Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2016 01:15 | Správy | Zahraničné správy

Angela Merkelová veľký dôvod na radosť nemá: Prepad v krajských voľbách!

Krajské voľby v Berlíne podľa spresnených odhadov verejnoprávnej televízie ZDF vyhrala sociálna demokracia (SPD) s 22,4 percenta hlasov.

Koaličná Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej skončila s 18 percentami druhá, Alternatíva pre Nemecko (AFD) je s 12,9 percenta piata. Doterajšia koalícia SPD a CDU každopádne po voľbách pokračovať nebude, na to jej hlasy nestačia. Nahradiť by ju mala ľavicová trojkoalícia SPD, Zelených a Ľavica.

Práve Zelení a Ľavica sa do berlínskeho zastupiteľstva s odhadovanými 15,9, respektíve 15,7 percenta hlasov dostanú s prehľadom a skončia na treťom a štvrtom mieste. Na radnicu ich bude zrejme nasledovať aj Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá by sa vďaka 6,2 percenta hlasov mala do zastupiteľstva vrátiť. Odídu z neho naopak Piráti, ktorí prepadli a dostali podľa odhadov len okolo 1,5 percenta.

Ak sa odhady, do ktorých sú teraz započítané aj priebežné výsledky, potvrdia, bude vo svojej funkcii môcť pokračovať súčasný primátor Michael Müller zo sociálnej demokracie. Očakáva sa, že novú koalíciu v nemeckom hlavnom meste, ktoré je zároveň jednou zo 16 spolkových krajín, vytvoria Zelení s Ľavicou. Práve takú si podľa prieskumov Berlínčania želajú najčastejšie. Väčšinu s približne 89 kreslami v 149 člennom zbore by mala mať pohodlnú.

 

Aj keď sociálni a kresťanskí demokrati, ktorí vládnu aj na spolkovej úrovni, skončia na prvých dvoch miestach, príliš dôvodov na radosť nemajú. Pre CDU by bolo 18 percent zatiaľ vôbec najhorším výsledkom v Berlíne a pokračovaním neúspešného trendu z tohtoročných krajinských volieb. Pre SPD by 22,4 percenta znamenalo vyrovnanie doteraz najhoršieho výsledku v nemeckej metropole. Obe strany oproti voľbám v roku 2011 stratia cez päť percent hlasov.

Výsledok hlasovania môže naopak sláviť Ľavica, ktorá by sa mohla posilniť o zhruba štyri percentá oproti minulým voľbám, a FDP, ktorá by mala získať o zhruba 4,5 percenta viac. Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá do berlínskeho zastupiteľstva vstúpi vôbec prvýkrát, bude tak mať zákonodarcu už v desiatich krajinských snemoch alebo zastupiteľstvách. Zároveň ale strana nezopakuje dva týždne starý úspech z Meklenbursko-Predného Pomoranska, kde v krajinských voľbách získala cez 20 percent hlasov a porazila aj CDU.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily