Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2016 09:00 | Šport | Tenis

Finalistka juniorskej US Open Kužmová: Tenisu obetujem všetko, na priateľa nemám čas!

Dýcha pre tenis a svoju rodinu. Finalistka minulotýždňovej juniorky US Open Viktória Kužmová (18) obetovala pre šport, ktorý miluje, skoro všetko.

Presťahovala sa za lepšími tréningovými podmienkami z Košíc do Bratislavy, študovala diaľkovo a plní si svoje športové sny. „Na priateľa nemám čas, každý týždeň som v inom kúte sveta,“ priznala v rozhovore pre Nový Čas Viki Kužmová, ktorá v boji o titul z US Open podľahla domácej hráčke  Dayovej 3:6, 2:6.

? Pamätáte si deň, keď ste po prvý raz zobrali do ruky tenisovú raketu?

To si veľmi nepamätám, pretože som nemala ani tri roky. Ale máme nejaké videá z tých čias, keď som bola malá a začínala som hrať. Takže si to občas s rodinou pozrieme.

 

? Pomysleli ste si niekedy, že budete hrať v New Yorku vo finále grandslamovej juniorky a budete mať našliapnuté na veľkú kariéru?

Vtedy som myslela skôr na to, aby som vyrástla a bola väčšia ako sieť (smiech). Ale ako som trénovala, sledovala som grandslamy, juniorské, ale aj ženské. Jasné, je to sen každej začínajúcej tenistky. Vždy som však chcela hrať Wimbledon. Neviem prečo, ale ťahalo ma to tam. Vždy som hovorila, že to je turnaj, ktorý chcem raz z tých štyroch najviac vyhrať.

? US Open ste zvládli skoro na výbornú. To „skoro“ je tá čerešnička na torte, ak by bol titul. Čo k nemu chýbalo?

Chýbali mi trochu aj sily, ktoré som nemala po semifinále. Na kurte som do toho dala všetko, nemôžem nič povedať. Súperka však v ten deň hrala lepšie. V dôležitých momentoch zahrala rozhodujúce údery.

Otvoriť galériu

? Aká, kedy a kde bude oslava? Odmenili ste sa nejakým darčekom, napríklad kabelkou, alebo niečím podobným, čo vám bude finále pripomínať?

Vo finálový večer som bola vonku s trénerom a známymi, ktorí žijú v New Yorku. Dali sme si malú večeru a ráno sme sa presúvali na iný turnaj. Nič som si nekúpila, lebo to bolo prvýkrát, čo som bola večer vonku. Počas tohtoročného US Open som chodila do hotela až večer a nevládala som už ísť nikam von.

? Nachádzate sa na športovej križovatke – prechod z juniorskej kategórie do seniorskej už mnoho talentov nezvládlo. Nebojíte sa toho?

Ja som nad tým ešte veľmi neuvažovala. Ženské a juniorské turnaje sú trochu iné. Celý rok som sa sústredila na ženské turnaje. Ale z rozprávania starších hráčok viem, že je dôležite chytiť sa na prvých 25-tisícových turna­joch, uhrať nejaké body a udržať sa v stovke rebríčka. Je to ťažké, ale treba veľa pracovať.

? Prezraďte najbližšie tenisové plány. Plus – kde sa vidíte povedzme o tri roky?

Zostanem v Amerike, potom idem na dlhší trip do Austrálie a potom domov. O tri roky, dúfam, že už budem v prvej stovke svetového rebríčka.

Otvoriť galériu
Zdroj: jb, internet, tivi.sk

? Čo všetko ste obetovali tenisu? Čo všetko ste ešte ochotná mu obetovať?

Obetovali sme s rodinou tomu naozaj všetko. Otec s mamou robia maximum pre mňa aj moju sestru, aby sme mali tie najlepšie podmienky na tenis. Obetovala som aj školu, chodila som iba v rámci individuálneho štúdia na skúšky, bolo to naozaj ťažké. Presťahovala som sa do Bratislavy, kde mám lepšie podmienky ako v Košiciach. Bolo toho veľa, ale myslím, že je to na dobrej ceste.

? Nechýbajú vám Košice?

Chýbajú, a veľmi! Mám tam celú rodinu aj kamarátov. Ale som rada, keď tam môžem prísť aspoň na pár dní. Rada chodím domov a vidím rodinu, to je jasné. Ale chápem, že musím byť v Bratislave a trénovať, to je prvoradé, a chápe to aj rodina.

? Aký je váš najväčší športový sen?

Chcela by som sa dostať na grandslamy a niečo tam uhrať. Nehovorím, že rovno nejaký vyhrať... Je to ťažké, ale je to môj sen. Uvidím, ako to bude...

? Dávnejšie ste povedali, že vašimi tenisovými vzormi sú Nadal a Šarapovová. V prípade Marie, ktorú potrestali za doping, to ešte platí? Myslíte si, že sa vráti na Tour?

Nevidím do toho, ako to bolo u nej. Ale vždy som mala rada jej štýl hry a ako sa prejavovala na kurte. Myslím si, že keď jej vyprší trest, tak sa vráti. Stále trénuje a domnievam sa, že pre ňu, aj keď by začínala od nuly, by to nebol nejaký problém...

? Tenis je drahý šport. Vedú si vaši rodičia evidenciu, koľko ich už stála vaša príprava?

Nemyslím si, že si to vedú, ale mne aj sestre Katke dali veľmi veľa. Ja si to naozaj veľmi vážim, lebo nie každý má vytvorené také podmienky, ako som mala ja. Aj sestra sa pomaly rozbieha na turnajoch ITF a verím, že aj ona sa dostane na grandslamy.

? Rozprávate sa so sestrou o tenise?

Veľmi nie, otec aj mama o ňom skoro stále hovoria, tak my sa snažíme baviť o iných témach.

? Čo pre vás znamená vaša rodina, máte už aj priateľa?

Rodina je pre mňa všetko. Ja by som pre ňu tiež všetko spravila. Priateľa ešte nemám, nemám veľa času. Každý týždeň som v inom kúte sveta, tak by sa to asi nedalo ľahko skĺbiť.

? Ste členkou projektu podpory športovcov Stars for Stars. Pomáha vám to?

Áno, aj čo sa týka financií, aj reklamy alebo vybavovania voľných kariet na turnaje. Naozaj mi to pomáha v mojom napredovaní.

? Aký je podľa vás slovenský tenis?

Myslím, že je zdravý, máme veľa hráčov v TOP 100, žien aj mužov. Aj veľa mladých talentov, ktoré preň predstavujú budúcnosť.

Otvoriť galériu

Kužmovej najväčšie úspechy: Majsterka sveta do 14 rokov, víťazka jun. štvorhry na US Open 2015, finalistka jun. dvojhry na US Open 2016, semifinalistka na jun. Wimbledone 2015, víťazka ôsmich ženských turnajov ITF s dotáciou 10 000 USD, Talent roka 2012 a 2014, niekoľkonásobná majsterka SR vo dvojhre i štvorhre.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mib

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!