Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2016 08:10 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideoOnline

Rozruch na záver historického summitu v Bratislave: Rázne vyhlásenie talianskeho premiéra!

Bratislava sa v piatok stala hlavným mestom Európy.

Metropola Slovenska sa v piatok stane najdôležitejším centrom Európskej únie. Na summit sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných. "Summit je historický aj tým, že doteraz sa lídri stretávali v Bruseli, aby riešili otázky finančnej krízy, bezpečnosti, migrácie. Toto je prvýkrát za desať rokov, čo sa stretávajú mimo Bruselu, prvýkrát vo formáte 27 a prvýkrát, čo sa budú venovať Európskej únii ako takej," vysvetľuje

Lídri budú rokovať na Bratislavskom hrade a neformálny obed si dajú na lodi. Bratislavský summit by mal byť akýmsi počiatkom procesu, ktorý bude prebiehať šesť mesiacov. Vrcholiť by mal v marci pri príležitosti osláv 60. výročia Rímskych zmlúv. Ako už viacerí predstavitelia avizovali, summit by mal byť vhodným priestorom na diskusiu lídrov o tom, kde sa momentálne EÚ nachádza a kam sa má uberať.

Summit ale preskúša nervy nejedného Slováka. V Bratislave budú totiž veľké dopravné obmedzenia

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Summit v Bratislave
23:38

Online prenos z bratislavského summitu sa končí. Aktuálne správy nájdete na Čas.sk. Ďakujeme za pozornosť.

22:20

Taliansky premiér opäť zaútočil na Nemecko, ako to urobil na summite EÚ vlani v decembri: "Krajiny musia rovnakým spôsobom dodržiavať pravidlá týkajúce sa deficitu, musia dodržiavať aj iné pravidlá, napríklad ohľadne prebytku obchodnej bilancie. A existuje niekoľko krajín, ktoré ich nedodržiavajú, ide hlavne o Nemecko."

K migračnej kríze Renzi povedal, že buď EÚ podpíše dohodu s africkými krajinami, alebo to urobí Taliansko samo. "Myslíme si, že by bolo oveľa lepšie, ak by zasiahla EÚ, ale ak EÚ tvrdí, že to nie je jej prioritou, mali by sme zakročiť sami," dodal taliansky premiér.

22:16

Reforma Európskej únie musí byť hlboká. Nemôžeme sa uspokojiť iba s výlučne povrchnými riešeniami. Treba mať odvahu hovoriť o všetkom, vyhlásila na tlačovej konferencii po skončení neformálneho summitu EÚ v Bratislave poľská premiérka Beata Szydlová. Podľa jej slov, ktoré sprostredkovala agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24, nesmie byť žiadna téma na začiatku reformy Únie tabu.

21:26

Český premiér Bohuslav Sobotka sa podľa dostupných mediálnych informácií tešil zo skutočnosti, že medzi navrhovanými krokmi je množstvo krokov, ktoré presadzovala i Česká republika. Ide predovšetkým o prepojenie bezpečnostných databáz, čo by malo prispieť k evidencii všetkých osôb prekračujúcich hranice Európskej únie. Český premiér zdôraznil, že v záveroch summitu sa nehovorí o žiadnych kvótach a že tam nechýba ani návrh, ktorý predpokladá pozornosť, ktorá sa bude venovať radikalizácii a preventívnym opatreniam vrátane vyhosťovania islamistických extrémistov.

21:03

Taliansky premiér Matteo Renzi odmietol počas tlačovej konferencie prehovoriť na jednom pódiu s Merkelovou a Hollandom, uviedol to portál express.co.uk. Dôvodom mal byť nesúhlas s ich politikou. "Nemôžem byť na jednom pódiu s Merkelovou a Hollandom, pretože nesúhlasím s ich názormi na ekonomiku a migráciu. Nie je to spor. Taliansko to nevníma rovnakým spôsobom," povedal Renzi. Premiér vyjadril nesúhlas s výsledkami neoficiálneho summitu. 

