam
Po zranení mu ostala iba takmer neviditeľná jazva
Foto
Orangutan Rakus svojím správaním odrovnal vedcov: A nie je sám! Ktoré zvieratá prekvapili inteligenciou?
Manta Ray dokáže bez problémov preplávať aj dlhšie vzdialenosti.
Foto
Nový prírastok amerického námorníctva: V tomto je prelomová ponorka skutočne výnimočná!
Mount Everest
Najvyššie hory len pre vyvolených? Nepálsky súd odklepol nové pravidlo: Musíme to rešpektovať, tvrdia
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Šéf WHO o útoku na Rafah na juhu Gazy: Mohlo by sa to skončiť... to snáď nie!
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana