Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2016 16:52 | Správy | Servis | Trh práce

Chcete vedieť, o koľko viac zarobí váš šéf? Takto je to s platmi na Slovensku!

Na Slovensku stále prevládajú regionálne rozdiely v platoch. Platí, že viac zarobia ľudia pracujúci v Bratislave ako v Prešove.

Topmanažéri pritom zarobia 4,5-krát viac ako pomocní pracovníci. "Stredná hodnota platu na Slovensku je najvyššia v Bratislavskom kraji a najnižšia je v Prešovskom kraji. Rozdiely sú pomerne veľké. V Bratislavskom kraji sa zarába nad 1200 eur, to je mediánová hodnota, čiže polovica ľudí zarába viac ako táto hodnota, kým v Prešovskom kraji sú ľudia s platom 800 eur. Treba naozaj povedať, že viac ako polovica ľudí v tomto kraji zarába menej ako je 800 eur," vyčíslil na dnešnej konferencii Hospodárskych novín manažér Platy.sk Miroslav Dravecký. To podľa jeho slov však neznamená, že život v Prešovskom kraji je horší. "Náklady na život sú v Bratislave iné ako v Prešove, hlavne čo sa týka bývania," podotkol Dravecký.

V porovnaní s rokom 2010 sa poradie krajov z hľadiska porovnania zárobkov nezmenilo. "Najvyššie platy sú v Bratislavskom kraji, najnižšie sú v Prešovskom. Z hľadiska porovnania celého Slovenska, stále platí aj v tomto roku aj pred tými približne šiestimi rokmi, že žiadny z krajov nepresahuje celonárodnú hodnotu mediánu. Stále Bratislava vyskakuje výrazne viac oproti iným krajom," priblížil Dravecký.

Momentálne podľa jeho slov plat Prešovčana predstavuje 64 % toho, čo zarába Bratislavčan. "V roku 2010 to bolo 62 %. Takže sa trošku regionálne rozdiely zlepšili, ale nie je to nič dramatické," myslí si Dravecký s tým, že táto situácia nie je špecifická len pre Slovensko. "V každej krajine sú platy v ekonomicky silných regiónoch najmä okolo hlavných miest výrazne vyššie ako v ostatných odľahlejších regiónoch," objasnil Dravecký.

 

Portál Platy.sk sa pozrel aj na to, aké sú na Slovensku rozdiely medzi vrcholovými manažérmi, kam patrí napríklad riaditeľ kvality či generálny riaditeľ a pomocnými pracovníkmi. V súčasnosti topmanažéri na Slovensku zarábajú 4,5-krát viac ako robotníci. "V roku 2010 zarábali 4,7-krát viac, teda nepatrne viac. Sú tlaky odborových organizácií aj v zahraničí, aby rozdiely neboli také obrovské, preto by sa mali manažérske platy zverejňovať. Aspoň v istých typoch spoločností, napríklad tie, ktoré sú na burze," priblížil Dravecký.

Podobná situácia je aj v okolitých krajinách. "V Českej republike je to 5,1-násobok, v Maďarsku o niečo menej, ale viac ako na Slovensku, prekvapivo v Chorvátsku je to 3,6-násobok a najrovnostárskejší sú Fíni, kde je to 2,6-násobok. Z toho vyplýva, že Slovenská republika je naozaj v regióne V4 taký štandard a sú krajiny, kde sú rozdiely ďaleko vyššie a sú krajiny, kde je to menej," dodal Dravecký.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú