Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Tragický pád vrtuľníka: Posledné foto pred haváriou, o minútu boli mŕtvi

Rutinný zásah na novom vrtuľníku sa zmenil na strašnú tragédiu! V stredu v noci letel záchranársky vrtuľník z Popradu na pomoc Jánovi (38), ktorý si pri páde zo skaly neďaleko obce Strelníky (okr. Banská Bystrica) zlomil nohu.

Približne minútu po jeho naložení a vzlietnutí sa horou ozvali dva zvuky pripomínajúce výbuch a potom ešte jedna silná rana. Okamžite sa rozbehla pátracia akcia. Trojčlennému tímu záchranárov a pacientovi, žiaľ, už nebolo pomoci - zahynuli v troskách stroja. Bol medzi nimi aj syn bratranca prezidenta Andreja Kisku.

Posádka letela na zásah na novom vrtuľníku Bell Helicopter, ktorý uviedla do prevádzky popradská vrtuľníková záchranná zdravotná služba spoločnosti Air-Transport Europe (ATE) iba pred pár dňami. Bezpečne pristáli na mieste a naložili zraneného muža. Krátko po vzlete však svedkovia počuli dva hrôzostrašné zvuky a silný náraz. Záchranári na zemi ihneď kontaktovali nemocnicu v Banskej Bystrici, kam mala posádka previezť pacienta, tam však nedorazili.

Otvoriť galériu

Okamžite sa rozbehla pátracia akcia, jej výsledok bol však veľmi smutný. Celá posádka - pilot Ján Rušin († 50), lekárka Patrícia Krajňáková († 46), záchranár František Bartoš († 32) a pacient Ján Majer († 38) zo Strelník haváriu neprežili. Veľký smútok prežíva aj prezident Andrej Kiska, pilot bol totiž syn jeho bratranca. „Ostali oči plné sĺz, v nás všetkých je pocit obrovského smútku. Včera zahynul aj pilot Janko Rušin, moja blízka rodina. Večne usmiaty chalan,“ napísal prezident na sociálnu sieť.

Otvoriť galériu

 

Tragický koniec oslavy

Zranený Ján († 38), po ktorého vrtuľník letel, bol v osudný večer na chate nad Strelníkmi. „Boli na chate, opekali a oslavovali. Jano sa potom zranil. Sanitka sa k nemu nemohla dostať, a tak priletel vrtuľník,“ povedal jeden z obyvateľov obce. Ján žil v súčasnosti v dome s rodičmi. S partnerkou má dcérku (9), avšak podľa susedov spolu nežijú. Okrem dvoch sestier má aj jedného brata. Keď ten zistil, že sa vrtuľník s jeho bratom stratil, tušil, že je zle. „Hľadal som ho ja aj kamaráti. Mama je na tom psychicky veľmi zle, zrútila sa,“ povedal brat nebohého Jána.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Silné výbuchy

Podľa zdroja Nového Času mal byť pacient pod vplyvom alkoholu, kričať od bolesti, ba dokonca byť aj agresívny. Vzadu s ním bola lekárka a pri prevoze ho uspali. Vrtuľník videli aj niektorí ľudia z obce. „Letel nad stromami a svietil, akoby niečo hľadal, potom sa vracal naspäť. Potom bolo počuť iba silný výbuch. Vedeli sme, že sa stalo niečo hrozné, a volali sme políciu,“ povedal svedok nešťastia. „Po odlete z miesta udalosti sa dispečingu ATE nepodarilo nadviazať žiaden ďalší kontakt s posádkou. V skorých ranných hodinách boli nájdené prvé trosky vrtuľníka a následne štyri telá bez známok života,“ uviedlo ATE.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Umreli v troskách

Do obce neskoro v noci dorazili minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar, ktorí potvrdili, že do terénu boli okamžite vyslané všetky záchranárske zložky. „Máme identifikované zatiaľ iba dve obete, po ostatných sa ešte pátra. Terén je mimoriadne zložitý, neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu,“ uviedol Robert Kaliňák. Zásah komplikovalo aj to, že viacerých záchranárov doštípali agresívne osy. „Došlo k maximálnej deštrukcii stroja. Pád bol mimoriadne tvrdý, trosky vrtuľníka sú rozmetané po širokom okolí,“ pokračoval Kaliňák s tým, že na mieste pracujú vyšetrovatelia Leteckého úradu SR. Príčiny nešťastia odhalí až vyšetrovanie, čo môže trvať mesiace.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil