Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2016 09:03 | Správy | Domáce správy

Hussein sedel 10 rokov s ľuďmi podozrivými z terorizmu: Exväzeň začal nový život na Slovensku!

Prešiel peklom, no dostal šancu na nový začiatok. Hussein al-Merfedy bol jedným z desiatok väzňov zadržiavaných na americkej vojenskej základni na Kube.

V guantánamskom žalári strávil dlhých 10 rokov bez udania dôvodu a bez akéhokoľvek predchádzajúceho obvinenia. Z utrpenia ho vytrhli až 14. novembra 2014, keď ho armáda posadila do lietadla smerujúceho do neznáma. Odrazu sa ocitol takmer v srdci Slovenska, vo Zvolene, aby tu mohol začať odznova. 

 

V novembri 2014 prijalo Slovensko dvoch mužov z Guantánama, kde Američania väznili ľudí podozrivých z terorizmu. Za mrežami si viac ako 10 hrozných rokov neprávom odsedel aj Hussein al-Merfedy pochádzajúci z Jemenu. Ťažko skúšaný muž pre americký magazín Newsweek priznal, že svoj život si predstavoval inak. Túžil mať rodinu, deti, byť so svo- jimi najbližšími. Krutý osud to však zariadil inak. Hoci dnes už je al-Merfedy na slobode, žije sám, vzdialený od svojej rodiny tisícky kilometrov.

Nový domov

Podľa Newsweeku súd rozhodol o prepustení Jemenčana už v roku 2008, no na Slovensko pricestoval až oveľa neskôr. Takmer 40-ročný muž dostal šancu začať odznova v novom domove vo Zvolene. Ostrihal si dlhé vlasy, aby nevyvolával nechcenú pozornosť. Býva v malom byte na predmestí, a hoci sa u nás už stihol zamilovať, tvrdí, že teraz v jeho živote nie je žiadna láska. „Našiel som si tu zopár kamarátov, s ktorými trávim voľný čas,“ povedal al-Merfedy pre Nový Čas, ktorý ho navštívil u neho v byte. Podľa Newsweeku občas zájde na modlitby do kaviarne v Martine, nakoľko u nás nie je mešita. Susedia s novým nájomníkom nemajú problém, vídavajú ho len sporadicky. Väčšina z nich však ani len netuší, že bol väznený v Guantáname.

Prišlo už 8 väzňov

Pre mužov s podobným osudom, aký postihol al-Merfedyho, je návrat do reality náročný, a ešte o to viac v cudzej krajine. Cítia sa izolovane a zväčša žijú tichým životom. Na Slovensku skončilo osem ľudí, ktorých Američania roky väznili v rámci vojny proti terorizmu. Poslední dvaja vrátane al-Merfedyho prišli v roku 2014. „Tak ako pri predošlých transportoch, aj v tomto prípade ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé z trestného činu terorizmu a pre Slovensko nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko,“ uviedol v tom čase Ivan Netík za ministerstvo vnútra s tým, že ide o pokračovanie dohody s USA z roku 2009.

Drsný žalár

Otvoriť galériu

Väznicu v zátoke Guantánamo zriadili po útokoch, ktoré otriasli svetom 11. septembra 2001. Od januára 2002 tam zadržiavajú osoby podozrivé z napojenia na afganský Taliban alebo teroristickú organizáciu al-Káida. Prezident Barack Obama sľuboval zrušenie tohto žalára, ktorý je známy aj svojím brutálnym zaobchádzaním s väzňami. Doteraz sa tak však nestalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Prieskum odhalil skutočnú pravdu: Toto si Poliaci myslia o ukrajinských mužoch!
Copperfield je jedným z najznámejších iluzionistov všetkých čias.
David Copperfield ako sexuálny predátor?! Ohavné, čo mal robiť deťom
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrôza, koľko obcí Rusko za týždeň dobylo: Obsadia aj Charkov?! Putin prezradil, aké sú ich PLÁNY
Ruský prezident Vladimir Putin.
Británia buchla po stole: Rusku a KĽDR chce klepnúť po prstoch! To sa Putinovi páčiť nebude
(ilustračné foto)
Na internete sa šíri veľké množstvo nenávistných prejavov: Polícia varuje a nevhodné príspevky rieši!
Na snímke zľava tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss starší a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší.
Foto
Vo futbalovom Slovane začali čistky: Kmotrík ml. prehovoril, kto v klube končí
Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu.
Podpaľačský útok na synagógu vidí minister jasne: Išlo o akt antisemitizmu
Foto
Ramsay spravil zmenu v zostave, Grman vynechal tréning: Čaká nás ťažký víkend, odkázal Pardavý
Poľský kamionista zavinil nehodu v Žiline, po zrážke nafúkal.
Foto
Kamionista spôsobil v Žiline nehodu: TAKÚTO spúšť zanechal! Sila, čo polícia zistila
Flag of Poland waving in the wind.
Spolkové krajiny odštartovali iniciatívu: Takto chcú vzťahom s Poľskom vdýchnuť nový život
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj to podpísal! Zákon sa bytostne dotýka služby v armáde: Prichádzajú ZMENY
Harry a William zúria ako nikdy predtým.
DRZOSŤ Harryho a Meghan nemá hraníc: Je toto normálne? Chorý kráľ ZÚRI ako nikdy!