Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2016 11:02 | Správy | Servis | Zdravie

Skutočný príbeh Kristíny: Ako som prestala fajčiť! Čo mi skutočne pomohlo?

Toto je môj príbeh. Osobný príbeh víťazstva nad cigaretami. Rozhodla som sa prestať. Prečo? Pre mňa! Ročne v dôsledku fajčenia na Slovensku zomrie približne 11 000 ľudí.

No ani to nás neodradí, aby sme fajčili. Veď to nemusíme byť práve my. Naučila som sa, že ak chcete prestať fajčiť, prvé, čo musíte urobiť, je naozaj chcieť. Čo sa deje po tomto rozhodnutí? Neviem ani, koľko cigariet denne z nás robí tuhého fajčiara. Ja som to mala tak striedavo, boli dni, keď ich padlo aj desať, inokedy, keď som bola doma s našimi, ani jedna. Ako mnoho fajčiarov, aj ja som sa klamala, že mám všetko pod kontrolou. Nemala som. Nikdy som vlastne nechcela prestať - tak naozaj. Hovorí sa, že to prvé, čo musíte urobiť, keď chcete prestať fajčiť, je naozaj chcieť. Preto, keď som sa jedno júnové ráno zobudila presne s týmto pocitom, vedela som, že musím konať. Dnes s cigaretami končím!

Deň prvý

Veď to musí byť úplne jednoduché, proste si nezapálim a bodka. Keď som sa pýtala kamarátky Zuzky, ako prestala, povedala mi, že sa jednoducho na to vykašľala. Táto veta ma veľmi nakopla, lebo naozaj, v podstate nič iné za tým nie je. Iba uvedomiť si, že sa máte natoľko radi, že toto svojmu telu už viac robiť nebudete. Žiadne - prestanem, keď dofajčím škatuľku, pretože žiadna nikdy nebude tá posledná. Utekám spočítať zostávajúce cigarety. Jedenásť. Otváram kôš a hádžem doň tri eurá... 

Deň druhý

Tri eurá... Niekedy v obchode váhame, či si kúpiť o pár eur drahšiu kozmetiku alebo topánky, no vôbec nám neprekáža dávať tri eurá každý druhý deň v podstate za samovraždu. Hlúpe. Zakladám si pokladničku, respektíve zaváraninový pohár, kam budem hádzať tri eurá zakaždým, keď by som si za iných okolností kúpila cigarety. Párkrát ma prepadla chuť, no zatiaľ ju dokážem racionálne odohnať.

Otvoriť galériu

Deň tretí

Prišla kríza. Navzdory všetkým mojim motivačným myšlienkovým pochodom mám obrovskú chuť si zapáliť. Kolegyne ma volajú na fajčiarsku prestávku, idem s nimi, ale nezapálim si. Musím sa však priznať, že sa nenápadne snažím vkradnúť do centra cigaretového dymu. V tej sekunde sa ozýva moje svedomie a mozog. „Kristína, seriózne, čo to robíš? Bola si pevne rozhodnutá, nezapálila si si už viac ako 60 hodín, to znamená, že vieš nefajčiť. Nedaj sa tou závislosťou ovládať. Si pán tvorstva a nedokážeš vyhrať ani nad obyčajnou cigaretou? Vzchop sa a vycúvaj preč z toho dymu. Ak si zapáliš, tak si slaboch, obyčajný slaboch a kecálek a ešte aj klamár. Bodka,“ čistil mi žalúdok môj vnútorný hlas.

Deň štvrtý

Moja vôľa stojí na kraji útesu, pretože idem na kávu. Čo tam, preboha, budem asi tak robiť, keď nebudem fajčiť? Veď káva a cigareta, to je ako jin a jang, Pat a Mat, Pepek námorník a jeho špenát... Idem do trafiky a kúpim si aspoň tie milé, malé, neškodné cigary s vanilkovou príchuťou. Veď to nie je cigareta, to si môžem dať... Opäť sa však našťastie ozýva zvyšok zdravého rozumu. „A dosť, si normálna? Nemôžeš si hľadať náhrady! Ide o princíp. Momentálne je jedno, či budeš fajčiť cigy, cigary, orechové listy alebo mätu. Dovoľ mi pripomenúť ti, že si urobila jedno z najlepších rozhodnutí svojho života – nefajčiť! Chceš to všetko iba tak zahodiť? Štvrtý deň nefajčíš a teraz si zapáliš iba preto, že nevieš, čo s rukami? Aj škôlkar vie, čo s rukami,“ týra ma môj rozum. Má však pravdu, my ľudia vieme cestovať do vesmíru a nevieme, čo s rukami, keď nefajčíme.

Týždeň

Výborne, dostala som sa cez pekelný týždeň. Niekto si povie, že je to iba týždeň, ale ja to pokladám za všetko. Moja nefajčiarska aplikácia v mobile ma pochválila, že si vediem dobre. Vďaka, ja viem. Pochválil ma aj môj priateľ a som na seba ešte viac hrdá, pretože to zvládam, aj keď on stále fajčí. Celý týždeň, vždy, keď ma prepadla chuť, som sa snažila zamerať svoju pozornosť na niečo iné. Veď aj múdra aplikácia mi povedala, že nutkanie na cigaretu do minúty prejde. Má pravdu. Ani som sa nenazdala a bolo to fuč. Som na seba hrdá.

Otvoriť galériu

Dva týždne

Prišlo to. Môj prvý nefajčiarsky styk s vínom. Nebudem klamať, mám chuť si zapáliť. Veď čo sa stane? Rozum reaguje. „Nie, Kristína, tak to nefunguje. Dnes si isto nedáš iba jednu a ani sa nenazdáš, budeš opäť fajčiť a nadávať si, aká si bola hlúpa. Rozhodla si sa nefajčiť. Nefajči. Už prešli dva týždne!“ Aj keď viem, že má pravdu, snažím sa kamarátku nenápadne presvedčiť, aby sme išli do podniku, kde majú vodné fajky. A zrazu v ňom sedíme. Rozum ma však našťastie neopúšťa. „Naozaj si sa práve cez pol mesta dotrepala do podniku iba kvôli vodným fajkám? Nehanbíš sa? Už ťa neteší, že ty si tá, ktorá nad závislosťou vyhráva? Nehľadaj náhrady!“ Má pravdu!

Mesiac

Už je to skvelé, pripadám si, že som nad vecou. Teším sa na všetky činnosti, pri ktorých som bola zvyknutá fajčiť a teraz nefajčím. Nútia ma rozmýšľať nad tým, prečo som to robila tak dlho. Pokladnička hlási úsporu takmer 50 eur, moje dýchanie je čistejšie, cítim sa lepšie. Pripadám si, ako keby sa mi aj ľahšie chodilo. Za našetrené peniaze sa idem odmeniť. Zaslúžim si.

Dva mesiace

Vždy som sa obávala, že aj keď prestanem niekedy fajčiť, cez leto to určite nevydržím. Myslela som si, že to technicky nie je možné. Dovolenky, festivaly, lákavé terasy či iba relax pri vode. K tomu cigarety patria. Lenže, nepatria. Všetky tieto veci si vychutnávam omnoho viac, keď už nie som otrok. Cigarety ma neovládajú, nenútia, nevolajú. Nekazia mi konverzácie s nefajčiarmi, necítim sa pred nimi previnilo, že si idem zapáliť. Je krásne byť voľná a nesmrdieť.

Otvoriť galériu

77 dní

Presne dnes, keď čítate môj príbeh, ubehlo 77 dní, odkedy nefajčím. Ani neviem, aká bola tá posledná cigareta. Nazývam ju šťastná. Za peniaze v šporkaske si o chvíľu budem môcť dopriať víkendový pobyt vo wellness hoteli. Aj keď iba cez zľavový portál. Haha. To nič, ide o princíp. S odstupom času to nebolo vôbec také ťažké, ako sa na začiatku zdalo. Vyhrala som. Nad tou hroznou a mučivou túžbou, ktorá ma sprevádzala dlhé roky. Vyhrala som, som pán tvorstva! Urobte to aj vy.

Čo sa deje v tele od poslednej cigarety?

Po 20 minútach: Nikotín zvyšuje krvný tlak a zvyšuje tep. Podľa odborníkov už 20 minút po dofajčení poslednej cigarety sa fajčiari cítia lepšie, pretože sa tlak krvi i pulz vrátia k normálnym hodnotám.

Po 8 hodinách: Cigarety obsahujú mnoho škodlivých látok, medzi nimi aj oxid uhoľnatý - CO. Po 8 hodinách hladina CO v krvi klesne, navráti sa normálna hladina kyslíka.

Po 24 hodinách: Začína sa znižovať pravdepodobnosť infarktu.

Po 48 hodinách: Začínajú opäť rásť nervové zakončenia, zlepšuje sa chuť a čuch.

Po 2 týždňoch až 3 mesiacoch: Psychická závislosť slabne. Zlepšuje sa krvný obeh, a dokonca aj funkcia pľúc až o 30 %. Chôdza sa stáva ľahšou a svižnejšou.

Po 1 - 9 mesiacoch: Zlepšuje sa imunita, ustupuje kašeľ, uvoľňujú sa dutiny, znižuje sa únava, mizne dýchavičnosť, pľúca sa vyčistia a začne v nich znova rásť riasinkový epitel, ktorý znižuje riziko infekcií.

Po 5 až 15 rokoch: Riziko infarktu a ischemickej choroby srdca je výrazne znížené. Riziko mŕtvice je po piatich rokoch rovnaké ako u ľudí, čo nikdy nefajčili.

Po 10 rokoch: Riziko rakoviny pľúc je o viac ako polovicu nižšie v porovnaní s fajčiarmi. Riziko rakoviny ústnej dutiny, krku, pažeráka, močového mechúra, obličiek a pankreasu sa výrazne znižuje.

Po 15 rokoch: Riziko infarktu je rovnaké ako u ľudí, ktorí nikdy nefajčili.

Metódy, ktoré vám pomôžu prestať

Otvoriť galériu
Žuvačky
Zdroj: iStock

1. Žuvačky, náplasti, cukríky

Uvoľňujú do tela nikotín a znižujú tak abstinenčné príznaky. Na rozdiel od cigariet do organizmu nedostávate iné škodliviny obsiahnuté v dyme. Ceny od 10 do 20 €.

2. Biorezonancia

Úlohou biorezonancie je odstrániť abstinenčné príznaky a chuť na cigaretu pomocou magnetickej rezonancie. Úspešnosť tejto metódy je 75 - 80 %. Cena jednej terapie je od 50 do 100 €.

Otvoriť galériu
Akupunktúra
Zdroj: iStock

3. Akupunktúra

Funguje na základe stimulácie niektorých bodov v tele vyvolanej vpichom špeciálnych ihiel. Týmto spôsobom sa narúšajú toxické usadeniny v tele. Jedno sedenie stojí od 7 do 15 €.

Otvoriť galériu
Hypnoterapia
Zdroj: iStock

4. Hypnoterapia

Vďaka práci s podvedomím pod vedením kvalitného psychoterapeuta sa dokážete zbaviť okrem iného aj závislosti od fajčenia. Cena od 50 € za hodinu.

Otvoriť galériu
Aplikácie do mobilu
Zdroj: iStock

5. Aplikácie do mobilu

Motivačné aplikácie, ktoré vás budú podporovať vo vašom rozhodnutí prestať fajčiť. Pomôžu, keď sa dostaví nutkanie, pochvália vás, keď vydržíte nefajčiť, a presne vám vypočítajú čas aj peniaze ušetrené nefajčením. Väčšina v nich je však, bohužiaľ, v angličtine. Vyskúšať môžete napríklad Smoke Aware, No More, Smotivator, Stop Smoking či Quit Now.

Zdravie fajčiarov nepresvedčí

Tabak môže v EÚ za 700 000 úmrtí ročne. Na Slovensku v dôsledku fajčenia zomrie približne 11 000 ľudí ročne. Podľa pneumologičky Sone Šimkovej, zaoberajúcej sa odvykaním od fajčenia, hlavným problémom je, že fajčiari napriek týmto hrozivým číslam nemajú záujem prestať. „Argument zdravia je pre fajčiarov mizivý, ak nie nulový, pretože zdravie sa u fajčiarov, žiaľbohu, nepovažuje za hodnotu. Peňaženka zaberá trochu viac, ale na cigarety sa aj u nízkopríjmových skupín nájde vždy, aj keď nie je na chlieb,“ vraví Šimková.

Otvoriť galériu

Ako vojna

Začiatok fajčenia je vecou psychiky. „Často cigaretou kompenzujeme pocity menejcennosti, chceme sa vyrovnať iným, chceme byť módni. Ak chceme potom prestať, zistíme, že sme závislí a musíme si objasniť, prečo vlastne fajčíme. Udrieť päsťou po stole a povedať si dosť bolo krivdy, kým nám to nepovie naše telo chorobou,“ radí peumologička.

Telo fajčiara veľmi trpí. Doktorka Šimková to dokonca prirovnáva k vojnovému konfliktu. „Prirovnala by som to k situácii v Sýrii. Niekde sa bojuje, niekde je pokoj, ale všade vládne veľký stres - strach zo smrti. Keď človek prestane fajčiť, je to ako stav prímeria. Zač­ne sa povojnová reorganizácia a regenerácia. Niečo sa opraviť dá, niečo nie...“

Mýty

Každý fajčiar podľa Šimkovej večer prestáva a ráno znova začína s fajčením. Veľký mýtus podľa nej panuje aj o abstinenčných príznakoch. „Niežeby neboli, ale 25 % fajčiarov si po dôkladnej príprave odvykania na cigaretu ani nespomenie. Ďalším 50 % to ide ťažšie. Nechýba im až tak nikotín, ale najmä rituál zapálenia si, blažené ničnerobenie, nezáväzné táranie pri káve, fajčiarske prestávky, jednoducho fajčiarska družnosť. Iba zvyšných 25 % je reálne a ťažko závislých od nikotínu.Takáto závislosť sa rovná závislosti od heroínu. Tu si odvykanie vyžaduje pevné rozhodnutie a odborné vedenie spolu so spoluprácou okolia.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?