 

 

20:57

Merkelová pripustila, že Európa sa momentálne nachádza v kríze. Domnieva sa, že bolo nevyhnutné sa dohodnúť na spoločnom pláne, ktorý je politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Mala na mysli najmä šesťmesačné obdobie, ktoré vyvrcholí na budúci rok v marci 60. výročím Rímskych zmlúv. Hlavnými témami, ktoré rezonovali počas diskusie, boli bezpečnosť a migrácia a v rámci nej návrhy ako zastaviť ilegálnu migráciu.

Pomocnú ruku ponúkla cieľovým krajinám pre utečencov. Lídri si podľa jej slov uvedomujú, že ľudia sa obávajú o bezpečnosť, ako aj terorizmu, a aj keď sa už veľa vecí urobilo, potrebujeme ďalšiu spoluprácu v oblasti ochrany.

20:53

Rokovania s Veľkou Britániou po referende o vystúpení z EÚ musia viesť k stavu, kedy bude jasné, že sa oplatí byť členom únie."Toto sme schopní dosiahnuť. Na rozdiel od Veľkej Británie vieme, čo chceme. Naše stanovisko je jasné a bude okamžite použité, keď bude aplikovaný článok 50 Lisabonskej zmluvy," povedal Fico s tým, že EÚ chce mať s Veľkou Britániou naďalej dobré vzťahy.

Podľa Fica však odmietame politiku, že si niekto bude vyberať to najlepšie z torty, ktorá je na stole. "Ak niekto má záujem o výhody EÚ, musí garantovať všetky slobody, ktoré sú pre EÚ dôležité," zdôraznil. Slovenský premiér pripomenul, že vo Veľkej Británii pracuje asi 70 000 Slovákov.

20:51

Predseda Európskej rady Donald Tusk poukázal na to, že milióny Európanov sa  necítia bezpečne. "Ľudia majú obavy z toho, čo sa deje, z nedostatočnej kontroly. Obávajú sa migrácie, terorizmu, aj o svoju ekonomickú budúcnosť. Musíme odstrániť nedostatky z minulosti, nebudeme pokračovať tak ako doteraz," zdôraznil. "Aby sme vytvorili sľubnú európsku budúcnosť, posilníme spoločný trh a zvýšime investície. Chceme udržať naše hodnoty a zabezpečiť budúcnosť pre našich občanov. Dúfam, že bratislavský summit povedie k obnoveniu dôvery v Európsku úniu, aby ľudia verili, že splníme svoje sľuby," povedal Tusk.

20:45

Maďarský premiér Viktor Orbán označil summit 27 krajín EÚ v Bratislave za neúspešný. podľa neho sa nepodarilo zmeniť "sebazničujúcu a naivnú" politiku, ktorú únia zastáva v migračnej kríze. Za jediný úspech označil schválenú podporu pre Bulharsko pri ochrane jeho hraníc s Tureckom. 

"(Summit) bol celkovo bezvýsledný, pretože sa nepodarilo zmeniť migračnú politiku Bruseli," povedal Orbán na tlačovej konferencii. 

20:18

Bratislavská deklarácia, ktorú v piatok prijali lídri na summite, sa zaoberá migráciou, vnútornou a vonkajšou bezpečnosťou krajín, hospodárskym a sociálnym rozvojom. 

20:03

Bratislavský neformálny summit lídrov 27 krajín EÚ na Bratislavskom hrade bol úspešný a jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Po skončení summitu to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

Podľa jeho slov berúc do úvahy aj defekty, ktoré vnímame, všetci považujú EÚ za najlepší projekt pre Európu. "Sme presvedčení, že sa nedá hodiť spiatočka, ale že musíme ísť naďalej dopredu, lebo prosperita, stabilita a bezpečnosť v Európe sa nedá inak garantovať, len cez EÚ," podčiarkol slovenský premiér.

Fico priznáva, že v EÚ sú členské štáty a tie majú často rôzne názory a nápady. "My si myslíme, že je veľmi správne byť v budúcnosti konkrétnejší a zrozumiteľnejší v plánoch, ale aj vo vysvetľovaní zmyslu EÚ najmä pre generácie, ktoré nemajú možnosť porovnávať," podotkol.

20:01

"Bulharsko čelí vážnemu problému. Je treba, aby sme sa na to nepozerali ako na veľký problém Bulharska, ale ako veľký problém celej EÚ. Bulharsko v tom nie je samé," povedal Juncker. 

19:49

Podľa nemeckej kancelárky sa lídri 27 krajín EÚ dohodli na potrebe obmedziť alebo zastaviť nelegálnu migráciu. Za pozitívny začiatok hľadania kompromisu označila Merkelová návrh krajín V4 ohľadom flexibilnej solidarity v migračnej politike. "Musíme posilniť ochranu vonkajších hraníc," dodal francúzsky prezident Hollande.

Téma migrácie rozdelila EÚ do dvoch táborov. Česká republika a Slovensko sa zaradili ku krajinám, ktoré odmietli povinné kvóty na prerozdelenie utečencov. 

19:45

"Stabilitu a prosperitu v Európe môžeme zaručiť len vďaka Európskej únii," povedal premiér Fico po ukončení summitu. 

19:38

Európski lídri sa na bratislavskom summite zhodli na návrhu konkrétnych krokov pre posilnenie dôvery občanov v EÚ, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

 

19:34
19:32

Merkelová a Hollande sľubujú spoluprácu na vytvorení "úspešnej" Európy po brexite.  

19:30

Lídri krajín EÚ opúšťajú hrad po ukončení summitu. 

19:25

Európska komisia sa rozhodla poskytnúť Bulharsku 108 miliónov eur na ochranu vonkajších hraníc.

19:17

Merkelová a Hollande prichádzajú na tlačovú konferenciu.

18:39

Hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska na Twitteri oznámil, že summit sa skončil.

18:19

Všetko je pripravené na blížiacu sa tlačovú konferenciu.

18:11

Účastníci vrcholnej schôdzky Európskej únie v Bratislave hľadajú, takmer tri mesiace po rozhodnutí Britov odísť z EÚ, plán pre ďalšie mesiace. Viacerí z nich menovali dve hlavné témy, na jednej strane bezpečnosť vrátane ochrany vonkajších hraníc únie pred náporom ilegálnych migrantov, na strane druhej oživenie konjunktúry a boj proti nezamestnanosti.

S odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje o tom informovala v správe zo slovenskej metropoly tlačová agentúra DPA. V materiáli sa pripomína, že nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová upozornila na nutnosť konať a na skutočnosť, že "sa nachádzame v kritickej situácii". Summit sprevádzala otvorená a čestná diskusia s množstvom prienikov názorov.

18:08

Migračná politika Európskej únie (EÚ) by mala byť založená na princípe flexibilnej solidarity. 

"Je potrebné zastaviť prílev nelegálnych migrantov. Štáty V4 preto zdôrazňujú, že posilnená spolupráca s tretími krajinami, vrátane Turecka, a ochrana vonkajších hraníc únie, patria medzi kľúčové nástroje. V4 považuje za účinný spôsob boja s migráciou ochranu hraníc členských štátov EÚ a tretích krajín nachádzajúcich sa na migračných trasách," uvádza sa to vyhlásení. Z hľadiska bezpečnosti hovorí V4 o potrebe vyrovnania sa s terorizmom a cezhraničným zločinom.

17:25

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložil v piatok účastníkom summitu 27 členských štátov Európskej únie v Bratislave "návrh harmonogramu pre pozitívnu agendu", akúsi Bratislavskú cestovnú mapu obsahujúcu 14 konkrétnych bodov. Realizáciou obsahu viac ako tucta projektov by EÚ mala podľa predkladateľa do polovice budúceho roka preukázať svoju akcieschopnosť.

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, a to aj s odvolaním sa na sprievodný list Junckerom predloženého dokumentu. Juncker zverejnil niektoré zo svojich predstáv už v stredajšom vystúpení o stave EÚ na pôde Európskeho parlamentu.

Figurujú medzi nimi rýchla výstavba európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, vyslanie 200 osôb na posilnenie ochrany bulharsko-tureckej štátnej hranice a vybudovanie systému ETIAS, ktorý by mal slúžiť na evidenciu vstupov na územie a registráciu v členských štátoch EÚ. Spomínajú sa však aj zdvojnásobenie prebiehajúceho európskeho investičného programu, zriadenie investičného plánu pre Afriku a vybudovanie operačnej centrály civilných i vojenských misií EÚ.
Dokument obsahuje i konkrétne termíny pre schválenie jednotlivých krokov na pôde Európskej rady, respektíve Európskeho parlamentu.

17:13

Robert Fico zverejnil na Facebooku fotku zo spoločnej plavby. "S európskymi lídrami sme strávili príjemné chvíle pri obede na lodi počas plavby po Dunaji. Bratislava vyzerala očarujúco. Aj obedové menu bolo symbolické. Ochutnali sme slovenské víno, pričom jedlo bolo európske, " napísal na sociálnu sieť premiér. 

13:53
14:39
16:10

Český premiér Bohuslav Sobotka verí, že Bratislava bude začiatkom pozitívneho prelomu vo fungovaní EÚ.

16:38

Od 16:00 pokračuje druhé pracovné rokovanie lídrov na Bratislavskom hrade.

16:28
16:32

Na bezproblémový pobyt lídrov EÚ v Bratislave počas plavby luxusnou loďou Regina Danubia dohliadali bezpečnostné zložky.

15:45

Summit v Bratislave prilákal aj zahraničné médiá. Na snímke televízny reportér počas živého vstupu v tlačovom centre v Inchebe. 

15:43

Na snímke tlačové centrum v Inchebe.

15:39
15:40

Dopravné obmedzenia na Moste SNP v Bratislave dňa 16. septembra 2016.

14:47

Belgický europoslanec a predseda politickej skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente (EP) Guy Verhofstadt v predvečer summitu v Bratislave vyzval 27 lídrov EÚ, ktorí v hlavnom meste Slovenska rokujú o budúcnosti EÚ, aby "znovu vynašli Európu". Bývalý belgický premiér, ktorý bude v mene EP viesť rokovania s Londýnom o brexite, vo štvrtok do Bratislavy odkázal, aby premiéri a prezidenti prítomní na podujatí diskutovali o novom spôsobe európskej spolupráce, aby sa dohodli na ukončení patovej situácie a urobili EÚ dynamickejšou, modernejšou a efektívnejšou.

14:37
14:39
14:40

Lídri EÚ sa na obed presunuli na luxusnú osobnú loď Regina Danubia.

14:24

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave zaznamenalo počas dnešného dňa bezproblémovú prevádzku. Medzi dvadsiatku delegácií, ktoré pristáli na najväčšom slovenskom letisku, patril predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a mnohí iní.

„Nezaznamenali sme žiaden prípad cestujúceho, ktorý by z dôvodu dopravných obmedzení zmeškal svoj let," informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Ivan Trhlík.

14:10

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje vznik európskej armády. Uviedol to podpredseda SaS Ľubomír Galko v súvislosti s dnešným summitom v Bratislave. "Vývoj politickej situácie v blízkosti hraníc EÚ poskytuje silné dôkazy o tom, že európska bezpečnosť má nadnárodný rozmer. Preto európske integračné úsilie treba namieriť do oblasti zahraničnej politiky, obranných stratégií a vytvorenia vojenských spôsobilostí," povedal. Európska únia je bez vojenskej opory podľa neho "obrom na hlinených nohách".

13:55
13:56

Zábery zo spoločného fotenia účastníkov summitu.

13:21

Francúzsko si podľa prezidenta Hollanda želá, aby spolu s ním aj Európa mohla zabezpečiť "svoju vlastnú ochranu, svoju vlastnú obranu v rámci NATO s naším americkým partnerom". "Každý si musí uvedomiť, že ak sa Spojené štáty rozhodnú stiahnuť sa, Európa musí byť schopná brániť sa" vlastnými silami, uviedol Hollande pri príchode na summit EÚ v Bratislave.

13:06

Metrpola Slovenska sa kvôli summitu zmenila na mesto duchov. Pozrite si nezvyčajné zábery na vyľudnenú Bratislavu!

13:03

Centrum Bratislavy je vďaka obmedzeniam vyľudnené. Partia chlapcov využila prázdne cesty v na ceste v srdci Bratislavy si zahrali futbal priamo na vozovke. Video nájdete v článku.

12:54

Európa potrebuje novú víziu, potrebuje, aby sa zmenila agenda. Povedal to predseda gréckej vlády Alexis Tsipras. "Potrebujeme sociálnu Európu s rastom, zamestnanosťou a prosperitou pre všetkých ľudí," uviedol Tsipras. Zároveň upozornil na to, že EÚ nesmie ísť zlým smerom.

12:43

Na margo brexitu Schulz zopakoval, že ekonomické vzťahy Spojeného kráľovstva a únie sú obojstranne prospešné a ich prerušenie by uškodilo obom stranám. V záujme zachovania ekonomických vzťahov Schulz nie je ochotný obmedziť základné európske slobody – voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu.

12:42

V súvislosti s riešením migračnej krízy Schulz uviedol, že ak povinné kvóty nefungujú a nájdeme efektívne riešenie na báze dobrovoľnosti, tak ho podporí. Maďarské referendum o kvótach, ktoré je naplánované na 2. októbra, označil za krok, ktorý nič nerieši, a rovnako sa nedá spoliehať len na návrat neúspešných žiadateľov o azyl do ich štátov pôvodu, dodal.

12:42

Po bilaterálnych rokovaniach pred summitom som naladený optimisticky a dúfam, že na summite v Bratislave zvíťazí jednota a dialóg, uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Jeho vyjadrenie zaznelo počas neformálneho summitu európskych lídrov v Bratislave.

12:33

Kiska pripomenul "zvláštnu náladu", pesimizmus a kritiku voči únii. "O únii sme zabudli povedať pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Napriek tomu všetkému ale skutočnosť a výsledky európskej spolupráce sú oveľa lepšie ako táto nálada," zdôraznil. Podľa neho ide v EÚ o krízu dôvery a sebadôvery. "Myslím si, že nikto nemá zázračné riešenie, ako toto obdobie prekonať a dôveru obnoviť. Ale môžeme na tom začať pracovať," povedal Kiska, ktorý by si želal, aby bratislavský summit ukončil emocionálne rozdelenie Európy. "A keby ľudia v celej Európe počuli z Bratislavy, že priekopy boli zasypané a priepasti preklenuté. Keby Európa vyslala jasný signál o jednote a spoločnej budúcnosti," vyhlásil prezident.

12:32

 "Želám si, aby bratislavský summit EÚ odštartoval obnovenie dôvery. Naša spoločná Európa nám za to stojí," vyhlásil Kiska. Lídri by si mali postaviť jasné body a presný časový plán v oblastiach, ktoré nás spájajú. "Ako napríklad bezpečnosť, ochrana a kontrola hraníc Schengenu," doplnil Kiska.

12:22
12:21
12:20
12:29

Aktuálna situácia v Bratislave.

12:18

Členovia Európskej únie musia ukázať, že sa vedia zlepšovať, apelovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Sú pred nami neľahké úlohy. Ide o to ukázať, že sa vieme zlepšovať. A to v oblasti vnútornej i vonkajšej bezpečnosti, ale aj pri vytváraní pracovných miest," zdôraznila spolková kancelárka. Merkelová ako ďalšie výzvy spomenula digitalizáciu či rozvoj vnútorného trhu.

11:30

"Česká republika sa domnieva, že by sme nemali strácať čas diskusiou o európskych inštitúciách. Chceli by sme sa sústrediť skôr na tie praktické veci pre každodenný život občanov, teda na bezpečnosť a prosperitu," vysvetlil český premiér Bohuslav Sobotka (na fotke vľavo) ohľadom summitu v Bratislave.

Sobotka sa neobáva, že výstup zo summitu bude pre nezhody slabý. "Je tu veľmi silná vôľa EÚ, aby sme pokračovali v spolupráci. Vecí, na ktorých sa zhodneme, je veľké množstvo. Rozprávame sa o bezpečnosti, boji proti terorizmu, o zastavení nelegálnej migrácie," apeloval Sobotka. Je presvedčený, že je veľa pozitívnych vecí, ktoré môžu občanom pomôcť a vrátiť im pocit, že Európa je nástrojom na riešenie problémov, a nie ich príčinou. 

11:03

Bratislavský summit je podľa OĽaNO-NOVA úspechom slovenskej diplomacie, ale zároveň premárnená príležitosť na riešenia, ktoré mohlo ponúknuť Slovensko v čase, kedy ho Európa a svet počúva viac ako inokedy. "Vláde Roberta Fica (Smer-SD) sa nepodarilo do obsahu rokovaní presadiť témy, ktoré sú pre Slovensko kľúčové, ako napríklad energetická bezpečnosť. Plánovaný projekt plynovodu Nord Stream, ktorý pripravuje Nemecko s Ruskom a mal by obchádzať Slovensko, nás môže pripraviť až o 800 miliónov eur ročne," doplnilo OĽaNO-NOVA.

11:00

Bezpečnosť a istoty občanov členských krajín EÚ vníma dnešný svet rizikovejšie, ako pred niekoľkými rokmi. Výrazne k tomu prispela a prispieva migračná vlna. Treba jasne povedať, že viaceré členské krajiny, aj keď pod paľbou kritiky z Bruselu, ju zvládli oveľa lepšie ako samotná Únia, uviedol Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a predseda Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory.

10:40

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dorazila na summit v Bratislave.

08:31

Bezpečnosť počas summitu je prvoradá.

08:30

Posledné úpravy pred Bratislavským hradom.

09:30

Holandský premiér Mark Rutte prichádza na summit.

10:19

Príchod oficiálnych delegácií na summit aj bežná prevádzka, všetko prebieha na bratislavskom letisku tak, ako bolo plánované. Podľa hovorkyne Letiska Milana R. Štefánika Veroniky Ševčíkovej sa zatiaľ nevyskytli žiadne komplikácie. Väčšina cestujúcich pritom podľa jej slov rešpektovala odporúčania a dostavila sa na letisko v dostatočnom časovom predstihu pred odletom.

10:30
10:32

Nábrežie Dunaja je stráženejšie viac než kedykoľvek predtým. Kvôli delegácii plávajúcej po Dunaji sú policajti takmer na každých troch metroch.

09:34

Dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen prichádza na summit.

10:11
10:12

Pri Šafárikovom námestí su obrnené transportéry. Jedna strana Starého mosta je pre chodcov uzavretá. Prístupy kontroluje polícia. Nad mestom krúžia vrtuľníky.

09:59

Bratislava sa zmenila na mesto duchov. Na uliciach je minimum ľudí, Šafárikovo námestie je uzavreté pre autá.

09:57

Európska únia nemôže nahradiť NATO. Na margo diskusií o spoločnej európskej armáde to vyhlásila prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite. "Nepočula som, že by niekto vytváral európsku armádu. Hovoríme o lepšej spolupráci v obrane, o lepšom využití aktuálnych vojenských kapacít. Ale nemôžeme nahradiť NATO," zdôraznila litovská prezidentka.

09:51

Štyri krajiny z Vyšehradskej skupiny (V4) predložia na summite spoločný text s návrhmi na riešenie problémov únie. Maďarský premiér Viktor Orbán to povedal v rozhovore pre maďarský rozhlas. "Krajiny V4 pripravujú (text), a predložíme ho... ako spoločný návrh Vyšehradskej štvorky Európskej rade, toto bude významný okamih v živote týchto štyroch krajín," citovala z vyjadrení Orbána agentúra Reuters.

09:24

Boj proti nelegálnej migrácii a hrozbe terorizmu je jednou z dvoch priorít, na ktoré sa chce Česko sústrediť pri rokovaniach. Český premiér Bohuslav Sobotka to vyhlásil pred odletom do Bratislavy. "Európa musí byť schopná vyrovnať sa s nelegálnou migráciou," zdôraznil Sobotka a podčiarkol aj nutnosť aktívne čeliť hrozbe terorizmu. Pripomenul tiež, že "do budúcnosti treba uvažovať o vzniku spoločnej európskej armády".

09:24

"V dobe po brexite bolo nevyhnutné sa stretnúť. Dvadsaťsedem lídrov bude viesť veľmi úprimnú diskusiu o stave únie. Verím, že pripravíme plán najdôležitejších tém, ktoré treba v najbližšom pol roku prebrať. Nepochybujem, že tento summit bude z toho pohľadu úspechom," deklaroval premiér Robert Fico.

09:15

Európska únia ako projekt stráca podporu svojich občanov, ľudia ju zvyknú kritizovať, preto je potrebná reflexia. Po príchode na summit to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, prináša veľa dobrých vecí, ale ľudia to berú ako samozrejmosť," upozornil šéf slovenskej diplomacie s tým, že si všímame len veci, ktoré nás rozdeľujú.

09:09

V blízkosti letiska su početné policajné hliadky. Obchvat uzatvárajú len v prípade, ze sa z letiska smerom do centra premiestňujú delegácie. Krátko pred deviatou ho uzavreli z dôvodu prejazdu českého predsedu vlády Bohuslava Sobotku. Doprava v hlavnom meste je aj naďalej plynulá a bez problémov.

09:06

Britská spravodajská stanica BBC v tejto súvislosti pripomenula, že lídri EÚ sa v Bratislave schádzajú bez účasti zástupcov zo Spojeného kráľovstva a okrem iného sa budú radiť o tom, ako znova nadobudnúť dôveru v EÚ. Na programe stretnutia však nie je debata o budúcich vyjednávaniach s Britániou, ale pohľad do budúcnosti tohto bloku ako zoskupenia pozostávajúceho už len z 27 krajín.

08:47

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval lídrov krajín Európskej únie na "triezvy a brutálne úprimný" pohľad na problémy celého bloku v čase po šokujúcom hlasovaní Británie za vystúpenie z únie. Tusk to uviedol vo vyhlásení vydanom v predvečer neformálneho bratislavského summitu hláv štátov a predsedov vlád 27 členských krajín EÚ.

08:41

Policajti odkláňajú kamióny v smere do Bratislavy k Samsungu vo Voderadoch. Stojí ich tam už niekoľko desiatok. Vodiči hromžia, ze sa nemôžu dostať ani do Senca. Vyštartovať budú môcť najskôr o desiatej. Premávka je plynulá, netvoria sa žiadne kolóny. Na ceste je minimum áut.

08:37

Najvýznamnejšou úlohou summitu podľa slovenského premiéra je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie. "Ak odštartujeme v Bratislave proces a povieme si, že EÚ je jedinečný projekt, na ktorom nám záleží, rovnako si priznáme nejaké chyby a súčasne pomenujeme konkrétne témy, na ktoré sa chceme v nasledujúcich mesiacoch sústrediť, tak to bude mimoriadne úspešný summit," konštatuje Fico.

08:24

Polícia upozorňuje na ďalšie aktuálne dopravné obmedzenia v centre hlavného mesta. Potrvajú do 9.30 h, premávku usmerňuje polícia. "Podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie budú uzatvárané Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie, Námestie armádneho generála Ludvíka Svobodu, a to od Šafárikovho námestia a z opačnej strany od Mlynskej doliny," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

08:18

Summit lídrov EÚ neobmedzí pacientov, upozornili bratislavské nemocnice i záchranári. Fungovať budú v štandardnom režime. Na dnešný deň sú však zdravotnícke zariadenia pripravené, a to organizačne, personálne i kapacitne.

08:13

Pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy to ale bude ťažký deň. Treba sa pripraviť na výrazné obmedzenia. 

08:11

Celý svet dnes upriamuje svoj zrak na Bratislavu. Slovenská metropola hostí novinárov z celého sveta - zo Spojených štátov, Mexika, Južnej Afriky i z Japonska. 

08:11

Dobré ráno. Vítame vás pri online prenose z bratislavského summitu lídrov Európskej únie.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu