Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2016 13:54 | Správy | Zahraničné správy

Pan Ki-mun po 10 rokoch odchádza z čela OSN: Svetoví politici ho sklamali!

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal, že ho sklamali mnohí svetoví politici.

Tí sa podľa neho starajú viac o udržanie moci ako o zlepšenie životov obyvateľov svojich krajín. Nerozumie napríklad, prečo sa Sýria stala "rukojemníkom" závisiacim od osudu jediného človeka, jej prezidenta Bašára Asada, informovala v stredu tlačová agentúra AP.

Pan Ki-mun, ktorému sa tento rok končí jeho desaťročné pôsobenie vo funkcii generálneho tajomníka OSN, poskytol agentúre pri tejto príležitosti rozhovor. Hovoril v ňom otvorene o stave sveta a svojich úspechoch, neúspechoch aj pocitoch márnosti počas pôsobenia na čele OSN. "Ľudia hovoria, že som mlčal, že som nehovoril verejne o ľudských právach, ale môžem vám povedať, že som o nich hovoril viac ako ktorýkoľvek zo západných predstaviteľov, ktorí sú veľmi opatrní," citovala ho AP.

Hovoril tiež otvorene o svojej nespokojnosti s tým, ako OSN funguje. Podľa neho je nereálne od generálneho tajomníka OSN očakávať, že bude "takmer všemocný", pretože rozhodnutia robia členské krajiny medzinárodnej organizácie a generálny tajomník ich uplatňuje, nepresadzuje vlastné iniciatívy a politiku, zdôraznil.

 

OSN by podľa Pan Ki-muna mohla byť oveľa výkonnejšia, ak by mala "rozumný rozhodovací proces", ktorý by nevyžadoval konsenzus Valného zhromaždenia OSN a vyjadrenia Bezpečnostnej rady OSN. Súčasný stav podľa neho dáva jednej krajine právomoc zablokovať niečo, na čom sa dohodnú všetky ostatné, alebo to celkom zmierniť. "Je to správne? Je to rozumné v 21. storočí, keď máme 193 členských krajín?" opýtal sa.

Ako príklad uviedol deklaráciu o utečencoch a migrantoch, pripravovanú pre tematicky zameraný summit. Pri rokovaní o kompromisnom texte vypadol Panov návrh, aby bolo každoročne presídlených desať percent utečencov vo svete. Členské štáty OSN môžu rýchlo a bez problémov zmeniť požiadavky na konsenzus, pokračoval. Pan Ki-mun uviedol, že jeho generácia v Južnej Kórei nadobudla vzdelanie v duchu učení čínskeho filozofa Konfucia, ktorý zdôrazňoval harmóniu, ľudskosť, súcit, slušnosť a čestnosť. "Vždy som kládol verejný záujem pred osobný," zdôraznil.

Západní politici sa podľa Pana vyjadrujú prostredníctvom vyhlásení, čo je ľahké, a niekedy naňho podľa jeho slov vyvíjali tlak, aby niečo nehovoril alebo niektorú krajinu nenavštívil. Pan však povedal, že robil to, čo chcel, pretože považuje osobné stretnutia svetových politikov za zásadné pre ukončenie konfliktov alebo záležitostí ako klimatická zmena či boj proti chudobe.

Chaos, v ktorom sa nachádza dnešný svet, nespôsobili ľudia, ale "vedúci predstavitelia". Pre mnohých z nich je najdôležitejšie, aby boli zvolení, "nech to stojí, čo to stojí". A keď sa dostanú do funkcie, vládnu ľuďom a nerešpektujú ich hlasy, dodal Pan Ki-mun. Namiesto odporúčania svojmu nástupcovi by rád odkázal členským krajinám OSN, aby boli jednotnejšie a viac uprednostňovali spoločné záujmy pred národnými záujmami jednotlivých krajín, uviedla AP.

Keď Pan Ki-mun 31. decembra 2016 vo funkcii generálneho tajomníka OSN skončí, vráti sa domov do Južnej Kórey, nemieni však kandidovať na prezidenta, o čom už kolujú dohady, povedal. Bude sa usilovne snažiť prispieť k zmiereniu so Severnou Kóreou, ak na to bude príležitosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku