Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V troskách vyhasli štyri životy: Osudové príbehy z vrtuľníka smrti

V troskách vrtuľníka našli smrť štyria ľudia. Stroj sa zrútil v stredu v noci tesne po štarte. Horou neďaleko obce Stelníky (okr. Banská Bystrica) sa najskôr rozozvučali dva silné zvuky pripomínajúce výbuch, a potom sa stroj zrútil do ťažko prístupnej kotliny.

Do pátrania sa zapojili všetky záchranné zložky, tragicky však zahynula celá posádka - pilot Ján Rušin († 50), lekárka Patrícia Krajňáková († 46), záchranár František Bartoš († 32) a pacient Ján Majer († 38). Nový Čas pátral po životných osudoch obetí nešťastia. 

Pilot vrtuľníka Ján Rušin († 50)

Otvoriť galériu

Dostihol ho osud. Pri nehode vrtuľníka zahynul pilot Ján Rušin. „Bol to najlepší otec na svete. Úžasný človek, oddaný svojmu povolaniu,“ povedala jeho užialená dcéra Michaela a pokračovala: „Vždy chcel byť záchranár. Bol veselý, všetko videl optimisticky. Keď som sa ho opýtala, ako sa má, odvetil: výborne. Vždy mi vravieval: nerob si starosti. Keď bol nejaký problém, vždy sa s ním vedel vysporiadať. Všetko robil s láskou. Naposledy som sa s ním rozprávala deň pred nehodou. Sálal z neho optimizmus.“

 

Pilot Ján Rušín pred rokom pri tragédii v Slovenskom raji len o vlások unikol smrti. Podľa nášho zdroja si mal vtedy s pilotom Ľubomírom Majerčákom (44), ktorý zahynul, vymeniť službu. Smrti sa však nakoniec nevyhol, našla si ho o 419 dní neskôr. Kým vtedy si jeho rodina vydýchla a ďakovala Bohu, že do stroja smrti nenastúpil, teraz im zostali len oči pre plač. „Vždy, keď som bola v Tatrách, vedela som, že si to práve ty, kto ma zachráni. Môj hrdina už od detstva,“ napísala srdcervúci odkaz Rušinova sesternica Mária. Letec bol tiež rodinným príbuzným prezidenta Andreja Kisku.

„Včera zahynul aj pilot Janko Rušin, moja blízka rodina. Večne usmiaty chalan,“ napísal po tragédii prezident na sociálnej sieti. Spomína na neho aj bývalý hovorca záchranárov Pavol Svetoň. „Bol som s ním niekoľkokrát na cvičných letoch. Zažil som jeho prvý let s nočným videním do Veľkej Studenej doliny vo Vysokých Tatrách. Mal nesmierne skúsenosti, v Prešove lietal na vojenských vrtuľníkoch. Keď pristáli a vzlietal, tak by to nemala byť chyba pilota.“

Záchranár František Bartoš († 32)

Otvoriť galériu

32-ročný záchranár František Bartoš, pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár. Podľa Pavla Svetoňa, exhovorcu záchranárov, to bol skvelý chlapec. „Mal veľmi dobrý vzťah k lietadlám a vrtuľníkom. Vypracoval sa na záchranára, bol technicky zdatný. Záchranár je veľmi dôležitý, lebo práve on spúšťa lekára alebo ďalšieho záchranára na lane k pacientovi, ktorý potrebuje pomoc. A je veľmi dôležité, aby vedel navigovať pilota. Nenasadol by do vrtuľníka, keby nebol v poriadku,“ povedal Svetoň.

Lekárka Patrícia Krajňáková († 46)

Otvoriť galériu

Patrícia Krajňáková pôsobila v záchranárskom vrtuľníku ako lekárka od roku 2014. Kolegovia sa s jej stratou nevedia vyrovnať, na pracovisku bola totiž jedna z najobľúbenejších a svoju prácu odviedla vždy svedomito. „Poznali ju takmer všetci záchranári zo Slovenska i niektorí z Česka, bola veľmi obľúbená,“ uviedol prezident Slovenského Červeného kríža (SČK) Viliam Dobiáš. Krajňáková sa podľa neho angažovala v ďalšom vzdelávaní záchranárov.

„Zlatá ženská, keby som nebol ženatý, tak by som ju chcel za ženu,“ povedal Dobiáš. On sám sa snaží záchranárom počas výučby vysvetliť, že zásahy treba robiť s chladnou hlavou, i keď môžu byť pod veľkým emočným tlakom. „Vždy im opakujem, aj bezpečnosť zdravotníka je dôležitá, i keď mnohokrát treba ísť k prípadu veľmi rýchlo, až agresívne,“ povedal Dobiáš.

Prevážaný pacient Ján Majer (†38): Po oslave bol agresívny

Otvoriť galériu

Nebohý Ján ( 38) bol v osudný večer na chate nad Streľníkmi. „Boli na chate, opekali a oslavovali. Jano sa potom zranil. Sanitka sa k nemu nemohla dostať a tak priletel vrtuľník,“ povedal jeden z obyvateľov obce Strelníky. Iní zase hovoria, že na chate natieral spolu s kamarátmi strechu. „Partia rovesníkov tam natierala strechu. Niektorí z nich sa pobrali na prechádzku do okolia. Nevedno prečo, Jano spadol z vysokého brala. Chlapi hovoria, že mu vyrazilo dych, ale že sa po chvíli prebral. Mal niečo s nohou, kamaráti mu chceli čo najskôr pomôcť, a tak privolali záchranárov, čo sa im stalo osudným,“ povedal pre Čas.sk obyvateľ obce Streľníky.

Otvoriť galériu

Ján žil v súčasnosti v dome s rodičmi a pracoval vo farmaceutickom podniku Biotika - Slovenská Ľupča. Priateľka od neho pred časom odišla aj s ich 9-ročnou dcérkou. Okrem dvoch sestier má aj jedného brata. Ten, keď zistil, že sa vrtuľník s jeho bratom stratil, tušil, že je zle. „Hľadal som ho ja, aj kamaráti. Mama je na tom veľmi zle psychicky, zrútila sa. Ťažko to znáša,“ povedal brat nebohého Jána. „Je nám to veľmi ľúto. Okrem troch záchranárov zahynul muž z našej dediny, ktorému išli na pomoc. Taká tragédia sa v našej dedine ešte nestala. Jano sa staral o dve deti, je to veľmi bolestné,“ dodal s plačom Strelníčan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vr, pk, nov, nh, ee, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo