Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2016 11:55 | Správy | Politika
Exkluzívne

Premiér Fico: Sťahovanie z Bonaparte! Kam pôjde z luxusného bytu?

Prvý veľký rozhovor po voľbách! Trvalo pol roka, kým premiér Robert Fico (51) prelomil mlčanie o svojom zdraví, kauze Bašternák aj atmosfére vo vnútri Smeru.

Napriek mnohým hlasom o jeho vyčerpaní si pri rozhovore nedával servítku pred ústa. Dnes vám prinášame prvú časť exkluzívneho interview, ktorý poskytol Novému Času. Druhú časť, v ktorej hovoril o učiteľoch, daniach, Dankovi aj Nicholsonovej, nájdete už zajtra v Novom Čase Nedeľa.


Nedávno ste absolvovali náročný kardio-chirurgický zákrok. Ako ste teraz na tom zdravotne?

Aj u mňa platí tá vtipná poznámka, že keď sa človek po štyridsiatke zobudí a nič ho nebolí, tak je mŕtvy. Ja som si v minulosti užil svoje s chrbticou, pamätáte si, ako som si odtrhol achilovku na futbale, a potom prišli problémy..., ktoré sú už za mnou a cítim sa perfektne.

Je pravda, že máte po operácii stále pri sebe k dispozícii lekára?

Nie. Nerobte zase zo mňa totálneho pacienta, ja som vynechal iba dve zasadnutia vlády. Pravda je taká, že po návrate z nemocnice som letecky absolvoval zahraničnú cestu a nikto nevedel, ako budem reagovať na zmeny tlaku a podobne. Vtedy bol so mnou lekár.

Otvoriť galériu

Nedvíha vám tlak ani fakt, že viac ako dva mesiace, každý pondelok, prichádzajú protestovať pred komplex Bonaparte, kde bývate, stovky ľudí? Protestujú proti vám aj proti ministrovi vnútra Kaliňákovi.

Je to výsledok politiky nenávisti, ktorú dnes robí opozícia. Všimnite si, že dnes nie je predmetom opozično-vládneho súboja to, v akom stave je krajina z hľadiska ekonomiky, sociálnych vecí a financií... Čo majú povedať, že máme historicky najvyššiu zamestnanosť? Alebo najvyšší hospodársky rast? Alebo že máme pod kontrolou verejné financie? Tak prichádzajú s politikou absolútnej nenávisti, bez dôkazov, obvinenia, burcujú...

Na tie protesty však chodia aj ľudia, ktorí s opozičnou politikou nemajú nič spoločné.

Ja teraz neriešim, kto tam príde a kto nie... Keď my máme na mítingu 5-tisíc ľudí, tak tam neprídete, lebo vás to nezaujíma, ale keď niekam príde tristo ľudí, tak je to všade. Nechcem teraz hodnotiť pohnútky ľudí, každý má právo na svoj názor, ale to, čo robí opozícia, je nebezpečné - dnešná opozícia nepredstavuje žiadnu alternatívu. Neviem, za kým by išiel pán Sulík alebo pán Matovič, keby bolo treba riešiť plyn pre Slovensko, netuším, čo by robili, keby mali na krku predsedníctvo v Rade EÚ... To neznamená, že my nie sme nenahraditeľní, ale táto partia robí politiku, ktorá je pre túto krajinu mimoriadne nebezpečná. Tiež treba povedať, že táto vláda nemá alternatívu. Nie je skrátka možné predstaviť si vládu inak pri tých stranách, ktoré sú dnes v parlamente. 

Ľudí vyhnala do ulíc kauza podnikateľa Bašternáka. Sú podozrenia, že mu štát neoprávnene vrátil na daniach 2 milióny eur. Pritom minister Kaliňák od Bašternáka kúpil byty a ten istý Bašternák vlastní aj komplex Bonaparte, kde si prenajímate byt vy s rodinou.

Otvoriť galériu

Kauza, vždy sa použije nejaký názov... Ja za Robertom Kaliňákom stojím, úplne mu dôverujem. Neporušil žiaden zákon a všetky obvinenia, ktoré naňho opozícia vyťahuje, stoja na vode. Kontext nejakých malých protestov by som vnímal vo svetle toho, ako na Slovensku pôsobí opozícia. Je to čisto opozičný míting, prečo by som ho mal komentovať?

Tie protesty však máte pod oknami, kde žijete spolu s manželkou a synom. Im to neprekáža?

Opozičný míting je opozičný míting.

Napriek tomu, čo tvrdíte, je veľa ľudí, ktorí sa nemôžu zbaviť pocitu, že sú tu prepojenia politikov a podnikateľov, ktorí obchodujú najmä so štátom a získavajú tak peniaze nás všetkých.

Orgány činné v trestnom konaní majú voľné ruky. Ja som za to, aby sa všetky podozrenia vysvetlili. Ministri a členovia mojej vlády vedia, že nikto nie je špeciálne chránený a nenechám poškodiť meno Smeru a naše dlhoročné pôsobenie tým, že by som niekoho umelo podporoval. Hádam vám nemusím pripomínať, ako som počas svojej prvej vlády odvolal jedenástich ministrov... Keby som bol presvedčený, že ktorýkoľvek minister nemá v tejto vláde čo robiť, tak tam jednoducho nebude.

Nemyslíte, že keby pán Kaliňák odstúpil, alebo vy by ste sa presťahovali z Bonaparte, otvoril by sa priestor na transparentné vyšetrenie tých podozrení?

My ale nemôžeme ustupovať pred obvineniami, ktoré sú postavené na vode! Toto odmietam. A k tej druhej časti otázky – prečo konečne nenapíšete, že premiér má právo na byt, ktorý mu platí štát? Takto býva napríklad prezident Kiska. Ja som však povedal, že si nájdem byt, ktorý bude spĺňať reprezentačné účely a budem si ho sám platiť. Ukázal som médiám nájomnú zmluvu, preukázal som, že mám finančné prostriedky na zaplatenie. V tom byte prijímam významné návštevy, premiérov... Ale som pripravený vyriešiť si svoju bytovú otázku. Už si hľadám pozemok, lebo si chcem postaviť dom. Ale dnes som predseda vlády a na fungovanie a reprezentáciu potrebujem adekvátne priestory. Takže som tam, kde som a zatiaľ nevidím dôvod, aby som odniekiaľ utekal len preto, lebo mi Matovič so Sulíkom vykrikujú pod oknami.

Na bratislavskej Ahojke vlastníte vinohrad, chcete stavať tam?

Tento pozemok bol zaradený do vinohradníckej oblasti a nie je použiteľný na stavebné účely. Môžete byť úplne pokojní, nič sa tam nebude diať.

Kde teda?

Mám niekoľko tipov a chcem si postaviť štandardný rodinný dom. Dúfam, že to nebudete považovať za škandál.

Kedy chcete začať stavať?

Dom sa stavia tak dva tri roky, hľadám si pozemok a postupne si to pripravujem.

Otvoriť galériu

Ale je to pech, že váš byt je práve v dome Bonaparte, ktorý vlastní podnikateľ Bašternák, nie?

Kto, keď v minulosti robil akékoľvek legálne obchody, mohol tušiť, že nejaký podnikateľ bude mať v budúcnosti problémy? Jednoducho, tak sa to vyvinulo...

Sú podozrenia, že vyšetrovanie kauzy Bašternák nejde, ako by malo, lebo ho vyšetrujú práve ľudia podriadení ministrovi Kaliňákovi. Je to správne?

Minister vnútra nemá žiaden vplyv na vyšetrovateľov, tí sú procesne nezávislí a minister nemôže dať týmto ľuďom žiadne pokyny, takisto ako nemôže dať žiadne pokyny prokurátorovi alebo sudcovi. Títo ľudia majú voľné ruky a vyšetrujú. Preto nehovoríte pravdu, ak tvrdíte, že Kaliňáka vyšetrujú ľudia, ktorých on riadi, alebo sú mu podriadení.

Ale môže zavolať napríklad policajnému prezidentovi, ktorý má priamo na starosti týchto vyšetrovateľov.

Môže mu zavolať, ale len kvôli kvôli technickým veciam súvisiacim z chodom polície, nie kvôli vyšetrovaniu. A opakujem vám, minister Kaliňák nie je z ničoho obvinený, sú tu len výkriky opozície bez akýchkoľvek dôkazov.

Pomery v Smere aj ministra Kaliňáka kritizujú v súčasnosti tiež europoslanci Beňová a Zala. Je to prejav napätia vo vašej strane?

Boli by ste veľmi radi, keby nejaké napätie bolo, ale nie je. Títo ľudia v európskom parlamente úplne stratili cit pre realitu a sú mimo. Nemám dôvod sa týmito vyjadreniami zaoberať, nemajú akýkoľvek vplyv na politiku Smeru ani na mňa.

Druhú časť rozhovoru s premiérom Ficom o ambíciách Andreja Danka či nových daniach nájdete už zaj tra v Novom Čase Nedeľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video