Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2016 06:57 | Správy | Politika

Premiér Robert Fico prelomil mlčanie: Drsný odkaz učiteľom!

Premiér prelomil povolebné mlčanie. Nedávno Nový Čas priniesol prvú časť exkluzívneho rozhovoru s Robertom Ficom, kde sa po prvý raz vyjadril ku kauze Bašternák a naznačil svoje sťahovanie z luxusného komplexu Bonaparte.

Dnes prinášame druhú časť rozhovoru, v ktorom zaznel aj drsný odkaz premiéra učiteľom, podnikateľom a... aj fajčiarom. 

V minulý pondelok sa začal školský rok. Prekvapilo vás, že sa po prázdninách opäť začína hovoriť o ďalšom štrajku učiteľov?

Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorým boli najviac zvýšené platy zo všetkých. A môžeme hovoriť o ďalšom 24 % zvýšení v horizonte nasledujúcich troch rokov. Čo by, preboha, za to dali iní, keby mohli povedať, že majú zákonom garantované 24 % zvýšenie platu! My plníme to, čo sme sľúbili, teraz v septembrovej výplate by mali vidieť prvé 6 % zvýšenie. Ja nemám rád štatistiky, lebo po­dľa nich ak jeden zjedol celé kura a druhý žiadne, tak štatisticky zjedli obaja pol kuraťa. Ale v priemere je plat učiteľa naozaj okolo 1 100 eur, veď to je o 200 eur nad priemer v národnom hospodárstve! Ja považujem iniciatívu, ktorú robia bratislavskí učitelia, za nelegálnu, pretože predsa ide mimo kolektívneho vyjednávania. Treba tiež povedať, že oficiálne školské odbory sa k tomu nepridali. A po ďalšie, teraz idem naozaj už trošku tvrdo na to, ale, prepáčte mi... Dva mesiace boli doma, aj títo páni z Bratislavy, a prvé, čo urobili 4. septembra, je, že prišli do práce a ohlásili štrajk. Prečo nepracovali cez letné prázdniny a prečo neprotestovali cez leto? Nie, oni dva mesiace oddychovali a hneď po tom, ako prvý deň prišli do roboty, začali rozprávať o tom, že idú štrajkovať. Pri všetkej úcte k učiteľom, ak by sme ich úväzky rozdelili na ten plat, tak zistíme, že ich hodinová mzda je naozaj veľmi zaujímavá. Každý chce viac, každý.

 

Vy sám v týchto dňoch chodíte s vládou na výjazdy do problematických regiónov, kde je najvyššia nezamestnanosť. Ohlásili ste akčné plány, ale fungujú?

Z hľadiska zamestnanosti sa dostávame na historické maximum. Historické maximum bolo v roku 2008 a teraz nám do toho chýba asi 5 000 ľudí! Nezamestnanosť je na úrovni okolo 9,4 % a sme už na hranici, keď sa už nedá znížiť. Teraz ma dobre počúvajte, čo vám poviem. Chodíme po okresoch, kde je nezamestnanosť okolo 14-15 %. Jeden zamestnávateľ za druhým nám hovorí, že nevedia nájsť pracovnú silu, dokonca aj na nekvalifikované práce. Mnoho ľudí odmieta pracovať. Aj preto dostal minister práce jasný pokyn, že musíme oddeliť tých, ktorí prácu nemajú, ale chcú pracovať, od tých, ktorí pracovať odmietajú. Predsa nie je možné, aby zamestnávateľ v Lučenci, ktorý ponúkal prácu v poľnohospodárskej oblasti a mzdu 850 eur, nevedel nájsť nikoho.

Otvoriť galériu

Pri tých výjazdových rokovaniach bol taký jeden moment... Keď ste prišli do Vranova nad Topľou, tak si jeden pán pred vami kľakol. Čo vám vtedy prebleslo mysľou?

Ja som zažil už množstvo emócií v politike, všelijakých. Nebudem teraz opisovať takú alebo onakú, ale môžem iba povedať, že je to súčasť emócií, ktoré sa v politike vyskytujú.

Tvrdíte, že naša ekonomika šliape, na daniach štát vyberá stámilióny navyše, napriek tomu sa pripravujú ďalšie nové dane a poplatky. Prečo sa idú ťahať ďalšie peniaze z vreciek ľudí?

Povedzte mi, kde berieme obyčajným ľuďom peniaze? Nikde. My peniaze hľadáme tam, kde sú. U bohatých, v bankách a monopoloch. Od nich ide najväčší príjem peňazí do štátneho rozpočtu. Pri dani z príjmu právnických osôb ideme dokonca o jedno percento dolu. A to, že sa zvyšuje spotrebná daň na tabak? No, pre mňa za mňa, nech stoja cigarety aj tisíc korún jedny! To ma vôbec nezaujíma. Musím povedať, že sa zvyšujú rôzne sociálne príspevky a dávky, chceme teraz výraznejšie zvyšovať dôchodky...

Ale napríklad pán Soták, vlastník železiarní Podbrezová, ktorý podporoval Smer aj vás osobne pri kandidatúre na prezidenta, tvrdí, že podnikatelia prídu o 350 miliónov eur.

Daň z dividend je jedna z najštandardnejších daní v Európe. Chápem, že sú podnikatelia nervózni, ale táto daň je vo väčšine krajín EÚ aj OECD. Čo je na tom zlé? Daň z dividend sa týka ľudí, ktorí majú peniaze, a to je predsa naša politika. Vždy sme tvrdili, že peniaze treba hľadať tam, kde sú, a nie tam, kde nie sú.

Otvoriť galériu

Stále sme sa nedostali k tej podstate, prečo treba zvyšovať dane. Pokiaľ je teda naša ekonomika jednou z najlepších v EÚ...

Ale veď my aj znižujeme dane. Ideme rušiť daňové licencie, znižovať daň z príjmu právnických osôb o jedno percento, znižovali sme DPH. Iba na týchto dvoch rozhodnutiach – daň z príjmu a daňové licencie, sme okamžite urobili mínus 250 miliónov eur v rozpočte. Tak to musíme niekde nahradiť.

Prejdime na inú tému. Zo šéfa SNS Andreja Danka sa ukazuje silný hráč. Ako sa vám s ním spolupracuje? Jeho výroky v poslednom čase naznačujú, že má možno ambície ísť vyššie.

Ja mám úctu k svojim koaličným partnerom...

Nikto nepredpokladá, že by ste nemali. Ale vyzerá to tak, že človek, o ktorom ešte pred rokom nikto nepočul, sa teraz veľmi výrazne profiluje. Má v koalícii silnejší hlas?

Ja mám úctu k svojim koaličným partnerom.

A ako vnímate konflikt pána Danka s vaším ministrom kultúry Markom Maďaričom, čo sa týka zvýšenia koncesionárskych poplatkov? Chce šéf SNS získať vplyv vo verejnoprávnych mé­diách?

Znovu, chápem vás, že vy by ste veľmi radi išli do nejakých konfliktov, ale nemusíme iný pohľad na vec hneď vnímať ako nejaký konflikt. Sme tri strany vo vládnej koalícii. Andrej Danko aj Béla Bugár majú u mňa rešpekt a úctu, ja si ich vážim ako kolegov. Myslím si, že sme schopní prekonávať rozdielne názory, ktoré máme. Je to koaličná vláda a musíme sa naučiť žiť spolu. Pokiaľ sa pýtate na tento prípad, tak Marek Maďarič urobil to, čo mu predpisovalo programové vyhlásenie vlády. Prišiel s riešením, lebo chce, aby RTVS išla naďalej hore a stúpala na kvalite. Re­špektujeme, že v koalícii nie je politická sila na presadenie takéhoto návrhu, preto teraz očakávame od tých, ktorí tvrdia, že toto nie je dobré riešenie, aby prišli s nejakým iným.

Otvoriť galériu

A určite ste zaregistrovali slovnú prestrelku pána Danka s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Nicholsonovou. Riešil tiež pojedanie tatraniek v pléne, transparenty... Sú toto podľa vás naozaj tie najdôležitejšie témy?

To, s čím sa prichádza v Národnej rade, teraz mám na mysli novelizáciu rokovacieho poriadku, je tou najprirodzenejšou reakciou na cirkus Humberto, ktorý robila opozícia. Jednoducho je už neakceptovateľné to, čo robia. Čiže to, ak má niekto záujem urobiť poriadok v Národnej rade, kvitujem a plne podporujem.

Konflikt s pani Nicholsonovou však vyzerá až priveľmi osobný...

Pán redaktor, ja mám rád ženy, dobre? Tak mi dovoľte, aby som sa nevyjadroval na adresu pani Nicholsonovej.

Marek Maďarič povedal, že chce pracovať na vízii strany Smer bez silného lídra. Ako sa pozeráte na túto jeho aktivitu? Budete kandidovať v budúcich parlamentných voľbách?

Mať vaše problémy...

Čiže neuvažujete o tom, že by ste skončili?

Uvedomte si jednu vec. Keď štyrikrát za sebou politická strana vyhrá parlamentné voľby, tak celkom prirodzene dochádza k únave materiálu, ale na tom nič nie je. Smer je strana, ktorá je absolútnym základom stability aj vlády, aj celoslovenského politického systému. Naša odpoveď na politiku nenávisti, ktorú šíri opozícia, je predovšetkým v maximálnej pracovitosti. To by museli bežať oproti, aby nás dobehli. A ja chcem v rámci možností podať profesionálny pracovný výkon, chcem využiť všetky známosti a skúsenosti, ktoré som získal na medzinárodnom poli, na to, aby som tejto krajine pomáhal.

Otvoriť galériu

Krátko po voľbách ste povedali, že sa cítite slobodnejší. Platí to ešte?

Nemám dôvod byť z niečoho nervózny... Vyhrali sme štvoro parlamentných volieb za sebou, a hoci to neradi pripúšťate, niet na Slovensku úspešnejšej strany ako Smer-SD. Ak sa nemýlim, tak dnes som najdlhšie slúžiaci slovenský premiér a mám právo sa pozerať na veci už trochu s nadhľadom. Necítim sa až tak súčasťou politického boja, ako som sa cítil počas mojej prvej a druhej vlády, a môžem sa tak sústrediť na robotu. Užívam si tento pocit.

Čo bolo v 1. časti rozhovoru

O kauze Bašternák: „Kauza, vždy sa použije nejaký názov... Ja za Robertom Kaliňákom stojím, úplne mu dôverujem. Neporušil žiaden zákon a všetky obvinenia, ktoré naňho opozícia vyťahuje, stoja na vode.“

O prenájme bytu od Bašternáka: „Kto, keď v minulosti robil akékoľvek legálne obchody, mohol tušiť, že nejaký podnikateľ bude mať v budúcnosti problémy? Jednoducho, tak sa to vyvinulo...“

O sťahovaní z Bonaparte: „... som pripravený vyriešiť si svoju bytovú otázku. Už si hľadám pozemok, lebo si chcem postaviť dom. Ale dnes som predseda vlády a na fungovanie a reprezentáciu potrebujem adekvátne priestory. Takže som tam, kde som, a zatiaľ nevidím dôvod, aby som odniekiaľ utekal len preto, lebo mi Matovič so Sulíkom vykrikujú pod oknami.“

O kritike od Beňovej a Zalu: „Títo ľudia v európskom parlamente úplne stratili cit pre realitu a sú mimo. Nemám dôvod sa týmito vyjadreniami zaoberať, nemajú akýkoľvek vplyv na politiku Smeru ani na mňa.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Martin Čeliga, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!