Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2016 16:03 | Správy | Domáce správy

Procházka kandiduje na sudcu v Luxemburgu: Drsná reakcia Richarda Sulíka!

Opozičná parlamentná strana Sloboda a Solidarita žiada vládu, aby zamietla kandidatúru Radoslava Procházku na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ.

Post, na ktorý smeruje, totiž považuje za politickú trafiku. Procházka v pondelok (19.9.) presvedčil Súdnu radu, ktorá tesnou väčšinou jedného hlasu odsúhlasila jeho kandidatúru.

Podľa SaS sa rada týmto rozhodnutím snaží prebudovať váženú európsku súdnu inštitúciu na trafiku, pretože odporučila do sudcovskej funkcie bývalého predsedu strany #Sieť.

Ak toto poľutovaniahodné dielo dokoná vláda Slovenskej republiky, medzinárodná blamáž bude na svete,“ domnieva sa predseda opozičnej strany Richard Sulík. V súčasnosti nezaradený poslanec slovenského parlamentu Procházka podľa neho nemá predpoklady riešiť spory na medzinárodnej úrovni. „Nezvládol totiž ani tie domáce vo vlastnej strane, vo vzťahu k voličom a v konečnom dôsledku i vo vzťahu k sebe,“ vysvetlil Sulík. „Radoslav Procházka má sklony klamať, podvádzať a získavať zdroje na financovanie svojich politických aktivít obskúrnym spôsobom,“ doplnil.

Podľa liberálov je nateraz posledným prešľapom Procházku podpora ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) v kauze Bašternák. „Človek s takýmto vlažným prístupom k morálke nemôže byť sudcom, pretože by sa tým dehonestoval nielen sudcovský stav, ale v očiach verejnosti aj atribúty spravodlivosti, medzi ktoré nesporne patria morálne bezúhonní sudcovia,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

 

„Dôrazne preto žiadame vládu Slovenskej republiky, aby Radoslava Procházku do funkcie sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu nenavrhla a nešírila tak o sebe do sveta zvesť, že stratila súdnosť,“ apeloval Baránik. Za Procházku hlasovalo 10 z celkovo 17 prítomných členov Súdnej rady. Opätovnú voľbu musela predsedníčka rady Jana Bajánková vypísať po tom, ako začiatkom tohto roka neuspela v Luxemburgu pôvodná kandidátka Slovenska Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzštiny, ktorá je na súde pracovným jazykom. V júni potom Súdna rada nezvolila nikoho, keď jedinému kandidátovi Jánovi Mazákovi chýbal jediný hlas.

V prípade, že vláda schváli Procházku, bude jeho kandidatúru posudzovať ešte poradný výbor zriadený pri Všeobecnom súde EÚ. Bývalý šéf #Siete sa neobáva, že by vypočutím neprešiel. V pondelok uviedol, že v prípade jeho rozhodnutia kandidovať je dôležitá dlhoročná orientácia na európsku judikatúru a európske súdnictvo v minulosti. Za chyby, ktorých sa dopustil ako predseda mimoparlamentnej #Siete, sa ospravedlnil a vzdal sa jej vedenia. „Uvedomujem si, že je to doma vnímané citlivo, ale na pôde súdneho dvora to nemá dôvod byť takto vnímané,“ povedal členom rady na margo svojho pôsobenia v politike.

Procházka by mal obsadiť jedno z dodatočných miest, ktoré sa Slovensku podarilo vybojovať v rámci reformy luxemburského súdu. Obsadené malo byť už k 1. septembru, tento termín však Slovensko nestihlo. Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ a bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily