Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2016 11:42 | Správy | Domáce správy

Slováci, pripravte sa: Už tento piatok o 20:54 sa vám oplatí sledovať oblohu!

Milovníci hviezdnej oblohy budú môcť v piatok 16. septembra pozorovať polotieňové zatmenie Mesiaca.

To nastáva, keď sa Mesiac ako vesmírny súputník dostane pri svojom obiehaní okolo Zeme len do jej polotieňa, čiže nie do zemského tieňa, ako je to v prípade jeho zatmenia. Piatkové zatmenie Mesiaca je pritom označované aj ako zatmenie úrodného splnu, pričom prívlastok "úrodný" sa používa pre spln, ktorý nastáva v septembri. TASR o tom v stredu informoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Mesiac by mal vyjsť okolo 18.46 h (platí pre stredné Slovensko) a od Zeme bude vzdialený 365 000 km. Pri východe môže mať oranžové sfarbenie, čo ale spôsobí zemská atmosféra, nie jeho zatmenie. Začiatok polotieňového zatmenia sa odhaduje na 18.55 h, avšak táto fáza vizuálne pozorovateľná nie je. Mesiac sa bude postupne noriť do polotieňa a jeho ľavá horná časť bude mierne tmavnúť. Počas maximálnej fázy o 20.54 h, čo by mal byť podľa astronómov najzaujímavejší úkaz, bude jeho severovýchodný okraj tmavší a môže to vyzerať, akoby bol mierne "začadený". Koniec zatmenia nastane po takmer štyroch hodinách o 22.54 h. "Najlepšie bude zatmenie viditeľné vizuálne alebo ďalekohľadom asi pol hodiny pred a po maximálnej fáze. Výraznejšie stmavnutie bude na fotografiách exponovaných objektívmi s dlhšími ohniskovými vzdialenosťami," približuje Rapavý.

Ďalšie polotieňové zatmenie bude na Slovensku pozorovateľné 11. februára 2017, výraznejšie čiastočné zatmenie nastane 7. augusta 2017 a úplné zatmenie Mesiaca bude 28. júla 2018.

 

Dávne civilizácie vnímali zatmenie Mesiaca rôzne, niektoré sa ho báli, iné ho považovali za dobré znamenie. V Mezopotámii napríklad verili, že zatmenie je zlým znamením, ktoré predpovedá koniec vládcu. Inkovia sa úplného zatmenia Mesiaca báli. Mysleli si totiž, že bol napadnutý nebeským jaguárom, ktorý ho požiera, a preto je krvavý. Kmeň Luiseno v južnej Kalifornii zas veril, že Mesiac je chorý a potrebuje ich pomoc, preto mu spievali a modlili sa, aby mu prinavráti zdravie. Navahovia sa pohľadu na zatmenie vyhýbali, pretože im záležalo na rovnováhe vesmíru, ktorú zatmenie narušuje a oni môžu zísť zo svojej dobrej životnej cesty. Pozitívne vnímali zatmenie černosi kmeňa Batammariba (Togo a Benin). Tí verili, že práve to je vhodný čas na riešenie starých sporov a hnevov.

Najstaršia zmienka o zatmení je z 15. februára 3379 pred n. l. od starých Mayov, ale ide údajne len o zatmenie nimi vypočítané. Najstarší záznam skutočného pozorovania čiastočného zatmenia je z 2. februára 746 pred n. l. u Babylončanov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...