„Kde neboli tie nešťastné mrazy, úroda by mala byť lepšia ako vlani. I tak máme zber posunutý asi o desať dní, čo spôsobil chladnejší jún a mokrejší i studenší júl. Pre hrozno však nie je optimálny ani nie celkom štandardný september, v ktorom sú dosť vysoké teploty,“ hovorí Miloš Ševčík, výrobný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky.
Ako dodáva, keď ide o kvalitu hrozna, podľa predbežných výsledkov by mohol byť vynikajúci rok. „Má pekné cukry, trošku vyššie kyseliny a keby to optimálne dozrelo, tak by sa to mohlo dostať do ideálnej zhody. Dôležité bude počasie do začiatku októbra. Vo vinohradoch, kde neboli mrazy, by malo byť hrozna viac ako vlani. Kto predvídal a ošetroval hrozno pred múčnatkou alebo peronospórou, ten by mohol mať dobrú úrodu. Hoci víno robí jeseň, rok bol každopádne náročný,“ uzavrel.